Тоскана, Италия /Тема 3/

• 3 472
  • 78
  •   1
Отговори
# 30
Как мислите дали трябва да си закупим билети за катедралата в Сиена и градините Боболи предварително?
И за Боболи не ви трябва. Нямаше никаква опашка.

# 31
salex_n2  Както писах по горе на  4ти се прибрахме от нашата обиколка на Тоскана. Една от спирките ни бе Пиза и там  комплекса включва  баптистерия(по-малката сграда срещу входа на катедралата и означава кръщелня ) не бастилия( сигурно е грешка по подсказка ) . Бяхме планирали кратък престой за основните забележетелности: катедралата , баптистерията и кулата . Храната направо ме разочарова- обядвахме  в една пицария почти срещу входа на най- големия  паркинг съвсем до входа към историческия център точно откъм страната на баптистерията. Явно не сме попаднали на правилното място - но това бе най-гадната пица на която попаднах в Италия..

Bqloto  Относно катедралата в Сиена - има няколко вида билети- само за катедралата  ( която е в моя топ 3 от катедралите в Италия наистина е уникална ) и комбинирани -които освен катедралата включват баптистерията, намираща се пак в катедралата но входа и е на едно ниво по ниско откъм противоположната на входа на катедралата страна, музея до нея, криптата , библиотеката в самата катедрала, музея за съвременно изкуство , единия купол и още ....въобще има няколко възможни варианта за комбинирани билети - още докато сте на опашката минават доброволци  с различни пана и обясняват кой билет какво включва. Чакането е към 10тина мин даже и по малко и според мен не си струва да се купува предварително.
Относно парка Боболи - бяхме в първата неделя на юни във Флоренция и достъпа до парка бе неограничен и безплатен, същото се отнасяше и за двореца Пити.

# 32
Здравейте отново! Много наближава нашето пътуване и прочетох цялата 2-ра тема. Разбрах, че жегата е страшна баш сега, дано успеем да видим нещо. Вече имам по-конкретни въпроси, по-специално 1: имаме 3 нощувки във Флоренция и 3 в Пиза. Част от групата май плануват плаж, което може и да не е лоша идея, предвид жегите, но не ме блазни особено, при положение, че мога да използвам това време, за да разглеждам. Та, въпросът ми е: ако реша да пътувам от Пиза до Арецо/Кортона, имам ли шансове с обществен транспорт и безопасно ли е да си пътувам сама? Страхлива съм принципно, страх ме е да пътувам сама, а също и да не остана да нощувам на някоя пейка. Междуградските автобуси в района на Неапол затвърдиха страха от нощуване навън - крайно непредсказуеми.

# 33
  • Варна
защо поравно Пиза и Флоренция която е  100 пъти по интересна - то за Пиза няколко часа и стигат , а за Фиренце и седмица е малко.

# 34
Пиза ни е отправна точка за 1 ден в Cinque Terre, един ден Пиза и Лука, да речем, и един ден може пак да сме в района на Флоренция - по-около малките места в Тоскана. Ами защо, защото не бях прочела темата преди да запазя нощувките, а вече отменях една, защото намерих по-изгодно място във Флоренция. Затова и питам дали е реалистично от там да отида за деня до Кортона/Арецо или други малки градчета в Тоскана. Може би, ако все пак имаме възможност и има вариант за 1 ден, да вземем рент-а-кар.
защо поравно Пиза и Флоренция която е  100 пъти по интересна - то за Пиза няколко часа и стигат , а за Фиренце и седмица е малко.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 08:21 от anmasu

# 35
До Арецо съм ходил с влак от Милано, никакъв проблем не е. От Флоренция е много по-близо. Не съм жена, но в Европа не мисля, че има проблем да пътувате сама някъде.

# 36
Много Ви благодаря!!! Много ми се разглежда с кола, да видим дали ще се организираме за рент-а-кар. В случай, че не се, а и четох, че Тоскана с кола не е като Тоскана без кола, има ли как да се ползва транспорт между селцата? Доколкото прочетох постовете, повечето прекрасни места са достъпни само с кола.
До Арецо съм ходил с влак от Милано, никакъв проблем не е. От Флоренция е много по-близо. Не съм жена, но в Европа не мисля, че има проблем да пътувате сама някъде.

# 37
  • София
За малките селца и особено едно след друго, автомобилът е единствена разумна опция.
С обществен транспорт - градовете и някои села, разбира се. Но говорейки за Тоскана, принципно се има предвид села, които не са достъпни с влак, а автобусният транспорт е ограничен.

# 38
Много Ви благодаря!!! Много ми се разглежда с кола, да видим дали ще се организираме за рент-а-кар. В случай, че не се, а и четох, че Тоскана с кола не е като Тоскана без кола, има ли как да се ползва транспорт между селцата? Доколкото прочетох постовете, повечето прекрасни места са достъпни само с кола.

Честно казано не знам, вероятно не може или връзките са ограничени. Между малките селца бих взел (и съм вземал) кола. Така човек може да се наслади на пейзажа, да вземе някоя вила, всичко без да се съобразява с разписание ... Иначе градчета - Арецо, Лука, Пиза, Сиена, няма проблем с обществен транспорт. Това са две различни неща.

# 39
Всъщност има редовна  (т.е всеки ден, ама колко  често не знам ) автобусна връзка, някъде и влакове( за предпочитане) . За нас не бе решение, защото трябва да се да се спазва график, а има много да се види.На ден я видите, я не по 1, по изключение 2 градчета , а още повече сте отседнали в Пиза. Истинската Тоскана е в градчетата на юг от Флоренция според мен .  Времето за Флоренция е малко за самата Флоренция и за не бих го " прахосала" за пътуване извън нея....Лично мнение въпреки че имахме доста проблеми (по долу може да прочетете), тази свобода която дава наетата кола , с нищо не може да я сравните. Според мен не си струва да ходите до Арецо от Пиза - само за път ще изгубите по 2-2,5ч по пътя и то с кола- т.е почти половината ви време. По добре е да се насочите към по близки  до Пиза градчета   - Волтера , Сан джиминяно, Монтекатини терме

# 40
В момента сме във Флоренция и няма директен влак до Сиена.Някой знае ли дали е сложно прехвърлянето, защото сме с дете и малко се притеснявам дали ще се справим?

# 41
  • София
В момента сме във Флоренция и няма директен влак до Сиена.Някой знае ли дали е сложно прехвърлянето, защото сме с дете и малко се притеснявам дали ще се справим?
Поради ремонт има участие с автобус. Не е сложно по никой начин. Ще има още много хора освен вас, и с деца, и с куфари, и трудноподвижни.

# 42
Благодаря!Успяхме да се качим на по-ранен влак,за да имаме повече време за прехвърляне.

# 43
Здравейте!
Влизам отново с питане: този сайт за входни билети за атракциите в Пиза читав ли е?
https://www.italy-museum.com/florence/pisapass-leaning-tower
Ако да, мисля да резервирам билети и за Флоренция!
Благодаря предварително!

# 44
Въпросче: Cinque Terre август и септември не е добра опция, нали?
Чудя се как да комбинирам пътуване до Италия, като ни се ходи до Тосканаа, но е не е добра в жегите. Иска ми се да се докоснем по малко и от Тоскана и някъде до някоя хубава морска част. С кемпер сме и си правя програмата.
Преди година бяхме пак в района (през май), но Тоскана никога не е достатъчно: видяхме Флоренция, Сиена, Сан Джимиано и още едно две по-малки градчета.. за 3 дни само
Искам пак да се върнем, като посетим и  Cinque Terre при възможност, там има и удобен кемстоп.

Общи условия

Активация на акаунт