Тоскана, Италия /Тема 3/

• 3 472
  • 78
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте! Завърнахме се от Флоренция и Пиза. Много съм впечатлена, много ми хареса, особено след Неапол, където не ни хареса, по ред причини. Бяхме във Флоренция, Сиена, Пиза и 3 градчета/селца от Cinque Terre.
Първо да кажа, че в Италия не беше толкова топло, колкото се притеснявах, че ще бъде - мисля, че най-високата температура, която видях, беше 35°. Навсякъде имахме късмет да обикаляме по сенките.
Пристигнахме в неделя в Пиза, защото когато търсих билети от София, намерих само до Пиза. Първите 3 дни бяхме във Флоренция. Бях наела един апартамент през airbnb, но преди финалното плащане,  намерих друг с 300 лв. по-евтин и малко на страх, понеже имаше само 2 отзива, го запазих. И в двата апартамента се налагаше 2-ма човека да са на дивана, за сметка на това, мисля, че настаняването ни беше доста добро. 3 дни за нас бяха малко за Флоренция, камо ли (както си мислех предварително) да наемем кола за ден из Тоскана. Та, радвам се, че в понеделник повечето, ако не и всички музеи, са затворени и решихме да отидем в Сиена, така успяхме да разгледаме, поне от автобуса, красивите пейзажи, които се разкриват около малките градчета на Тоскана. Денят в Сиена беше разкошен - видяхме крепостта, площада, катедралата (взехме билети на място, 8 евро). Намерихме много вкусен сладолед, на метри от катедралата, а и най-евтиният от тези, които срещахме, докато се разхождаме: La Vecchia Latteria. Сиена е прекрасна, дори и само да се разхождаш по уличките и да се наслаждаваш на архитектурата и атмосферата (както бях прочела в разказа на някоя от вас!). Същото се отнася и за Флоренция. Вторият ни ден беше посветен на Флоренция, изтощителен, но прекрасен ден! Много ми харесва, че е пешеходен град - ние спахме на около 2 км от жп гарата и не сме ползвали градски транспорт, само извънградски. Много ми харесаха градините на Palazzo Pitti, самият дворец не ми хареса, но само затвърдих за себе си, че не харесвам дворци. Accademia също е много впечатляваща със статуята на Давид, а и не само. Харесахме всички катедрали и въобще архитектурата в града. Duomo di Firenze е много по-изчистена и минималистична в сравнение с Duomo di Siena. Входът е безплатен и първоначално опашката може да те откаже, но всъщност върви бързо, за около 30-40 минути се извървява. Бяхме там около 11-12 часа и  когато видяхме опашката, мислехме да се откажем, защото бях чела мнение във форума, че около 15 часа е нямало такава опашка, но се радвам, че останахме, защото си хванахме сянка и беше приятно. Флоренция е много красива, дори в кварталчето, в което бяхме, беше красиво, уютно и спокойно. Третият ден  беше за Uffizi, която аз не мога да оценя, просто защото не разбирам от изкуство. Създава се тарапана главно около двете картини на Ботичели и залата на Леонардо да Винчи. За мен беше интересно, когато съм пред картината, да отворя и да прочета в Google, за да ми стане малко по-ясно. Ако се гони определен час, е добре да се погледне за билети от по-рано, защото за Uffizi купувахме билети от предишната вечер и взехме компромисен час, който не ни позволи да разглеждаме повече от 2 часа, а част от групата имаха интерес. Мисля, че официалният сайт и за Accademia, и за Uffizi е един и същ.
В Пиза спахме в прекрасно апартаментче, на метри от жп гарата. Единият ден бяхме в комплекса около кулата. Другият ден бяхме в Cinque Terre, като отново сгрешихме, че не взехме билети за влака по-от рано и първият възможен влак беше след 12 ч., заради което не успяхме да се насладим пълноценно. Бяхме в Манарола, някои поплуваха и поскачаха от скалите. После отидохме до Монтеросо (чадър с 2 шезлонга на първите 3 реда, които са с камъни = 35 евро; задните редове, които са с пясък = 25 евро), върнахме се до Риомаджоре и хванахме влака около 19 ч.  Независимо, че може би градчетата си приличат, са различни като усещане - Монтеросо, както каза човек от групата ни, е може би най-лежерно, с усещане за курорт и почивка, не толкова туристическо, въпреки че пак си имаше туристи.
Както 6 дни ми се струваха много, така се оказаха недостатъчни, но поне опознавателни за следващо пътуване! Благодаря от сърце на всички, много ми бяхте полезни и интересни!!!

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 18:37 от anmasu

# 46
Прекрасна е Флоренция!Ние също летяхме до Пиза, оттам с влак до Флоренция,като спахме там 3 нощувки,а на връщане една в Пиза.Неделя следобед се настанихме в една чудесна къща на 15-ина минути пеш от Санта Мария Дел Фиоре и се сляхме с магичната атмосфера на града.На другия ден влязохме в катедралата(опашката е дълга,но върви сравнително бързо)и много ни хареса.За мен лично голямата изненада беше Санта Кроче,прекрасна е и си заслужава да я посетите.В Уфици не влязохме защото сме с детето и щеше да му дойде в повече,пък и не бяхме запазили билети-Разходихме се покрай реката,по Понте Векио и оттам в градините Боболи.Много ми харесаха,попаднахме на един оазис със метални столове под едни дебели сенки и заобиколени с езерца пълни с водни лилии.Приказка,само дето ни свърши водата и трябваше да се придвижим към изхода иначе можеше да си откараме цял ден там.Ядохме от прословутите сандвичи,за които се чака близо час и не бяхме очаровани,вкусни са,но не повторихме.На пазара има страхотни пици и спагети.На другия ден тръгнахме за Сиена като имаше ремонт на отсечка и се наложи да прехвърляме два пъти,един влак после автобус и пак влак.Сиена е чудна!Площада е внушителен,хапнахме в едно от заведенията (не си заслужава),после посетихме и Сиенската  катедрала,също впечатляваща и то стана време да се връщаме.Последния ден го прекарахме в Пиза и също много ни хареса.Хапнахме в едно от препоръчаните в темата заведения-Белла Наполи и направо си облизахме пръстите,страхотно попадение.И така за нашето пътуване до тези приказни три града,много ще се радвам ако някога след като сме обиколили всички желания места се върнем отново във Флоренция.

# 47
Всъщност за Уфици не е толкова трудно да се вземе билет от днес за утре, от днес за днес през седмицата  пак става- е може и да не е най подходящия час и да определено не е за малки деца , за да й се насладиш си трябва време..За мен най сложното с билетите във Флоренция е с купола на Брунелески -  така и не можах докато съм там  да го изкача, въпреки че го разгледах доста отблизо и  от кулата на Джото и от музея до Санта Мария дел Фиоре, но друго си е на място. Прекрасна е Флоренция, но през април, май и юни е пренаселена с туристи, голяма част от които са Фейсбук -туристи (дето се  снимат и постват от място  ) и мен лично много ме дразнят , защото основно пречат. Сигурно ще повторя някой и въпреки проблемите които имахме с наемането на кола(бе ни за първи път ), веднага оцених свободата която ти осигурява. ....Колкото до храната - личен фаворит за мен е Болоня, въпреки че съм хапвала в няколко градчета из Тоскана, във Флоренция също.

# 48
Да, затова написах, че ако се гони определен час, трябва от по-рано билетите - първият свободен час при нас беше в 12:15 ч., а ние в същия ден трябваше да освобождаваме апартамента и добре, че собственичката позволи да оставим багажа до 15 ч. Така че за можене - можеш сигурно и в същия ден, но нали все пак, понякога, съобразяваш повече от 1 фактори. И да, тея туристи, които много добре наричате "фейсбук", си правят впечатление и през юли месец. А и в нашата група имаше такава, която видяла "Раждането на Венера" някъде си в социалните мрежи и цоп, и тя иска (иначе не се интересуваше даже кой е художникът). Мисля, че основно в Uffizi ги усетих, когато не можах да прочета описанията към двете картини на Ботичели - дано да греша, но повече ми се струваше че са там, за да снимат и постнат, и да са в тренда, отколкото за да разгледат. Но пък е добре, че изкуството е на мода Simple Smile))

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 13:14 от anmasu

# 49
Не , изкуството не е мода, то е вечно. Сама преценете: една галерия открита преди 250 год и предлагаща да се видят такива шедьоври не  е само будеща интерес, не е само  мода нали ? Колкото до Фейсбук туристите - ами навсякъде са - попадала съм на тях и в Колизеума и във Ватикана и  дори в такива малки градчета като Монтепулчано напр, където основното изкуство е строителството..... Преди  доста години имах "честта" да се засека с две семейства българи (дамите облечени като фолк певици) пред замъка Сант Анджело в Рим и на подканата ми да влезем в самия замък ми бе отвърнато " О,  не сме дошли да си губим времето с разни стари неща - едно постване е достатъчно , ние трябва да отидем до Милано, знаете ли какви магазини има само?"....Между другото такива туристи не са само българи, дори май чужденците са повече такива.....Най - вероятно няма да бъда разбрана от всички , но за мен Италия е  преди всичко история, последвана от природа , традиции в куринарията , винопроизводството .......  И последно, НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ  да пътувате сами, не с група- това което може да видите и на което да се насладите сами (не само с кола, Италия е с прекрасно уреден транспорт) e несравнимо

# 50
Ясно е, че изкуството не е мода, говоря в контекста на "фейсбук туристите". Защото струпването е само пред 2 картини, а галерията има значително повече от 2 картини. В пост назад, една дама беше описала много добре и каза, че разглеждането и' е отнело около 6 часа (по спомен пиша). Аз самата също не исках да ходя в Uffizi, защото за себе си знам, че не е моето.
Не , изкуството не е мода, то е вечно. Сама преценете: една галерия открита преди 250 год и предлагаща да се видят такива шедьоври не  е само будеща интерес, не е само  мода нали ? Колкото до Фейсбук туристите - ами навсякъде са - попадала съм на тях и в Колизеума и във Ватикана и  дори в такива малки градчета като Монтепулчано напр, където основното изкуство е строителството..... Преди  доста години имах "честта" да се засека с две семейства българи (дамите облечени като фолк певици) пред замъка Сант Анджело в Рим и на подканата ми да влезем в самия замък ми бе отвърнато " О,  не сме дошли да си губим времето с разни стари неща - едно постване е достатъчно , ние трябва да отидем до Милано, знаете ли какви магазини има само?"....Между другото такива туристи не са само българи, дори май чужденците са повече такива.....Най - вероятно няма да бъда разбрана от всички , но за мен Италия е  преди всичко история, последвана от природа , традиции в куринарията , винопроизводството .......  И последно, НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ  да пътувате сами, не с група- това което може да видите и на което да се насладите сами (не само с кола, Италия е с прекрасно уреден транспорт) e несравнимо

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 11:13 от anmasu

# 51
Ясно е, че изкуството не е мода, говоря в контекста на "фейсбук туристите". Защото струпването е само пред 2 картини, а галерията има значително повече от 2 картини. В пост назад, една дама беше описала много добре и каза, че разглеждането и' е отнело около 6 часа (по спомен пиша). Аз самата също не исках да ходя в Uffizi, защото за себе си знам, че не е моето.

Различни хора сме - различни неща харесваме. След като не е вашето , аз наистина не разбирам защо сте си загубили времето в Уфици .  ....Но има още толкова да се види - на мен например страшно ме впечатлиха портите на Гиберти ,макетите  на купола на Брунелески  (професионално изкривяване ) , Давид .. въобще старата част на Флоренция си е един открит музей

# 52
Здравейте в тази прекрасна тема! Ще помоля и аз за малко помощ. Прочела съм двете последни теми, решихме да отседнем в Тоскана за 4 нощувки в средата на октомври. Кацаме към 14.30 в Пиза, смятам да стигнем само до кулата и след това с рент а кар да тръгнем към Флоренция или околностите й където да ни е първата нощувка. Може ли да препоръчате подходящо място, с оглед това да можем да паркираме колата на паркинг в хотела или къщата и да се прдвижваме във Флоренция без кола. Ще й отделим ден, тъй като сме с дете и ще пропуснем музеите. Останалите неща, които искаме да видим са от Флоренция на път за Сиена по магистралата 222 гледките и съответно да преспим още две нощувки в типична селска Тоскана. Отново ще помоля за препоръка в коя област да преспим, като в списъка след това са ни Сан Джимиано и Сиена. За четвъртата нощувка, преди полета от Пиза, още не съм се ориентирала къде да е с оглед, че ще излетим в 10.30. Приемам и препоръще, ако смятате, че ще ни остане време и за още него. Много ми се искаше Сатурния, но явно няма да успеем.

# 53
Здравейте! Аз бях запазила през airbnb апартамент с паркомясто, но го отмених, защото намерих апартамент с 300 лв. по-евтин, а и ние се отказахме от рент-а-кар. Сигурно сте си решили за рент-а-кар-а, но и ние бяхме решени, а се оказа, че никак не ни трябва - хем бяхме за 6 пълни дни. Във Флоренция ходехме пешеходно, за Сиена взехме автобус, от Пиза до Cinque Terre и Пиза-Флоренция - влак. Иначе в района на Тоскана, аз много исках да спим около Арецо/Кортона.
Здравейте в тази прекрасна тема! Ще помоля и аз за малко помощ. Прочела съм двете последни теми, решихме да отседнем в Тоскана за 4 нощувки в средата на октомври. Кацаме към 14.30 в Пиза, смятам да стигнем само до кулата и след това с рент а кар да тръгнем към Флоренция или околностите й където да ни е първата нощувка. Може ли да препоръчате подходящо място, с оглед това да можем да паркираме колата на паркинг в хотела или къщата и да се прдвижваме във Флоренция без кола. Ще й отделим ден, тъй като сме с дете и ще пропуснем музеите. Останалите неща, които искаме да видим са от Флоренция на път за Сиена по магистралата 222 гледките и съответно да преспим още две нощувки в типична селска Тоскана. Отново ще помоля за препоръка в коя област да преспим, като в списъка след това са ни Сан Джимиано и Сиена. За четвъртата нощувка, преди полета от Пиза, още не съм се ориентирала къде да е с оглед, че ще излетим в 10.30. Приемам и препоръще, ако смятате, че ще ни остане време и за още него. Много ми се искаше Сатурния, но явно няма да успеем.

# 54
Да, има двама мъже, който са твърдо за рент-а-кар, така че ще вземем. Smile Още не знам за летището ли ще го уговорим или от самата Пиза. Благодаря за споделеното!

# 55
Аnmasu  всъщност вие не сте направили  точно обиколка на Тоскана. Вие сте "вървели" по вече изготвен от много туристически агенции маршрут , в който се виждат най-известните туристически дестинации от Тоскана , че и Лигурия, с техните най-известни забележителности,  но самото сърце на Тоскана е останало скрито за вас. А сърцето на Тоскана наред с изредените от вас градове са и Монтепулчано, Пиенца, Монталчино, Кианти, и т.н. и още много- сигурно ще пропусна някое  (а и не навсякъде съм била  )Да вярно,  една тяхна катедрала не е толкова величествена  ( като сиенската, която за мен е най-прекрасната в Тоскана, засечва дори и Санта Мария дел фиоре), но пък не сте усетили духът на провинцията , с малките градчета с техните  крепостни стени и кули, прекрасните гледки, местната храна и особено  вино....Да, обиколка из малките градчета може да се направи с обществен транспорт, защото както писах по горе в Италия обществения транспорт е добре уреден, но тази свобода която ти дава  колата било лична или наета е несравнима.

# 56
Сигурно сте права, но прочетохте ли, че хората са за 4 нощувки и кацат в Пиза следобед, където също искат да имат половин ден, искат да са в Сиена, което е също половин ден (ако не и цял), а и Сан Джиминяно, ще спят и във Флоренция, а не на последно място, са и с дете? Затова, предвид, че ние сме били 6 нощувки и ден за обиколка с кола из истинската Тоскана не ни остана, споделям как е било при нас (а и от това, което съм изчела в темите, обиколка, каквато визирате Вие, било тя и с кола, не знам дали може да се получи). Вие защо ме апострофирате, не мога да разбера, никъде не съм натрапвала нищо, споделям опит, който се надявам да бъде полезен в изготвяне на някакъв ориентировъчен план? Това знам - това пиша, добавете каквото имате, без наставленията към мен.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 15:04 от anmasu

# 57
Имате ли представа дали жегите ще са убийствени в началото на септември.. Планираме пътуване с кемпер и ни се иска да си посетим и любимита Тоскана.
Последно бяхме през май, преди година и си беше доста жегичка.
Ние живеем в Пловдив, тук температурите се усещат брутално и изобщо не се чувствам добре, защото съм с ниско кръвно, а много ми се разхожда там.

# 58
  • София
Реалистично е да са.
Преди 3 години съм отсядал във Флоренция в началото на септември, беше си горещо.
Тази година през юни - то пак беше горещо 🙃

# 59
Ние бяхме през юли и не бих казала,че жегите бяха нетърпими,а и аз съм с ниско кръвно.В Рим също преди години също бяхме през юли и тогава ми се стори много по жега,но там е по на юг.В Пловдив жегите са по неприятни,поне за мен(и аз съм пловдивчанка),та не го мисли толкова.Ние също бяхме с детето и с обществен транспорт и успяхме да видим освен Флоренция и Сиена и Пиза,но според нас Флоренция е толкова интересна,че не ни стигнаха трите нощувки там.

Общи условия

Активация на акаунт