Попътен вятър, 12 клас - 2024/2025!

• 59 908
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
Със сигурност матурата по ООП не е била толкова лесна, в смисъл щом дете от математическа гимназия с профил информатика се е затруднил. Не искам да си мисля за ученик от обикновено училище или техникум как би се представил, ако не е ходил допълнително на частни уроци, примерно.

Благодаря за информацията за здравните осигуровки. Изобщо не се бях замислила и за това Simple Smile

# 151
С дупка от 3 месеца не се губят здравноосигурителните права, нали знаете.

# 152
"При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса, напомнят още от НАП. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. "

Абе по-добре да се платят навреме и да си нямаме и такива главоболия Simple Smile

# 153
  • Някъде в Европа...
По повод ПП и ООП матурите, понеже синът ми отиде на двете, съответно се готвеше за двете, като го питах преди това много ли е по-трудна ПП ми отговори - "Не е по-трудна, просто материалът е по-различен от ООП". Което вероятно е донякъде вярно, стига да си учил съотверния материал, нали.
Стана ми интересно как и на двете?
Нали ако е профил МАТ се явява все на ПП, независимо дали е втора задължителна или трета по желание? Ако не е профил МАТ как е отишъл на ПП?

# 154
Като валидиране.

# 155
  • София
По повод ПП и ООП матурите, понеже синът ми отиде на двете, съответно се готвеше за двете, като го питах преди това много ли е по-трудна ПП ми отговори - "Не е по-трудна, просто материалът е по-различен от ООП". Което вероятно е донякъде вярно, стига да си учил съотверния материал, нали.
Стана ми интересно как и на двете?
Нали ако е профил МАТ се явява все на ПП, независимо дали е втора задължителна или трета по желание? Ако не е профил МАТ как е отишъл на ПП?
Не е профил, в ТУЕС не са профил математика и не могат да отидат по друг начин, освен като валидиране на квалификация или там, както се води.

# 156
  • софия
Доколкото разбирам от прочетеното, за м. юли и м. август трябва ние за платим ЗОВ. След това м. октомври с писмо от университета (преведено) подаваме заявление в НАП, че не подлежи на плащане на осигуровки. Правилно ли е?
Писмото от университета трябва ли да е преведено от заклет преводач (за учещите в чужбина)?

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 12:57 от zvаnchе

# 157
В НАП-Варна ми го приеха на английски. Има една бланка, която се попълва от името на студента (трябва да имате пълномощно) - служителката сравни само датите на започване на семестъра и името на Университета. Дъщеря ми работеше лятото и се наложи само за септември и няколко дни от октомври да платя, тъй като семестъра започна от 9 октомври.

# 158
Не може ли да се подават всички такива документи с КЕП. Нужно ли е и пълномощно да се вади.

# 159
По спомен с Пик на Нап беше подавало дете онлайн от предния набор за осигуровките. Като отидем да извадим нашия ще питам на място и за удостоверението и ще споделя, ако вече някой не е писал.

# 160
  • у дома...
Не може ли да се подават всички такива документи с КЕП. Нужно ли е и пълномощно да се вади.
Ако детето има издаден КЕП - да. Иначе с ПИК на НАП. Както се подават и данъчните декларации по чл. 50.
Няма как да подадеш декларация за каквото и да било от името на пълнолетно лице без да имаш пълномощно.

# 161
Да, да, това имам предвид. В случай, че има издаден КЕП на името на сина ми, мога с него да подавам документи онлайн, без да е нужно да се разхождам на място с Пълномощно и на хартиен носител.

# 162
Доколкото разбирам от прочетеното, за м. юли и м. август трябва ние за платим ЗОВ. След това м. октомври с писмо от университета (преведено) подаваме заявление в НАП, че не подлежи на плащане на осигуровки. Правилно ли е?
Писмото от университета трябва ли да е преведено от заклет преводач (за учещите в чужбина)?

Всеки дължи ЗОВ за времето от завършване на средно образование (от 1 юли) до датата на започване на учебната година в съответния университет (датата е различна за всяко уни). Много е важен периода, посочен от университета да е за цялата година, да включва и летните месеци между 1 и 2 курс. Първата година при по- голямото ми дете учебната година започваше от 12 септември и приключваше на 30 май следващата година и така пишеше в бележката. Това се оказа проблем, за който разбрахме в началото на 2 курс, когато детето подаде следващата бележка в НАП. Летните месеци останаха като задължение, все едно лятото студентът не е студент. Но всичко е поправимо. Поиска нова бележка от унито за вече изтеклата година и се разреши проблема.

Първата година подадох аз заявлението в НАП с пълномощно, някъде през октомври месец. Следващите години детето си изискваше от унито бележката още лятото и си я носеше в НАП докато си е в България.

В НАП се попълва „Искане за издаване  на документ“.
Документът, който се отбелязва е „Удостоверение за непрекъснати здравноосигурителни права“.
На „Прилагам следните документи“ се пише „Удостоверение от ВУЗ в чужбина - (и името на университета)“.
Отбелязва се, че исканото удостоверение е необходимо да послужи пред "НЗОК? във връзка със "здравен статус".

Винаги сме превеждали при заклет преводач (вече 3г.). Чувала съм, че не всички превеждат така, но то зависи и на какъв служител ще попаднете в НАП. На мен не ми се рискува за една страница.

Всичко това в НАП може сигурно и онлайн. Аз споделям как сме го правили ние до сега. С ПИК в НАП си подаде само „Декларация 7“  (Декларацията се подава до 25 число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението) и след това си плати задълженията от завършването до студентството. Писмата от унито си ги носи на живо всяка година.
Това ме подсеща, че трябва да изпратя и набора да си извади ПИК в НАП. Стана дълго, сори.

# 163
  • софия
Ако може с ПИК, изобщо нямам намерение да играя тото на кого ще попадна.
Следващата седмица ще ходи за ПИК.

# 164
Кой каза 1, 2, 3...... Grinning

Общи условия

Активация на акаунт