Какво ви дава удовлетворение в работата ви?

• 5 040
  • 96
  •   1
Отговори
# 75
illen_v Положително удовлетвореността е съвкупоност от редица фактори. Просто темата е конкретно за удовлетвореност в работата. Ако не си богопомазан, наследствен аристократ или "честен" бизнесмен в БГ, и зависиш от собствените си усилия и образование, то логично е да можеш чрез това, което получаваш в работата си да осигуриш добро ниво на всички останали фактори в живота. Както и да знаеш през кой етап какви са ти преoритетите; защото докато са ти по-малки децата, поне според мен те са на първо място, а не работата; но когато дойде време да учат в хубаво училище или искат университет в чужбина - ще ти е по-удовлетворяващо ако можеш да си го позволиш. Както и ще тие по-удовлетворяващо да можеш да купуваш лекарствата на родителите си. Темата според мен предполага по-прагматичен подход, а не философски разсъждения за живота....защото в крайна сметка, той Джон Ленън преди да го застрелят е казал, че "Всичко от което се нуждаем е любов". Но пък Достоевски е написал, че "когато парите излезнат от вратата любовта изхвръча през прозореца".....въпрос на баланс и приоритети през различните етапи....и все пак както е в приказката за "Принца и просяка", той принца хубаво се е предрешил и видял каква немотия е навън и му станало много мъчно, ама вечерта се прибрал в двореца и си се е изкъпал в топлата вана.....

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 17:25 от drakon4e

# 76
Тя щом продължава с тази работа значи е добре за нея. Може да не е вечно, след години да иска да е на по-спокойна работа. Не всеки може да издържа на такъв ритъм и такова напрежение.
Именно, като прегрее и осъзнае, че трябва да намали темпото, може да си намери малко по-ниско платена, но спокойна работа. Което идва да покаже, че не единствено заплата е определяща за удовлетворението.

# 77
А според мен, показва, че трудно издържаме на стрес. Жените. Феминистките и да скачат- има си биологични доказателства за това.

# 78
Председателката на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, е майка на седем деца.  Преди да стане председател на Европейската комисия през декември 2019 г., фон дер Лайен е заемала няколко министерски поста в германското правителство, включително министър на отбраната, министър на труда и социалните въпроси, както и министър на семейството, възрастните граждани, жените и младежта.
 Мандатът ѝ беше подновен през декември 2024 г.

# 79
Удовлетворението на работата има много общо с удовлетворението в семейството. Никой не отива на работа, или да се прибира в къщи с кеф, ако там го чака стрес и напрежение. Стреса специално може да ти докара такива болести, че заплатата заради която си го причиняваш никога да не може да ти плати лечението. За съжаление това се разбира на малко по-късен етап в живота. Като си млад си по-склонен да се товариш като магаре и да не обръщаш внимание колко сопи изяждаш докато ти се подвиват коленете.

# 80
Не всеки обича да пие вино с приятелки. Много хора намират това за губене на време. Аз не бих била щастлива с малка заплата. Ако няма накъде ясно. Ама не ми пречи да се натоваря повече в името на парите. Не можем да имаме всичко.

# 81
  • Mars Hotel
А според мен, показва, че трудно издържаме на стрес. Жените. Феминистките и да скачат- има си биологични доказателства за това.
Може ли линк към тези доказателства?
Понеже аз лично съм установила за себе си, че се справям доста по-добре със стреса от много мъже около мен.

# 82
Жените и мъжете различно реагират на околната среда. По мои наблюдения повечето жени постоянно мислят за проблемите и трудностите, търсят варианти,  търсят решения на всички проблеми едновременно. И това се случва почти без прекъсване, денонощно.
Което не ги прави по-добри или по-лоши от мъжете, а просто различни.

# 83
  • гр.Пловдив
Удовлетворението на работата има много общо с удовлетворението в семейството. Никой не отива на работа, или да се прибира в къщи с кеф, ако там го чака стрес и напрежение. Стреса специално може да ти докара такива болести, че заплатата заради която си го причиняваш никога да не може да ти плати лечението. За съжаление това се разбира на малко по-късен етап в живота. Като си млад си по-склонен да се товариш като магаре и да не обръщаш внимание колко сопи изяждаш докато ти се подвиват коленете.

Много ми хареса поста.

При мен е такова положението,че стреса и напрежението си ги пренасям у дома,имаме през ден пререкания с мъжа ми заради моите нерви,но и дума не може да става за смяна на работното място,защото сме свикнали с тези доходи и разчитаме на тях за децата,домакинството,почивки и т.н..
А за здравословните проблеми след 20г стаж и след 40г възраст няма спор...удари ме в зъбите един след друг,херния отключих след мъкнене на тежко през годините,камък в жлъчка,бъбрек ...

# 84
Председателката на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, е майка на седем деца.  Преди да стане председател на Европейската комисия през декември 2019 г., фон дер Лайен е заемала няколко министерски поста в германското правителство, включително министър на отбраната, министър на труда и социалните въпроси, както и министър на семейството, възрастните граждани, жените и младежта.
 Мандатът ѝ беше подновен през декември 2024 г.
уики четем, но не с разбиране Wink
Всичките 7 ще да ги е откърмила, научила да акат в гърне, да ходят, да ядат с вилица и нож...помежду всичките министерски постове Hands V
Тя и Маргарет Татчър ги обяснява подобни в едно интервю, ама и двете, са от достатъчно заможни семейства, можещи да си позволят заетост в политиката Wink

Може ли линк към тези доказателства?
Понеже аз лично съм установила за себе си, че се справям доста по-добре със стреса от много мъже около мен.
Не всички сме еднакви. Както има слаби мъже, така има и силни жени, и установяването ти е емпирично доказано??
Това, което си установила, е напълно валидно като лично наблюдение, и всъщност не противоречи на идеята, че справянето със стреса зависи  от индивидуалните качества, опит, възпитание и житейски обстоятелства.

Отдавна съм ги чела, най-общо:
Скрит текст:
Андрогените при мъжете имат ролята да „ограничават“ силата на стресовия отговор, докато естрадиолът при жените го усилва.
Това означава, че когато тестостеронът се свърже с андрогенните рецептори, той потиска прекомерната активация на стресовата система. Когато естрадиолът се свърже с α-формата на естрогенния рецептор (ERα), той засилва стресовата активация.

По този начин, при мъжете острата стресова реакция може да е по-сдържана или контролирана.
Това обаче не означава, че жените „се изхабяват“ по-бързо — адаптацията към стрес и устойчивостта са комплексни и включват много други фактори.
Но и не всички жени са с еднакъв хормонален профил...

Освен това при хора стресовата реакция е различна в зависимост от типа стресор.
При  мъжете  по-силна реакция на ХПА ос  (хипоталамо-хипофизарно-надбъбречна ос-  основният механизъм в организма, който контролира реакцията на стрес) ,  към оценка на постижения (например изпити, конкурси), докато жените понякога реагират по-силно при социално представяне (например разговори пред група). Значи реакцията зависи от контекста, като цяло реакцията на стрес е сложен процес, който зависи и от много други фактори като тип стрес, полови хормони, психическо състояние, подкрепа и др.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26123902/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35667789/

Жените и мъжете различно реагират на околната среда. ......
Което не ги прави по-добри или по-лоши от мъжете, а просто различни.
Именно!
И с различна роля, която много години вече, ни се вменява, че трябва да напаснем Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 19:17 от LordOzzy ⚡

# 85
  • Melmak
Тя щом продължава с тази работа значи е добре за нея. Може да не е вечно, след години да иска да е на по-спокойна работа. Не всеки може да издържа на такъв ритъм и такова напрежение.
Именно, като прегрее и осъзнае, че трябва да намали темпото, може да си намери малко по-ниско платена, но спокойна работа. Което идва да покаже, че не единствено заплата е определяща за удовлетворението.

Заплатата не е единствения фактор на удовлетворението, но не знам защо смяташ, че приятелката ти непременно ще прегрее. Може и да стане така, но може и щастливо да си работи това още дълго време.

# 86
LordOzzy, аз по професионална деформация всичко го чета с разбиране)))))

И кой какво е откърми и пребърсал е  важно толкова, колкото,  дали ти стиска да го направиш, да отделиш време и внимание от живота си за това;
Крум Гърков - пък не е от заможно потекло, бългаче от Варна, но успява да бъде председател на ЛИСА;

# 87
Противоречиш си.
Отгледала 7, ама не ги е ни кърмила, ни бърсала...
Но ги е отгледала Rolling Eyes
Но, добре се е справила, де- не всяка жена може да роди 7 деца!

# 88
LordOzzy,   вече в семейството  е доста нормално да има 4 деца.
Пък преди са имали и по 11 - за който  не е чел "На изток от Рая" ;
Предполагам, че ако е искала Урсула е можела да си ги кърми до откат, не съм и светила.
Но пък може работата за нея да е била  по-удовлетворяваща)
Аз само голи факти съобщих, нищо повече; Всеки  си прави изводите сам, според нивото си на разбирание и светоусещане;

# 89
Майка ти да е Урсула, председателката на ЕК, е значително по-полезно за живота ти от това мама Нарциса самоотвержено да те е бърсала и гледала със съвети от Гугъл и то във време, което няма да помниш. Малко комплексарско е да се съди така.

Общи условия

Активация на акаунт