Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 31 534
  • 757
  •   1
Отговори
# 705
  • Бургас
Аз два партера продадох на хора, дето искат да живеят в тях Simple Smile Само с промишления ток не знам как ще им се получат нещата - партер, високи тавани... Предупредила съм ги, наясно са, но явно този тип помещения занапред няма да са магазини, ами студиа за живеене и гаражи...

Врати съм купувала от Порта Доорс. https://portadoors.org/
Много съм доволна от качеството и особено от монтажниците. Но това за Бургас.
Освен това - когато единият наемател счупи крило на врата, много бързо намерих заместващо на склад.
Не знам дали това ще се получи с други врати.

# 706
Най-бюджетното което съм правила е от Модулато, крило мдф с грунд с каси по индивидуални размери, избираш през сайта и поръчваш, боядисах ги бели с боя на водна основа,  горе-долу добре станаха, дръжки купих от Практикер на промоция Hoppe, но изработката на самите врати не е най прецизна та на света, Анатолия се води модела, като срок и цена бяха много Ок, 4 броя правих

# 707
Аз два партера продадох на хора, дето искат да живеят в тях Simple Smile Само с промишления ток не знам как ще им се получат нещата
Ако е на физическо лице и под определена квадратура може да се мине на битов. Ние сме така.

Мерси Тинтина за вратите, супер че имат и магазин във Варна

На баба детето , не мога да се занимавам да боядисвам и събирам от много места. Да ми ги изпълнят и дойдат да монтират искам

# 708
  • София
Не е ли забранено да се живее в офиси и гаражи.

# 709
  • Бургас
Що да е забранено?
Някои хора и на улицата живеят. В автобуси, фургони, плевни...

# 710
  • Варна
Заради недостига на гаражи, което е обществен проблем в почти всеки град,  мисля че е забранено същите да се използват за друга цел. Затова и статутът им е почти невъзможно са се смени. Разни гаражни магазинчета,  които виждаме навсякъде около нас, са заварено положение.

# 711
Заради недостига на гаражи, което е обществен проблем в почти всеки град,  мисля че е забранено същите да се използват за друга цел. Затова и статутът им е почти невъзможно са се смени. Разни гаражни магазинчета,  които виждаме навсякъде около нас, са заварено положение.
Не е така, даже наша съфорумка беше минала през тази процедура.
Гугъл също казва:
Може ли да променя предназначението на гараж в София?
  Kъм момента член 18, алинея 3 от Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО), който забраняваше промяната на предназначението на гаражи в съществуващи сгради, е отменен. Това означава, че вече е възможно да се разглеждат случаи на промяна на предназначението на гаражи, при спазване на определени условия и процедури.

# 712
  • Варна
Значи ми е стара информацията. Но си струва да се провери, особено за други общини.

# 713
Тя Диди написа и е верно, че е ПОЧТИ невъзможно.
По принцип изискванията за промяна на статут са много измемени - както написа определени условия и процедури.
За едното ми партерно примерно изложението отговаря на изискванията, имам и гараж в сградата ( друго условие да се промени на жилищно ) но височината 250 вече не отговаря на закона.

Дори изискванията за статут гараж имат вече нови размери  - сега 1 от гаражите ми дори няма да му дадат такъв.
Не съм сигурна мисля ми казаха мин 270 ширина.
За паркоместата май никакви няма, брокери ми предлагаха подземно с асансьор за инвестиция 12 кв.м. беше.
Скрит текст:
Паркирах с 3 маневри, то колони, то вече паркирани некъдърно коли и това чакане на асансьора... аз излизам поне 5 пъти от офиса дневно и се отказах. Взеха го едни пичове, които имат airbnb наблизо и е удобно за почиващите в центъра на Варна.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 17:35 от Casual

# 714
Познавам собственик направил от гаражи спални помещения с мини баня+WC.
На нивото на улицата са, има и плот(тясна маса) с кафе машина, мини хладилник, закачалка.
Статута си е гараж

# 715
Не е ли забранено да се живее в офиси и гаражи.

Забранено е и подлежи на глоба и на забрана ползването. Справка чл.178 ЗУТ.

На практика явно може.
Нормативно е забранено.

Всеки си претегля риска.

# 716
Никога смяна на предназначението не е било проста процедура, но ако се спазват наредбите и имаш кадърни хора, които да ти свършат работа става.
Жилище въобще не става въпрос да се прави, но може да е ателие, което е най-честата практика при смяната на разни статути и желание за обитаване на имота.

Teta е права. Идват на проверка от общината и си до там с обитаването....

# 717
До нас в една сравнително нова кооперация на 10-15 години има 2 офиса/магазина (не знам какъв им е статутът по документи. Изцяло с прозорци/витрина към улицата, че и може би една педя ниво на пода под нивото на тротоара. Още от самото начало единият е офис (някаква счетоводна кантора според надписа), а в другия явно се живее - запердено е цялото стъкло/витрина, виждала съм веднъж-дваж маратонки да се мотаят около вратата.

Иначе и Тета, и Драго са прави - достатъчно е да се скараш с някой от съседите и ще напише оплакване в общината.

# 718
Напусна наемателя.
Сега чистя, викам дърводелец, пак чистя и ще пускам нова обява.
Друг на 2 ет. със статут на офис също ще се дава.
Гледам, че взимат за офис като фирма, две стаи са офис, а в третата си спи човека. Няма лошо.

# 719
Какво бихте купили за обзавеждане на спалня в апартамент за под наем с бюджет до 2000 лв всичко в това число гардероб, легло, скрин, нощни шкафчета матрак, пердета, килимче. Гледам, ровя най-евтино е Виденов. Как да го докарам да не е масовка с остри ръбове при нисък бюджет - въпрос с повишена трудност. Мебели втора употреба отпадат и не се вземат под внимание. Идеи приемам всякакви, мерси. Допълвам - единствено възможното място за поставяне на гардероб е в спалнята, в коридора няма къде никакво място за съхранение. Апартамента е с 2 спални - на спалня това е бюджета 2000 лв за обзавеждане.

Общи условия

Активация на акаунт