Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 32 732
  • 757
  •   1
Отговори
# 165
те тоя модел квартиранти са такива във всичките си аспекти от живота. Тук ги виждаме по отношение на наема. В моята работа ги виждам по отношение да вземат други важни решения за това как да си разпределят времето. Някъде родителите им решават къде ще се запишат да учат висше образование, на другаде - къде да почнат работа.
Като цяло, са осакатени откъм възможност да се справят сами с предизвикателствата на живота и общуването с околните.

# 166
Изначално такъв тип хора, толкова зависими от родителите си, не са добра идея за наематели.
Дете имат, чакат на тъщата да им търси жилище и да им плаща наема... Поколението Питър Пан - все още не пораснали, на които всички са им длъжни.

точно това си мислех

# 167
  • Бургас
Да, 19 ч.
Happy, вече го искат. Други съседи ми писаха, че проявяват интерес за покупка или наем, за баба им от друг град Simple Smile
Сигурно ще го продам в един момент, ако закупуваме нещо голямо и скъпо в София, но още не е дошъл моментът.

Вярно е това за поколението, но дъщеря ми е същият набор. Ми не съм й търсила квартира, от малка я учех на самостоятелност и че каквото надроби, това ще сърба.
Само съвети й давам, че имаха спор с нейната наемодателка относно нов климатик.
Много искам да купя апартамента й в София, но хазайката не ще да го продава Simple Smile

# 168
  • София
А аз имам казус.
Според вас съпоставими ли са като наем малък двустаен в топ център, Народен театър, (50кв) СС и голям двустаен в Гео Милев до 31-во училище, с голяма тераса (80кв + 14кв) НС с идентично обзавеждане?

Чудя се за кое по-лесно ще се намерят наематели.
За срещата пишете лично на Azzy или на някой, който вече знае.
Тинтина, направо ще си отдъхнеш като се изнесат твоите. Любопитно ще е, ако можеш да разбереш къде какво са наели и на каква цена.

# 169
А аз имам казус.
Според вас съпоставими ли са като наем малък двустаен в топ център, Народен театър, (50кв) СС и голям двустаен в Гео Милев до 31-во училище, с голяма тераса (80кв + 14кв) НС с идентично обзавеждане?

Чудя се за кое по-лесно ще се намерят наематели.

Много ще ми е интересно да прочета мненията на хората с опит - Аззи и други, отдаващи в топ център.

Знам и от темата, и от мнения на познати от младото поколение - НС, категорично. Да не миришело на мухлясали пенсионери и кисело зеле във входа. Големи "луксозни" общи части. Новичко, чистичко.
Но пък явно за топ център също си има таргет от наематели, при съответното обзавеждане.

# 170
Аз лично съм за топ център.
По мое мнение, по-лесно се отдава хубав двустаен.
Да видим Azzy какво щи каже

# 171
Гео Милев също е добра локацията. До центъра, до Мола (с бизнес част и работещи хора), до Метро, до Парк(ове)
Иначе, квадратурата много не играе при "под наем".

В добавка на чуденката, ще кажа, че според мен в различните сезони търсенето за тия 2 апартамента може да е различно. Къде, кога, как, не се наемам да кажа. Сега, би било едно, а септември с друга динамика.
Чисто абстрактно погледнато, голям НС с тераса биха искали капризни хора, с претенции.
А супер център искат по-заети хора.
Но това не влияе пряко на самия наем, само на хората, с които ще си имаш работа.

# 172
Илит, в центъра не вървят наемите и определено движеща сила са студентите в медицинския и Филаретова, поне около нас. Прави ми впечатление, че все по-често ни търсят хора с коли и като се усетят, че е зона, се отказват.
Погледни колко обяви има в Гео Милев и колко в центъра. Въпреки че в зона Център включват безумни за мен локации, обявите са 15 страници да речем. В Манастирски Ливади са 2 или 3 за същия тип имот. За почти същите пари без проблем отдават в нашия блок там двустайни и постоянно ме питат. Аз държа там като склад огромен тристаен и 3 гаража и не спират да се интересуват няма ли да го довърша и пусна. За седмица се отдават в нашия блок. Който не е пуснал, той не го е дал. Последно през май се отдаде за 1500 лв двустаен и то нищо общо с ремонтите, които правим ние.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 10:06 от drago_2008

# 173
Като пуснат метрото до 31во ще стане различно, но в момента там е доста неприятно заради разкопките, родителите чудещи се къде да спрат, карайки учениците.. мисля че не би могъл да извлече максималния си капацитет от наем този апартамент сега.

# 174
  • в пералнята
Нямам опит в Гео Милев, но аз не го и харесвам като квартал.
Бих избрала до народния определено.

# 175
Имам двустаен апартамент в Полигона, до Техпарк и на 5 минути от бъдещата метростанция, с акт 16 от тази седмица.
Довършихме го като за нас си /идеята първоначално беше да е за лично ползване/, сложихме и поръчкова кухня. Други мебели още няма.
И сега съм в чудене - дали да го даваме под наем или да го продаваме.

Вероятно ще го продаваме, защото купуваме тристаен, но ще посмятам как ще ми излязат сметките.
Не мога да преценя колко би бил наема, няма нови двустайни в квартала в момента...

# 176
Подкрепям това, което пише drago_2008 за много обяви в центъра - имам в строеж все още там, наблюдавам пазара точно център и мога да кажа че обявите се задържат дълго време + много голяма конкуренция за разлика от Люлин примерно, който и микрорайон да хванеш бързо става и малко на брой обяви, вярно на по-ниски нива, но и цената на инвестицията в центъра е по-голяма от който да е люлин, за НС става дума.

# 177
Имам двустаен апартамент в Полигона, до Техпарк и на 5 минути от бъдещата метростанция, с акт 16 от тази седмица.
Довършихме го като за нас си /идеята първоначално беше да е за лично ползване/, сложихме и поръчкова кухня. Други мебели още няма.
И сега съм в чудене - дали да го даваме под наем или да го продаваме.

Вероятно ще го продаваме, защото купуваме тристаен, но ще посмятам как ще ми излязат сметките.
Не мога да преценя колко би бил наема, няма нови двустайни в квартала в момента...
По-вероятно е да го даваш под наем поне 5 години, инак ще трябва да се регистрирате по ДДС като физическо лице

# 178
Нямам други продажби на имоти тази година.
Така, че регистрация няма да има по ДДС.
За данък по ЗДДФЛ се изчаква 3 години, но това не ме притеснява, ще си платя данъка, ако продаваме сега.

# 179
Е, прави каквото искаш. Аз ти казвам че въведоха, или предстои да въведат, ако продадеш в нова сграда, която е на възраст под 5 години, отиваш на ДДС.

Общи условия

Активация на акаунт