Първо да кажа, че в Италия не беше толкова топло, колкото се притеснявах, че ще бъде - мисля, че най-високата температура, която видях, беше 35°. Навсякъде имахме късмет да обикаляме по сенките.
Пристигнахме в неделя в Пиза, защото когато търсих билети от София, намерих само до Пиза. Първите 3 дни бяхме във Флоренция. Бях наела един апартамент през airbnb, но преди финалното плащане, намерих друг с 300 лв. по-евтин и малко на страх, понеже имаше само 2 отзива, го запазих. И в двата апартамента се налагаше 2-ма човека да са на дивана, за сметка на това, мисля, че настаняването ни беше доста добро. 3 дни за нас бяха малко за Флоренция, камо ли (както си мислех предварително) да наемем кола за ден из Тоскана. Та, радвам се, че в понеделник повечето, ако не и всички музеи, са затворени и решихме да отидем в Сиена, така успяхме да разгледаме, поне от автобуса, красивите пейзажи, които се разкриват около малките градчета на Тоскана. Денят в Сиена беше разкошен - видяхме крепостта, площада, катедралата (взехме билети на място, 8 евро). Намерихме много вкусен сладолед, на метри от катедралата, а и най-евтиният от тези, които срещахме, докато се разхождаме: La Vecchia Latteria. Сиена е прекрасна, дори и само да се разхождаш по уличките и да се наслаждаваш на архитектурата и атмосферата (както бях прочела в разказа на някоя от вас!). Същото се отнася и за Флоренция. Вторият ни ден беше посветен на Флоренция, изтощителен, но прекрасен ден! Много ми харесва, че е пешеходен град - ние спахме на около 2 км от жп гарата и не сме ползвали градски транспорт, само извънградски. Много ми харесаха градините на Palazzo Pitti, самият дворец не ми хареса, но само затвърдих за себе си, че не харесвам дворци. Accademia също е много впечатляваща със статуята на Давид, а и не само. Харесахме всички катедрали и въобще архитектурата в града. Duomo di Firenze е много по-изчистена и минималистична в сравнение с Duomo di Siena. Входът е безплатен и първоначално опашката може да те откаже, но всъщност върви бързо, за около 30-40 минути се извървява. Бяхме там около 11-12 часа и когато видяхме опашката, мислехме да се откажем, защото бях чела мнение във форума, че около 15 часа е нямало такава опашка, но се радвам, че останахме, защото си хванахме сянка и беше приятно. Флоренция е много красива, дори в кварталчето, в което бяхме, беше красиво, уютно и спокойно. Третият ден беше за Uffizi, която аз не мога да оценя, просто защото не разбирам от изкуство. Създава се тарапана главно около двете картини на Ботичели и залата на Леонардо да Винчи. За мен беше интересно, когато съм пред картината, да отворя и да прочета в Google, за да ми стане малко по-ясно. Ако се гони определен час, е добре да се погледне за билети от по-рано, защото за Uffizi купувахме билети от предишната вечер и взехме компромисен час, който не ни позволи да разглеждаме повече от 2 часа, а част от групата имаха интерес. Мисля, че официалният сайт и за Accademia, и за Uffizi е един и същ.
В Пиза спахме в прекрасно апартаментче, на метри от жп гарата. Единият ден бяхме в комплекса около кулата. Другият ден бяхме в Cinque Terre, като отново сгрешихме, че не взехме билети за влака по-от рано и първият възможен влак беше след 12 ч., заради което не успяхме да се насладим пълноценно. Бяхме в Манарола, някои поплуваха и поскачаха от скалите. После отидохме до Монтеросо (чадър с 2 шезлонга на първите 3 реда, които са с камъни = 35 евро; задните редове, които са с пясък = 25 евро), върнахме се до Риомаджоре и хванахме влака около 19 ч. Независимо, че може би градчетата си приличат, са различни като усещане - Монтеросо, както каза човек от групата ни, е може би най-лежерно, с усещане за курорт и почивка, не толкова туристическо, въпреки че пак си имаше туристи.
Както 6 дни ми се струваха много, така се оказаха недостатъчни, но поне опознавателни за следващо пътуване! Благодаря от сърце на всички, много ми бяхте полезни и интересни!!!
))
Още не знам за летището ли ще го уговорим или от самата Пиза. Благодаря за споделеното!