Тоскана, Италия /Тема 3/

• 3 470
  • 78
  •   1
Отговори
# 15
Бърз въпрос. Задължително ли е при рент а кар кредитната карта, която се предоставя за депозит да е на името на основния шофьор?

Зависи от фирмата. Повечето имат това изискване. Четете условията преди да резервирате.

# 16
Да, явно. А някой знае ли как стои въпроса с електрическите автомобили, има ли достатъчно удобни зарядни станции? По магистралите, в градовете?

# 17
Бърз въпрос. Задължително ли е при рент а кар кредитната карта, която се предоставя за депозит да е на името на основния шофьор?
преди 2 дни се върнах от обиколка на Флоренция... Нашият маршут бе Рим - Тиволи -Питиляно -Сована -Сорано- Орвието- Кианчано терме-Монтепулчано-Пиенца- Монталчино- Сиена - Абатство Сан Галгано-Сан Джиминяно- Волтера - Пиза- Флоренция-Болоня.
Никога не бяхме ползвали в Италия  рентакар и понеже не шофирам, уж трябваше ММ да се оправи  .... е да де ама се оказа, че избора му е на вид кола (предвид маршрута 1. НЕ навсякъде има възможност за зареждане на електричести коли и 2. по дълго е времето за зареждане - не искахме да се губи време, което може да използваш да видиш това за което си дошъл  ) - та с две думи той си избра малка бензинова кола и дотам...всички други подробности на мен - свикнал е организацията да е моя . Аз обаче разбрах това в деня преди полета ни 24май и ровейки насам натам и питайки колежка наскоро върнала се от Италия- избрах чрез Букинг. Да ама не ...
Кацайки на Фиумичино (летяхме от Букурещ, че има повече полети, а и ни е по -близо)отиваме в един огромен офис - търсим AUTOVIA. И там научаваме, че пълната затраховка направена чрез Букинг не я признават - анулирахме я . Картата която ползвам е на ПИБ дебитна и чрез нея сме нямали проблеми в  Румъния , но в Италия не стана. Та на място- анулира се  резервацията чрез Букинг , блокираха ни 250Евро, и в един момент се оказа че точно същия ден са решили да си дръпнат парите и за престоя ни във Флоренция и картата се блокира заради надхвърлен лимит ...Така че с една карта платихме блокираната сума( на шофьора ) , а  с друга карта(на мое име) платих рентирането + наказателна клауза , защото взехме колата  от летището в Рим и я върнахме на летището във Флоренция.А блокираните пари ни ги върнаха днес към 10,30ч. Застраховката бе най-обикновена- всъщност ММ е международен шофьор, често ходи в Италия и по негово настояване искахме пълна застрахова "ти сама виждаш че колите в Рим са като чобанска манерка......", но се оказа ,че в Тоскана не е като в Рим нито движението нито държанието на шофьорите. Това бяха нашите патила ....Както писах по горе за  електромобилите- тяхното рентиране е една идея  по-евтино, но ако ходите по малки градчета и селца зареждането е проблемно .... така че вие си знаете.

# 18
Оф, как така не я признаван от букинг?! Много тъпо. А от къде я признават? Че то от Rentalcars пак те праща в booking.
А вие цялата резервация ли анулирахте, че не разбрах?

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 16:38 от unabella

# 19
обяснявам поред.
1.Чрез Букинг наех кола чрез техен партньор AUTOVIA + допълнително пълна застраховка. Веднага от сметката ми бе взета сумата за застраховката, а сумата за наема  щеше да се взема от сметката ми  след подписване на документите на наемането на колата  на място.
2.При кацането на Фиумичино  , отидохме в офиса на AUTOVIA. Там им показахме резервацията и ни казаха че НЕ признават застраховката  ( към някакъв швейцарски застраховател  ) , поради което веднага я анулирахме и след два дни от Букинг ни възстановиха сумата.
3 От рентакар фирмата ни питаха  искаме ли отново пълна застраховка от застраховател( сумата бе 2,5пъти по висока от пълната застраховка през букинг, която обаче не признават)  с който те работят и докато се двуомяхме директно подготвиха документите за наема, след което поискаха банковата карта . Както писах картата е дебитна, затова ни обясниха, че без кредитна карта през Букинг няма как да се наеме кола .Като алтернативно решение ни  предложиха да вземем колата, но вече с депозит който да внесем намясто , което и направихме . От фирмата си трасформираха документацията с Букинг - т.е сумата за наема да не минава през Букинг а директно  да си я платим намясто.
От моя не особено успешен опит бих препоръчала да се наема кола директно от фирма за рентакар  -няма смисъл за мотаене чрез Букинг .
Тук има описани различни фирми , а както обясних на летището има цял етаж с бюра на различни фирми ....- просто е добре онлайн да се запознаете с условията и парите за наем които определено са страшно различни за един и същ модел кола - първоначално се бях насочила към Sicily By Car  доста цитирана във форума, но наемната цена бе почти двойна...

# 20
  • София
Оф, как така не я признаван от букинг?! Много тъпо. А от къде я признават? Че то от Rentalcars пак те праща в booking.
Всички застраховки, направени през сайтове като Букинг, Чек24, Ренталкарс и други платформи, на практика не се признават от конкретните фирми, даващи колите. Но какво означава това? Застраховката си я има. В такъв случай фирмата (в случая AUTOVIA) задържа по-голям депозит, който зависи от конкретните условия, но повечето коли, които сме взимали са били с депозит 700-900 евро. Ако кредитната карта има достатъчен лимит, това е почти без значение, защото след връщането на "цяла" кола, се възстановява в рамките на 1-2 седмици. Simple Smile При големи щети всички коли са застраховани и това е включено в наемната цена. Ако колата се одраска, удари и щетите са в рамките на тези 700-900 евро, задържат съответната сума, а ние сами търсим възстановяване от външния застраховател. Вид разправия е и малко по-бавно възстановяване на парите, но ако застрахователят е читав, няма проблем. Не знам коя е швейцарската застрахователна компания, с която работи Букинг, но предполагам, че е достатъчно сериозна. Така както сайтът Чек24 обикновено работи с Алианц.

Всеки сам преценява кое му е по-изгодно. Ако картата е с ограничен лимит, наистина трябва добре да се пресметне. Все пак със същата карта обикновено се плащат и други неща като хотел, ресторанти и т.н. Но лично аз не бих дала 2,5 пъти повече пари за застраховка, стига да имам доверие на външния застраховател. Wink Разбира се, трябва и наемодателят да е коректен, защото се носи славата на разни незнайни фирмички, които не връщат депозити. И пак опираме до големите сайтове. Нито Букинг, нито другите големи платформи ще се занимават с такива фирмички. За мен е много по-сигурно да резервирам през тях, отколкото да отида в първият незнаен офис. Не, че не сме го правили. Wink

# 21
Таня67, благодаря Ви! Вие бяхте пуснали много полезен пост и на последната страница на миналата тема - много благодаря!
Всички застраховки, направени през сайтове като Букинг, Чек24, Ренталкарс и други платформи, на практика не се признават от конкретните фирми, даващи колите. Но какво означава това? Застраховката си я има. В такъв случай фирмата (в случая AUTOVIA) задържа по-голям депозит, който зависи от конкретните условия, но повечето коли, които сме взимали са били с депозит 700-900 евро. Ако кредитната карта има достатъчен лимит, това е почти без значение, защото след връщането на "цяла" кола, се възстановява в рамките на 1-2 седмици. Simple Smile При големи щети всички коли са застраховани и това е включено в наемната цена. Ако колата се одраска, удари и щетите са в рамките на тези 700-900 евро, задържат съответната сума, а ние сами търсим възстановяване от външния застраховател. Вид разправия е и малко по-бавно възстановяване на парите, но ако застрахователят е читав, няма проблем. Не знам коя е швейцарската застрахователна компания, с която работи Букинг, но предполагам, че е достатъчно сериозна. Така както сайтът Чек24 обикновено работи с Алианц.

Всеки сам преценява кое му е по-изгодно. Ако картата е с ограничен лимит, наистина трябва добре да се пресметне. Все пак със същата карта обикновено се плащат и други неща като хотел, ресторанти и т.н. Но лично аз не бих дала 2,5 пъти повече пари за застраховка, стига да имам доверие на външния застраховател. Wink Разбира се, трябва и наемодателят да е коректен, защото се носи славата на разни незнайни фирмички, които не връщат депозити. И пак опираме до големите сайтове. Нито Букинг, нито другите големи платформи ще се занимават с такива фирмички. За мен е много по-сигурно да резервирам през тях, отколкото да отида в първият незнаен офис. Не, че не сме го правили. Wink

# 22
  • София
AUTOVIA и ECOVIA са по някакъв начин свързани компании - не съм проверявала точно как. Даже логата им са сходни.
ECOVIA е рент-а-кар компанията, с която сме имали най-неприятен опит до сега - на летището на Флоренция. По същия начин беше и при нас - буквално ни изнудиха да платим застраховка при тях. Казаха, че другата, която е направена през букинг също е ОК, но ще си е изцяло на наш риск и абсолютно отказаха - както винаги преди - да ни дадат схема на колата, на която да са отбелязани съществуващите щети. Просто казаха, че ще отоваряме за всяка драскотина по колата, но няма да констатират заедна с нас има ли някакви щети или не. Питах дали ни дават чисто нова кола - не, не била чисто нова. Ако направим застраховка при тях - никакъв проблем. Около 320 евра ни взеха само за застраховката.
Другият панаир беше с кредитната карта, с окято никога не е имало каквито и да е проблеми досега. При тях плащането с едната кредитна карта, с която беше направена резервацията, не мина. С втора кредитна карта - също. Нямали право да пробват с трета кредитна карта - виж, с дебитна можело, но в този случай задържаха И депозит. Защо - при положение че направихме пълна застраховка - не стана ясно. Уж преди голямото плащане направихме пробна транзакция само за да проверят валидността на картата - оказа се, че просто ей така са дръпнали едни 100 евро. Когато плащах попитах какви са тези 100 евро и защо плащам - ооо, да не се притеснявам, то просто така било въведено това число, само валидираме картата, нищо не плащам.
И както уж с първата кредитна карта не можеше да стане плащане - мъжът ми видя, че плащане Е отразено. Та звъня в банката си да блокира транзакцията.
На съседното гише на една германка скроиха същия номер. Бяха 3 жени, едната дойде да си разменим координати, за да подадем някакъв сигнал за това, че ни направиха на маймуни, и двамата момъка на деска нещо се спогледаха, след което се оказа, че плащането на германката някак чудодейно мина.
Не съм разпитвала мъжа ми какво стана с онези 100 евро, които буквално откраднаха, нито дали са му върнали депозита, защото той побесняваше всеки път като се сетеше за Ecovia.
Когато върнахме колата подписахме нещо на таблета на служителя - уж щеше да ни изпрати документ, че колата е върната на имейла, от който е направена резервацията. Нищо не изпрати.
Няма толкова некоректна компания.

И не е до букинг. Докато ни разиграваха на деска говорих с тях, казаха,че можем да отменим застраховката при тях, върнаха ни парите, казаха, че дори можем да канселираме и резервацията на колата без неустойка, при условие, че резервираме друга кола през booking. Само дето се оказа, че в този момент на летище Флоренция свободна кола има само при ECOVIA - и то на по-висока цена, и в някаква друга компания, където беше много по-скъпо.

За AUTOVIA и ECOVIA не искам да чувам повече.

# 23
Благодаря ви. Много ценна информация. Един вид - имате си застраховка, но ако стане нещо, ние ще ви задържим депозита, пък вие си търсете парите при застрахователя.
Аз и от AVIS не съм доволна. Миналия път уж всичко беше наред, върнаха депозита, а месеци след това ми теглиха два пъти по 60 евро от кредитната карта. Така и не се занимавах да търся защо.

Още един въпрос. Малко зациклихме на рент а кар, ама ето, че не всичко което пише при наемането на колите, не е точно така. Доста подводни камъни излизат. Та въпросът ми е- ако не заявиш и платиш втори щофьор:
- какво ще стане, ако и друг шофира  (не заявените шофьор) ?  При проверка от пътна полиция ли може да стане проблем или...?
-  Ако резервацията е онлайн, може ли при вземането на колата да заявиш втори шофьор и съответно по-скъпо ли е?

По моя опит най-коректни до сега са били Maggiore, но и при тях имахме глоба, само че си получихме официално писмо по пощата от пътна полиция, с фирмата бяха приключили отношенията ни в момента, в който върнахме колата.
С Budget  също е нямало проблеми.
Но сега питам доста, защото никога не съм правила застраховка и не съм искала втори шофьор, а знам че доста капанчета има на всеки етап, поне по мои наблюдения.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 07:41 от unabella

# 24
  • София

-  Ако резервацията е онлайн, може ли при вземането на колата да заявиш втори шофьор и съответно по-скъпо ли е?

Зависи от компанията. Четете условията.
В повечето случаи - за втори шофьор се плаща допълнително. Понякога изрично си казват, че вторият шофьор е безплатен, което е някакъв вид бонус.

# 25
това бе първия ми опит - описах патилата си с AUTOVIA и Букинг (откъдето бяха и  резервациите за нощувките).Депозита бе в  размер на 250Евро - не знам на какъв принцип се изчислява - аз бях букнала Киа пиканто (семейната е Киа спортидж и вече 4та година страшно сме доволни  ) , но намясто се оказа , че е развалена и ни дадоха Фолксваген ЪП, малка тип градска кола разход 4,5-5л/бензин на 100км , но за двама пътници бе предостатъчна.Както писах не платихме пълна застраховка- към букинг бях платила 106 лева(с някаква букинг отстъпка) , но на място ни поискаха 194 евро , и си останахме с базова - стандартната която си е част от наемната цена  и в момента в който  взехме колата  имаше на две места - на задния калник по видима , а на дясната врата едва забележима драскотина, но ги отбелязахме в договора.Споделих по горе - притеснението за застраховката не бе от наша страна (мъжа ми е международен шофьор със стаж без нарушения, освен за скорост Flushed ) а от страна на италианските шофьори - те са доста по небрежни .    При връщането на летището във Флоренция много бързо ни  приеха колата без забележки. И да  AUTOVIA и ECOVIA  имат общ офис и на двете места. Много ми е интересно как на нас ни отказаха дебитната карта от две различни банки, а по долу някой беше писал че плащал с нея? Наясно съм, че Букинг едва ли ще си прецаква реномето с незнайна фирмичка , но явно има недоизяснени/неописани неща или ние ли не сме дочели както трябва.... Както и да е - коментара на ММ ми е : "следващия път с нашата кола -  наясно съм че с нашата кола все пак е тип джип ще е по скъпо , но пък ще ти е по-спокойно"

# 26
Как мислите дали трябва да си закупим билети за катедралата в Сиена и градините Боболи предварително?

# 27
За катедралата в Сиена няма нужда. На място се чака, но опашката минава бързо.

# 28
Още не съм изчела темите и нямам много конкретни въпроси. Но, понеже част от групата искат да ходят на плаж в някое градче около Cinque Terre,  аз май не искам да си го причинявам. Та, да питам някой дали е бил на плаж там в средата на юли? Като цяло, не обичам да ходя никъде в сезона, особено в тая жега и блъсканица, а плажа съвсем май мисля да го пропусна. Та, ако го пропусна, се чудя дали да остана в Пиза за този ден или да отида да разглеждам градчето, в което е плажът. Ще съм благодарна да споделите опит, благодаря!

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 21:16 от anmasu

# 29
Слеко закъснение, споделям записките ми от няколкодневната обиколка, която направихме. Тъй като сме посещавали Тоскана преди, сега конкретната цел ни беше Чинкуе Терре.
Летяхме до град Пиза, където бяхме и отседнали през трите нощувки. Градчето е малко и компактно и може да се обхожда и без ползване на градски транспорт. Бяхме наели апартамент в по-тихата и спокойна част на града, но и леко отдалечена от основните забележителности – Ama Casa, запазен през Booking. От летището до апартамента разстоянието го взехме пеш – около 30 мин.
ПИЗА:
Първият ден, при пристигане бяхме заделили за разглеждане на града, посещение на кулата и забележителностите около нея. Бяхме купили предварително билети ( за качване на кулата са с определен точен час, който не се презаверява, при пропускане ). Билети си бяхме купили от сайта https://www.opapisa.it/ . Най-изгодно е да се вземе комбиниран билет – за кулата и останалите обекти в комплекса – баптистерията, катедралата, музея и т.н. Има и самостоятелен билет за кулата, но струва 20 евро на човек, като не се допускат вътре деца под 8 години. Обиколката на кулата отнема около 30 мин., а на целият комплекс около 2 часа. Ако решите да не влизате в останалите обекти, може да си вземете безплатен билет на място от касите само за катедралата – струва си да се види. Ако имате време за разходка в града, извън комплекса може да се разходите до Piazza dei Cavalieri , а от там са слезете по пешеходната търговска улица Borgo Stretto до моста, а след моста по Corso Italia, където ще намерите множество магазини, бутици, кафета и т.н.  и така до Piazza Vittorio Emanuele II. Приятна за разходки е също алеята покрай река Арно, преминавайки през мостовете.
Препоръчани места за хапване (избягвайте местата около кулата и района, повечето са типично туристически):
-   Ristorante Pizzeria Bella Napoli - https://maps.app.goo.gl/PKB2YJiN25Bd9i47A - Много добра семейна пицария. Страхотни пици неаполитански стил в пещ, аранчини и за десерт каноли.
-   Beersteccheria Mediceo - https://maps.app.goo.gl/QMfpMWrtVPhaR9uP8 - Страхотно ресторантче с много добри месни ястия, бургери, плата и голямо разнообразие от крафт бири.
-   Il Crudo - https://maps.app.goo.gl/ZrUWvWVcru4wKjii7 - магазинче за панини, сандвичи и фукачи, със страхотни местни меса и сирена.

CHINQUE TERRE  
От Пиза, хванахме влак до Ла Специя. Има различни по бързина влакове, съответно и цени – бързите влакове стигат за около 40-45 мин. и струват 15 евро на човек, а бавните за около час и десет минути и струват около 9 евро на човек, като има влакове на всеки половин час в активния сезон - https://www.trenitalia.com/en.html . От Ла Специя има няколко варианта за разглеждане на селцата от Чункуе тере:
1)   С влак (първа станция La Specia и може да ползвате влаковете с отправна точка Леванто или Сестри Леванто) – цената на картата зависи от периода на годината, както и от това дали ще се искате да се включва пешеходните маршрути. Най- известният пешеходен маршрут е от Riomaggiore до Manarola – Via dell Amore   https://www.cinqueterre.eu.com/en/footpaths-cinqueterre#manarola … aggiore-via-amore, за който се заплаща отделна такса. Ако си купувате карта и за този път предварително – трябва да си зададете точен час в който да влезнете. Ако решите да оставите покупка на билет на място в Riomaggiore , опашката е огромна. Карта може да се купи предварително онлайн или на място от гарата в Ла Специя. Влаковете между селцата са на всеки 10-15 мин., комфортни двуетажни.
2)   Пеш или комбинирано с влак с отправна точка Ла Специя – детайлно описание на маршрутите има на следния линк: https://www.cinqueterre.eu.com/en/footpaths-cinqueterre#manarola … aggiore-via-amore  
3)   С корабче - https://www.cinqueterre.eu.com/en/boat-excursions , като до едно от селцата Corniglia, не се стига и не спира корабче. Ако се избере този вид разходка, трябва да се следи разписанието на феритата, която го има на линка.
Ние избрахме първия вариант, като първото село в което спряхме беше Riomaggiore – 10 ина минути от La Specia. Като слезете от гарата, може директно да хванете пътеката в края на перона в който слизате – пътеката върви по брега над морето  от където се откриват много красиви гледки. По пътеката и множеството стъпала, може да достигнете до църквата San Giovanni (https://maps.app.goo.gl/VvLCC3wisWBJ2onx5 ) и замъка (https://maps.app.goo.gl/1FzbgAcRyY6SVKfd7 ). От замъка, може да се слезе надолу към гарата и отправната точка към платената пътека за Manarola.  За обиколка по пътеката в селцето, в голяма част от която са множество стъпала, отнема около час.  След разглеждане на селцето, има две опции за продължаване напред към Manarola – или по пътеката Via dell Amore или с влак от спирката – посока  Леванто или Сестри Леванто.
Следващото селце – Manarola – на гарата излиза и пътеката от Риомаджоре. Влиза се в един тунел, който ви извежда на главната улица в селцето. Цялата улица е осеяна с множество магазинчета за сувенири, храни и други. На хълма най-отгоре, където се намира и църквата https://maps.app.goo.gl/KRmsExTFWJ7hHWbF8  се откриват невероятни гледки. Надолу има множество магазинчета за бърза храна, фокачи, джеатерии и т.н. Долу, до кея има скали от които има множество хора, които скачат от тях и плажуват. Водата е кристално чиста. Има крайбрежна алея с начална точка кея.
Следващото селце е Корнилия, което е разположено на хълм над морето. От гарата до него се стига по стъпала – около 320 на брой за около 15 мин или има автобусче на всеки 15 мин., но в активният сезон е много претъпкано. В малките и тесни улички по селцето има няколко много добри магазина за сладолед https://maps.app.goo.gl/iceMFpuk35KrKkaE8  и https://maps.app.goo.gl/yG1ALddY6zSmBBLK9 . Зад църквата има нещо като панорамна площадка, заслужава си да се посети. За обиколка на селцето, отново може да се подготви около час с изкачването и слизането до гарата.
Четвъртото селце по пътя е Vernazza – малко по-голямо от предходните две. Слиза се от гарата и се тръгва по главната уличка надолу към крайбрежието. На пристанището, се намира и църквата на селцето. От пристанището може да хванете стъпала нагоре към кулата и крепостта – изкачването е около 10 мин, има вход 2 евро на човек и не се плаша с карта. Има страхотна гледка към цялото крайбрежие, като се виждат и съседните разположени селца.
Последното от селцата е Монтеросо ал Маре – най-голямото, с много хубава и приятна плажна пясъчна ивица.  Покрай нея има и крайбрежна алея. В единият край на плажа е намира и статуята на гиганта – огромна каменна статуя на гигант надвиснал над морето https://maps.app.goo.gl/5FwmHg1ixT96Lx8z6  . По средата на плажната ивица, има и голям паркинг, подходящ и за кемпери. В другият край се намира статуята на San Francesco d'Assisi https://maps.app.goo.gl/cdoZZdqxhZ1fBtC47. Ако сте си взели бански не пропускайте да си направите плаж тук и в предното селце Manarola.

ЛУКА
До Лука, стигнахме с автобус, защото същият ден се оказа че имаше влакова стачка. Дори този ден плана беше за посещение на Чункуе Терре, но поради стачката направихме промяна в плана и отидохме до Лука. Пътят с автобус (автогарата в Пиза е доста близо – около 5-6 мин разстояние от гарата) до Лука е около 40-50 мин, автобуси имаше на всеки кръгъл час. Лука е сравнително малко градче, обградено с  крепостни стени. Известно е, с множеството кули които са разположени в централната част на града. Най-популярните две кули са кулата с часовника https://maps.app.goo.gl/an6Sdq4dJeGuDyv26  ( има такса за влизане) и Guinigi Tower https://maps.app.goo.gl/GGjpD5gMpMGpwzfJ8 върху която има посадени 7 дъба – определено си заслужава посещението й, като гледката от върха към целият град е страхотна. Други популярни места за посещение са Piazza dell'Anfiteatro https://maps.app.goo.gl/6WVnFK7d5eYHh5UC8 , катедралата Duomo di San Martino
 https://maps.app.goo.gl/sVaqbjgRvjibqpXW6, площад Piazza Napoleone https://maps.app.goo.gl/FMebngm5QRvfcTnt9 , разходка по малките скътани улички в централната градска част от Piazza Napoleone към кулата с часовника, както и обиколка около крепостните стени на града – може да се направи и с колела под наем. Тъй като сме посещавали и преди Лука, но с автомобил, не е позволено да се влиза в градската част – паркира се преди крепостните стени, като там има няколко обособени паркинга. За разглеждане на града ви е достатъчен максимум един ден, като ако си спестите разходката около крепостните стени и половин ден е достатъчен – всичко е на пешеходно разстояние.

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 07:27 от salex_n2

Общи условия

Активация на акаунт