Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 31 754
  • 757
  •   1
Отговори
# 360
Как за 2 г и нещо този чисто нов матрак с протектор е станал за боклука. Аз един матрак, 3 чифта наематели посрещам.

# 361
Късмет си извадила, стискай палци все така да е и занапред!

# 362
  • Бургас
Не са го ползвали с протектор, сигурна съм. Сега го бяха сложили протектора да завият матрака, ама го отвих. Протекторът изглежда съвсем нов, сякаш не е ползван въобще.
Даже се замислям дали и с чаршафи са спали или направо на гол матрак като клошарите.
Предишната наемателка изкара 9 години на стария матрак, който и аз ползвах преди това. Хвърлих го след нея, беше се поиздънил, но в никакъв случай толкова мръсен.
И да се изпере не може, ще дам сигурно 200 лева за пране с неясен резултат, а го купих горе-долу за толкова.

# 363
То по принцип матрака е консуматив, на 10г се сменя, но тия чак за 2 г да го осерат, големи лауреати.

# 364
Аз се колебаех дали да пиша за моята "сага" с италианският наемател, която се превърна в "епопея" - споделих преди 8-9 месеца за това отдаване под наем /при огледа и отдаването бях болна, главата ми беше като пълна с памук и оставих сина ми да ми препредава информация и мнение, голяма грешка  от моя страна да делегирам права и да приемам съвети от все още неопитен човек в този бизнес, по-скоро "френдли" настроен, отколкото реално преценяваш/. Както и да е, направих доста компромиси - нов матрак, не че старият беше захабен или мръсен /бях викнала фирма да го изпере/, но бил мек, защото Наемателят имал проблеми с гърба /синът ми ме подведе - наистина бил мек, макар и с пружини и използван около 10 г./. Аз, в интерес на истината, не съм лягала на него или спала, за мен беше важна чистотата и външния вид, които изглеждаха много ОК. Тук, аз направих грешка /случва се - купихме нов за 520 лв. с размери 160 на 200, Наемателят ходи със сина ми да ляга и става, за да си хареса какво му пасва, но се оказа че е трябвало да бъде 160/190/. Но, тъй като Наемателят беше изключително нахално-арогантен, видял, че синът ми е на разположение, му звънеше в събота или в неделя около 8-9 ч. сутринта /а знаеше, че са с бебе/, например дали не можем да му намерим нещо под наем, за да си оставя ел.колелото, което бил купил. /Пиша подробно, защото тези негови реакции имат връзка с нещо последващо/. Последваха още много други изисквания, които донякъде изпълнихме наполовина. Синът ми категорично отказа да се занимава с него, дадохме касовата бележка на Наемателят да си  смени матрака, но той си взел парите от Юск, защото те не са имали матрак на 190 см. и той решил да си поръча от някакъв Амазон - не знам кой, но пък не знам защо поръчал матрак 180/190, явно е мерил външните размери на спалнята които разбира се също не пасва на леглото. И така - Наемател от 22.11.2024, 700 лв. комисионна, 2000 лв. депозит. Затишие 2 месеца. На 24.02.2025. получавам нотификейшън, че той е в Италия, болен, с диагноза "Биполярно разстройство", лекува се, но не може да продължи да живее тук, трябва да се върне за постоянно в Италия за да продължи лечението му /Има регистрина фирма тук, даже за 3 месеца без да е упоменато в договора той си плати данък, всъщност се оказа доста елементарен в разбирането на елементарни данъчни неща/. Първото, което изпитах беше облегчение /разбира се, като човек, съжалявам за всеки с някакво заболяване на такава основа/. Нямало никакъв проблем, ако искам да си правя огледи, но кога ще се прибере - нищо. И да исках, как да правя огледи, апартамент /в добър квартал, стара тухла, ремонтиран тристаен/, дрехи, аксесоари, колело в кашон, някаква "машина" за чистене, чаши, чинии, прибори - от мен, тенджери закупени от него - с мое участие 150 лв. - имотикон "биене в главата"/. Всъщност, с емпатия за неговото заболяване /може и да съм "голяма бяла патица"/,бях щастлива, че се "отървавам" от него. Щеше да се прибира тук след 3 март, беше в Бг около 12-ти, когато се видяхме, за да му кажа, че си губи депозита, защото няма 1 година съгласно договора, той вече беше наясно /преди това от малко рисърч в социалните мрежи бях разбрала, че има българска приятелка/. Наистина не изглеждаше много адекватен, може би от лекарствата. Най общо, каквото прочетох за това - две фази - една оптимистична, маниакална, пълен с енергия, сякаш светът е негов - втората - депресивна. От това, което прочетох за неговото заболяване /всъщност дали е истинско, или не, предпочитам да не анализирам, защото аз никога не лъжа за болест, вярвам, че ако го направя, рано или късно, наистина може да ми се случи, а и той нямаше особен финансов интерес да напусне апартамента по друга причина/. Подписахме канселиране на договора с дата 14.03. Той разбираше за задържането на депозита, но много му се искаше, ако може да ми остави всичко и да се приспадне от този депозит. Аз просто казах, че нищо от това не ми трябва - нито ТВ 42 инча, нито тенджера под налягане за 200 лв., нито нищо друго, моето участие си го покривам от депозита. Напусна чак на 17-ти /тези 17 дни от март ми бяха празни като наем/. Всъщност още на 14-ти март вече го нямаше, но ние успяхме да вземем от някакво магазинче ключовете, оставени от приятелката му, която трябваше да доприбере багажа му.

Дълга предиистория, но и донякъде като частен случай, но описвам нещата както и за наемодетали, така и за наематели, за да знаят защо ние сме скептични понякога. След като Той се изнесе, първоначално и след това по-детайлно установих. Първо хладилник /с фризерна част/. Замразени 3-5 неща /плодове/, в основната част - полумухлясани зеленчуци и плодове, в миялната - мухлясана чинии и прибори, ако се бях забавила, можеше и червеи да се появят. Детайлен оглед, стая по стая за липси от неща, които бях оставила като дребни, но необходими неща, за левчета /без натрупаване на сумата/. 1. Четка и малка лопатка за трохи от масата или плот. 2. Кухненски ръкавици. 3. Кошчета за боклук - по голямо и по-малко, ако ги искат, ако не, щях да ги прибера. 4. Шалте за спалнята от материал на плътните завеси в помещението. 5. Чисто нов протектор за матрак за единично легло. 6. Ваза /нищо особено, керамична, висока, аксесоар/. 7.Сапуниерка - подходящ цвят, нищо особено. 8. Портативна дъска за гладене /ползвах я в апартамента, ако трябва да пригладя завеса или нещо друго малко/. 9. Чаши за вино, които купих по негово искане, не бяха скъпи изобщо, но липсваха. Но, най-гадното беше един "номер", който за 15 мин. ме "хвърли в тъча". Обикновено след наематели пускам почистващ детергент в миялната и пералнята. И правя това с пералнята, натискам копчета - нищо не свети, започвам да си мисля, че вече и е "дошло времето", не е нова, но все пак, преди 4 месеца беше работеща. Отивам да гледам бушони, не че знам точно за кой да го гледам - всичко е ОК, гледам отново зад пералнята - разклонител, два щепсела за пералня и миялна, пак и за дилетант като мен е ОК. Правя си кафе, сядам и почвам да гледам в нет-а за нова пералня, не че е проблем купуването, но цялата друга разправия около нея ми идва твърде много. Надничам зад пералнята, но тъй като е стара тухла, по БДС стандартите контакта е много ниско, издърпвам разклонителя и виждам 3 гнезда с включени щепсели. Би трябвало да са само 2 - пералня и миялна, защо и 3-то има нещо включено. Пак надничам, крепя телефона с фенерчето да не падне зад пералнята и виждам, че в контакта няма нищо включено, т.е щепсела на на разклонителя е изваден от контакта и е включен в разклонителя. ОК, с мъка в "кръста", се прегънах се някак си да стигна до контакта /на 50 см. от пода по БДС стандартите от време оно/, включих разклонителя и всичко проработи - миялна, пералня. Това беше "отмъщението на.... не на "инките" от един древен филм, а на "наемателя". И , ако приема /сигурна съм в неадекватността на Наемателя ми, но всичко останало си беше чисто по "български" - "а, ще прибереш 2000 лв., на ти сега, мисли за нови ел.уреди", без значение, че реално той живя в апартамента 17 дни без наем, без това, че платих около 1000 лв. за неща, които той искаше да има, но след това аз исках да си покрия разходите за тях, нямах нужда да ги запазвам, дори и да не съм на печалба /изключвам матрака донякъде като необходимо, но размера е такъв, че трябва да легне върху рамката на цялото легло и това малко или много ме притеснява за бъдещо отдаване/. Както и да е, вече е минало-заминало. Доброто е, че в апартамента не се е пушило, "Той" беше голям чистник /каза че майка му така го е научила/, но минусите за мен са си минуси, не толкова в материален план, колкото като стрес. Явно е трябвало да мина и по този път.

Знам, че стана дълъг пост, може би за повечето от списващите тук звучи даже малко необичайно, но аз съм донякъде любител-наемодател, не че не съм се справяла без изминалите 18 г., просто нещо подобно не ми се беше случвало.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 08:49 от bubanka

# 365
Това не беше ли наемателят,който искаше да подписваш втори договор  за наем с фирмата му?
Малко драматични описваш нещата и според мен се фокусираш върху дребните неща. Ваза,че липсвала - може да са я изхвърлили. Тези неща не се описват  в протокола и ги прежалваш. Иначе те разбирам,че е гадно,натрупват се.
Финансово с двата депозита е ОК,не си на минус.

Аз пак ще пиша - сигурна ли си,че този не е правил някакви документални шмекерии? Сега първият договор с него е прекратен,а този с фирмата му (или обратното)? Бъди нащрек да не излезе нещо.

Доколкото ти чета поста,влагаш внимание и енергия във всеки детайл,но не очаквай същото от брокер и наемател,ще се разочароваш.
Относно извадените щепсели на уредите - да не би да е чистено и затова да са вадени? За отмъщение на наемодател съм виждала срязани кабели,но не и изключени щепсели.

Относно Deborana, ние сме в НС от доста години и изобщо не ми хрумва,че ап.с отделна кухня и стар ще струва повече от НС при равни други условия. Ще отдавам тристаен НС и мислех да е в бюджета на Илейн,към момента е дори по-малко. Да,няма метро. А и моят е в котиран квартал със силно търсене,а тя търси в крайни квартали - Надежда,Обеля. Та ми е интересно колко трябва да струват тристайните по тези квартали и някой дава ли над 1350 лв за тях,особено за старо строителство?

# 366
  • Бургас
Този "италиански пациент" не беше ли онзи, дето искаше някакви специални тигани за готвене и те беше канил на парти?

Наистина влагаш много емоции. Няма нужда. Дребните неща - вази, посуди, стирки, легени и т.н. бъди готова да прежалиш.
Всъщност - не оставяй нищо, което не си готова Simple Smile
Имаш хубав депозит, няма щети, давай напред. Матрака го пусни в ОЛХ.

# 367
И аз мисля, че са много тревоги за нищо.
Параноично е, изваден щепсел, следователно искал да отмъсти да се търси нова пералня.
Според мен депозитът е бил 1.5, а наемът 1400. По комисионната се ориентирам. Но може и да бъркам.
Ако се подпише прекратяване на 14 число се дължи наем до тогава, а не до 1во.
Не бих оставил наемател сам да си купува матрак. Това си е ваша грижа. Като сте били болни, а синът с дете, това са си ваши проблеми.
Матрак при искане, също бих сменил. Разбира се, ако е основателна причината, или стабилен наемът. Аз също миналата година имах искане да сменя 2 единични матрака, и 1-2 месеца по-късно наемателят се изнесе. А още 6 месеца по-късно продадох и апартамента. Не е болка за умиране.

С чужденците винаги рискът е малко по-висок от внезапно напускане и невъзможност за доиздължаване при липси и други.
Затова и не обичам много чужденците да са на 100% същия наем, а поне с една идея отгоре. Или поне да ми е добър наема и да ми е изгодно. Дразня се някой брокер като започне да ми развива теории, че нямало никаква разлика. Често за изисквания слагам "без чужденци". Разбира се, имал съм много чужденци, но все пак се минава един първоначален филтър. А и зависи колко е търсенето за периода. Накрая свалям критериите. Отделно и с чужденците има повече бумащина, нотариуси, декларации. Това си е време/ пари и нерви.
Покъщнина не съм купувал никога (навремето в Бургас е имало някакви единични случаи за дребни неща). Че сте купували чаши и тенджери, това си е ваша инициатива.
Според мен се купува само при завишен наем, примерно 10-20% отгоре минимум и се явява консуматив/бонус. Също, никак не би ми хрумнало да е нещо над базовите цени. Тигани и тенджери има между 10 и 20лв, комплект чинии 30-50 и тн.

# 368
  • в пералнята
На мен моята наемателка унгарка ми открадна кърпите и чаршафите, или ги е изхвърлила, не знам. Въпреки че бяха чисто нови.
Явно много не се справят с фризера, като ви чета и вас, моят също беше замразен с един огромен леден блок вътре.
И матракът беше в потресаващо състояние след година и половина, все едно е спала без чаршафи, не знам.
Аз това като цяло въобще не го разбирам, как можеш да спиш на такова нещо и да си толкова мърляв...

# 369
При предишен подобен случай с наематели споделих, че сега ако купувам оборудване за жилище под наем, ще търся хладилник тотал но-фрост. В къщи съм с такъв и смятам, че допълнителните пари за такъв се отплащат с по-малко потенциални поразии като тези буци лед. Но бях порицана от хазяи, че се изхвърлям.
Продължавам да съм на това мнение, въпреки всичко. Мъките по купуване и качване на нов хладилник за мен са по-големи от повечето пари, които ще дам за тотал но-фрост. Логистичните упражнения много ми тежат, просто нямам възможности за (често) организиране на подобни упражнения. Освен логистичните затруднения включвам и това, че съм жена, на която й е трудно да се пазари за качване с доставчиците на бяла техника. В този смисъл, ако е типично жилище за 1--2 души (студио или 2-стаен), ще предпочета дори по-малък хладилник, но да е тотал но-фрост. Аз самата ползвам такъв хладилник, при това с горна камера, височина около 175 см., и горната камера ми е достатъчна като обем. Фризерните части, които са отдолу, с чекмеджета, не дават чак толкова допълнителен  обем, едното чекмедже от 3 при всички положения е наполовина, защото е пред  компресорната част. Ако не складираш половин разфасовано прасе от село, плюс реколтата на половин селски двор като зеленчуци, просто повече от 2-на фризерна камера не ти трябва. В нея има място и за лед, и за месо/пликове със зеленчуци, ако не зареждаш за цяла година. Тотал но-фрост-ът улеснява с това, че има нужда от бърсане/забърсване с цел чистота, при което изключваш за час, примерно, но не налага изключване за 1-2 дни, изваждане на всичко, размразяване, бърсане, ново пълнене и замразяване.

# 370
Няма начин да дам 1000+ лв за ноу фрост за наематели. No way.
Купувам за 300..ако се наложи...още един. Леки са...не е пералня 80 кг..ако има асансьор пък съвсем е лесно.

С което не казвам на друг какво да прави или не прави.

# 371
Може и да са относително леки, но са обемисти. Аз първо мерих вратата на асансьора, а след това с рулетката в магазина мерих самите хладилници, за да съм сигурна, че ще влезе в асансьора. Има 10-ина стълби до асансьора, а за да влезе (при стандартна ширина 60 см.), трябваше да го извадят от кашона и да махнат стиропора отдолу и отгоре, иначе не влизаше. Точно заради ширината на асансьорната врата се отказах от модел, който беше по-широк и повече ми харесваше. Не можех да се пазаря с шофьора и хамалите от магазина за качване 7 етажа или с някакви преминаващи малцинства.  Аз няма как да нося в тандем такива уреди, колкото и да са леки. За вече 5 години употреба, май, съм го размразявала, профилактично, не че е имало нужда, само веднъж (преди да отида на почивка през лятото). Не се налага на всеки 2-3 месеца да размразявам (като междувременно съм извадила всичко и съм без хладилник за 2 дни, примерно), за да се свлече буцата лед по гърба на хладилната част, не се налага да подлагам тавички и подобни и да бърша локвички под и около него. Трудно ми е да излизам от работа за 2-3-4 часа, без да си взема отпуска, за да чакам доставка и организирам качването. Нямам познати, които биха се ангажирали с качването на приятелска основа. 
Кофти наематели, мърлячи и подобни, могат да скапят за пълна щета тотал но-фрост хладилник само, ако тръгнат да го ръгат с остри предмети вътре или отзад. А при обикновени хладилници повечето хора са изкушени да забързат размразяването на ледовете с ръгане с нож, примерно. И аз съм  го правила. Но не е ОК така. Иначе, дори наемателите да са мърлячи и да са оставяли мухлясала храна в но-фроста, може да се почисти отвътре и проветри, слага се след това и ароматизатор за хладилник и е готов.
Всеки си преценява според личната ситуация, това е ясно.

# 372
man_darin_ka, абсолютно подкрепям за хладилника. При размразяване, ако го направят, всичко потъва във вода. На мен ми бяха съсипали и шкафа, первазите и настилката. И с нож отвътре беше яко накълван. Заради леда в камерата бяха счупили 2 чекмеджета в опити да ги дърпат и вадят. След този случай ММ реши, че няма да пести от уреди. Тотал ноу фрост за вграждане ми струваше 850 лв, а същият, който ММ избра 1.5 мес по-рано само с Лоу фрост - 680 лв.
Пак стигаме обаче, че при наем 500-600 лв и аз ще купувам дурако устойчиви мебели и обикновени уреди, така че и тезата на teta напълно я разбирам!

# 373
О да, аз пак разсъждавах егоцентрично спрямо наемните нива в София, за ремонтирани жилища през последните години. При наем от около 900 лв. минимум за студио, т.е. за една стая с кухня, диван и легло.
Наистина в по-малките градове с по-ниски наеми кухненските уреди може би има смисъл да са по-евтини.
Но все пак в София всичко е по-скъпо, тук дори малцинствата вече се назлъндисват на изхвърлени при кофите съвсем прилични дрехи, ровят и не ги харесват. И не говоря за дрехи на възрастни хора соц.мода. А за почистване на мазета и тавани се съгласяват само за кеш, при това не за символични суми. Освен ако мазето/тавана не е склад за метален скрап. Хартия/картон отдавна вече не ги интересува, противно на разпространеното мнение, че горят всичко в печките, не се интересуват и от дървении. Кеш, това е положението. Аз само 1 пералня успях да пласирам без пари на познат в квартала представител на малцинствата, но пералнята си е доста килограми за скрап. Съседките ми, също с такива остарели за София представи, няколко пъти пускаха преминаващи малцинства на общия таван с идеята, че ще изнесат всичко за без пари. Ами не, само разровиха хубаво, де що имаше малки парчета метал са взели, всички стари вестници, буркани, дрехи, мебели, парчета тухли и керемиди и т.н. си стоят. След няколко рейда.

# 374
  • Бургас
Колкото повече опит трупам, толкова по не ми се ще да инвестирам в скъпи уреди и мебели.
Макар че Electrolux-ът от 2007-ма година - и фурната, и котлоните, работят безотказно. Не са модерни, механични, с копчета, но работят и емайлът на фурната е непокътнат.

drago, сетих се за твоя казус със седалката за тоалетната чиния - вкъщи ми се счупи такава, която дойде заедно с вградения комплект. Обиколих сума ти магазини няма. Влязох вчера в Тему - пълно е със седалки със забавено падане, всякакви размери, на смешни цени.

Общи условия

Активация на акаунт