Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 31 605
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
Благодаря на дамите, които ми помогнаха. В главата ми изникват още въпросителни и бих искала да чуя повече мнения.
Става въпрос за магазин. Купих го за себе си, понеже цената и локацията не бяха за изпускане, но планирам да започна дейност след 3 години. През това време не искам да стои празен. По първоначални проучвания би могъл да ми носи около 1000 лева месечно. Ремонтирахме тоалетната, сега е чисто нова, с монтиран голям бойлер и изведени изводи за вода и канал в основното помещение (подходящо за салон). Таванът и стените имат нужда от освежаване.
За стените имам дилема дали да ги мацна в бяло или да ги направя в светлосиво, както съм предвидила за моя салон. Идеята ми е ако наемателят не ги изцапа, да си спестя едно боядисване, но го има и рискът да не му хареса цвета и да реши да го сменя.
Подът е от стар и протъркан теракот и за себе си съм предвидила да го покрия с балатум. Дали да го правя сега или после? Доколко е вероятно наемател да го съсипе? Доколко е вероятно ако го оставя както си е, по грозните плочки, това да отблъсне кандидатите и да доведе до по-нисък наем?
И вертикални щори си бях предвидила - от това пък май съвсем няма смисъл аз да го правя сега?
Няма климатик и монтажът на такъв ми се струва наложителен. Удачно ли е да се разберем да го сложа след като ми платят първия наем и депозит?

Един депозит дали ще е достатъчен, предвид че е просто едно празно помещение с голяма витрина?

# 586
  • София
Диди, щори не бих слагала. Наемателя може да иска да си брандира витрината или всичко вътре  да се вижда. Не знам за какъв салон ще го даваш. Ако е фризьорски - за 3 г. от търкаляне на колелца на колички и столове ще поизтъркат пода. А и май някакви узаконявания се искаха за фриз. и козметика. Разберете се кой ще го прави.
И друго - няма как след 3 г. да не се пребоядисат стените и тавана. Пускаш го с минимални разходи и събираш пари да си го преремонтираш после. Дали наемателя ще сменя цвета - вписваш в договора.
Ако с нещо отблъсне един, после ще привлече друг - изпитано.

# 587
  • Варна
Просто вметнах, че е подходящо И за салон, заради бойлера и прокараните тръби. Статутът е магазин и може да се извършва и друга дейност. Може би само за кафене не е ок, защото няма вентилация и не желая да се изгражда. Разрешителните са си грижа на собственика на бизнеса, ако се изискват такива, бъркам ли?

# 588
Ако се ползва за салон трябва да се промени статута и собственика плаща за промятата
Доста пари и дълъг период
Моята фризьорка искаше да наеме друго помещение преди няколко години, но се оказа че то е със статут на магазин и беше проучила че към 4-5 мес е процедурата и е скъпа
Собственика отказа да мине процедурата и тя се отказа.

# 589
Подът може да се боядиса, ако са здрави теракот и плочки. Става модерно и добре

# 590
  • Варна
Мисля че няма такова нещо. Статут магазин е по-висок и може да се ползва за салон. Обратното не може.

Румка, никакъв шанс боя на под да издържи търговско натоварване. Не ми е вариант.

# 591
Имам един, който се кълне, че боята ще е вечна. Може да я лакира отгоре, знам ли
(Като за пода на банята да е боята). Но не съм пробвала лично

# 592

Не съм чувала за висок и нисък статут. Знам че практически имаше такава ситуация мой познат и затова споменах. Ти ако искаш не го вземай под внимание.

# 593
  • Варна
АI все още не е официален и надежден източник на информация. Ето на мен какво ми казва:

Относно боята - аз съм ползвала лично в селска баня и започна да се лющи на третата година, при това на стена, не на пода. Категорично няма да боядисам плочките на пода.

Статут също категорично няма да сменям. То и не е моя работа да проучвам на кой предприемач какво му трябва. Всеки сам си разучава изискванията за своята дейност и намира помещение, което да  отговаря ва тях.

# 594
# 595
  • Варна
Статия от частна кантора също не е официален източник.

# 596
добре, разбрах те. Не щеш и толкоз. Аз помещение нямам. Ако щеш

# 597
Аз като ЕИ да кажа....промяна предназначението по ЗУТ какво значи - ако се променя идентификатора на обекта. &5, т.41 ДР ЗУТ. Ето легална дефиниция:

Най-лесно е като видииш в скицата си от АГКК с какъв код е и какво предназначение - за търговско, за обществено обслужване и т.н

Няма висока и ниска категория!

Фризьорският мисля се води с обществено-обслужващо предназначетие, не търговско.

Ако е нужно..ще се ползва олекотеният режим на чл 147а от ЗУТ..без СМР-та ако е. Процедурата се води от собственика..той е възложител по чл.161 ЗУТ..не наемателят.

Ето тук първата наредба с кодовете..отзад са.https://www.cadastre.bg/podzakonovi-normativni-aktove/naredba-N- … uzdavanet-DV-2017

За търговия са няколко вида кодове.
Има и за битови услуги...с други кодове...тоест предназначение.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 06:50 от teta75

# 598
На основния въпрос на Диди да отговоря/да си дам мнението:
Пускай го във вида, в който е в момента - направилата си ремонт на санитарното помещение, за да не е отблъскващо. Търговската част наемателят ще я направи така, както на него му трябва - в бяло, розАво или пембяно. При наемане на търговско помещение всеки търговец си има собствена идея за дизайна. Виждам ремонтиращи се търговски площи - всеки нов наемател прави ремонт, задължително. Нищо, че до момента е било заведение и пак ще бъде заведение, примерно. Това не е обзаведено жилище.

Ето, до офиса ми, на Витошка, се освободи заведение и вече има нов наемател. Пак ще бъде заведение, просто локацията е такава. Как ще се брандират/ремонтират, за да се борят с конкуренцията наоколо, всеки си знае сам. Наемодателят няма как да е сигурен и да уцели идеята на хипотетичния бъдещ наемател. Дали ще е заведение в индустриален стил или сладкарница в бяло, розАво и бебешко синьо с балони и детски герои по стените?

# 599
  • Варна.
При нас наемателя на магазинчето напуска. Добре, че отворихте този коментар, че да се замисля.
Статута е "магазин", но мястото не е подходящо за такава дейност, няма голям пътникопоток и това се доказа за година и половина (наемателя се мести на по-натоварена улица с по-висок наем за същата квадратура).
Мислех си да говорим с брокера, да се насочи към друг вид наематели - салон, кантора, офис. Въпроса ми е - какво ще стане, ако се наеме за друг вид занятие с настоящия статут? Глоби?

Общи условия

Активация на акаунт