МОН - промените продължават (7)

• 41 390
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
За да не е само спам...Някой пращал ли е становище вече до МОН? Ще съм благодарна ако някой ми подскаже нещо добре формулирано на лични, че нямам никакво време, а ми се иска да им пратя. Естествено, няма да пращам същото. Joy До 22-ри е срокът, нали?

И аз така Simple Smile

# 466
  • Sofia
А това отлагане на гласуването касае ли и учебните планове (с намалените часове по езиците) или двете неща не вървят заедно?

# 467
  • София
Не ги касае. Рамковите учебни планове се приемат с наредба.

# 468
Скрит текст:
Докато четях разсъжденията ви по задачата за бабите, ми беше забавно, защото си мислих, че това е някакъв майтап и сарказъм по отношение на подводните камъни, които се залагат в съвременния начин на изпитване, който стана традиционен за МОН, но е далеч от разбирането на старите динозаври като мен за образование - все пак признавам невежеството си по отношение на "нАуката за тестовете".

Ама вие май сте сериозни?

Чудя се на правилната планета ли съм...

# 469
  • София
Не, не...силно се надяваме на МОН да не им хрумнат такъв тип задачи за НВО Joy
Тази задача е от математическо състезание, което не е за всеки. Ние по-скоро се шегувахме. Но като цяло не вярвам да има такива, защото ако децата не са подготвени предварително с подобен тип задачи, ще им увисне статистиката, с която обичат да се хвалят. Joy Надявам се Thinking
Иначе на мен това ми е  любима задача за 4 клас:
Скрит текст:
Двама математици се срещнали след дълги години и единият се похвалил, че вече има три деца.
- На каква възраст са? - попитал другият.
- Произведението от годините им е 36, а сборът съвпада с номера на къщата, до която сме спрели.
- Това не ми е достатъчно, за да определя възрастта им.
- Най-малкото е русо - добавил математикът.
- О, чудесно! Сега вече знам на каква възраст са децата!
А вие можете ли да определите възрастта на децата?

# 470
  • Майничка
6, 3 и 2г.

# 471
Не, не...силно се надяваме на МОН да не им хрумнат такъв тип задачи за НВО Joy
Тази задача е от математическо състезание, което не е за всеки. Ние по-скоро се шегувахме. Но като цяло не вярвам да има такива, защото ако децата не са подготвени предварително с подобен тип задачи, ще им увисне статистиката, с която обичат да се хвалят. Joy Надявам се Thinking
Иначе на мен това ми е  любима задача за 4 клас:
Скрит текст:
Двама математици се срещнали след дълги години и единият се похвалил, че вече има три деца.
- На каква възраст са? - попитал другият.
- Произведението от годините им е 36, а сборът съвпада с номера на къщата, до която сме спрели.
- Това не ми е достатъчно, за да определя възрастта им.
- Най-малкото е русо - добавил математикът.
- О, чудесно! Сега вече знам на каква възраст са децата!
А вие можете ли да определите възрастта на децата?

Тази задача я помня, ама тя си е запомняща се де Grinning  Ето още една подобна, но по-лесна:

Скрит текст:
В началото на улицата има една къща. На шестия етаж живее шофьорът А, а на седмия - шофьорите Б, В, Г, родни братя на шофьора А, който няма повече братя.
В квартирата на шофьора А има три врати и два прозореца.
В квартирата на шофьора Б има толкова прозорци, колкото са вратите в квартирата на шофьора В.
Квартирите, в които живеят братята на шофьора Г, имат толкова прозорци, колкото врати.
А сега кажете живее ли на тази улица тъщата на шофьора А?

Но това реално са по-скоро логически, отколкото математически задачи. Навремето не съм ходила на училище, когато с майка ми решавахме такива. А сега обичат да ги дават на интервюта за работа в IT сферата.

# 472
  • София
Задачите са безумни, до здрава логика малко от днешните деца ще стигнат.
Но темата беше много стегната и полезна. Хубаво е да не се разводнява.

# 473
Цитат
В 202 училища с близо 4000 ученици средният успех на матурата по български език и литература тази година е бил под среден 3,00. Тези училища са навсякъде - има ги във всяка една от 28-те области и в общо 131 общини – половината от българските общини. Това пише Институтът за пазарна икономика в нов анализ на резултатите от задължителния държавен зрелостен изпит тази година...
Големината на населеното място също не е фактор – някои са в села, но други са в средни и дори големи градове – столицата, Пловдив, Бургас, коментират експертите.

https://www.segabg.com/hot/category-education/202-uchilishta-sre … rata-e-pod-troyka

# 474
  • София

Цитат
В 202 училища с близо 4000 ученици средният успех на матурата по български език и литература тази година е бил под среден 3,00. Тези училища са навсякъде - има ги във всяка една от 28-те области и в общо 131 общини – половината от българските общини. Това пише Институтът за пазарна икономика в нов анализ на резултатите от задължителния държавен зрелостен изпит тази година...  Големината на населеното място също не е фактор – някои са в села, но други са в средни и дори големи градове – столицата, Пловдив, Бургас, коментират експертите.
   https://www.segabg.com/hot/category-education/202-uchilishta-sre … rata-e-pod-troyka[/sup]   
Обучението по родния език е абсолютно сбъркано, но пак ще изкарат виновен "лошият материал", на който МОН и БАН активно помагат да затъва все повече.   Явно толкова може да се научи в държавно училище по сегашната методика.  Келепирът обаче е налице - писачите пишат, печатниците печатат, частните уроци станаха нещо задължително, ...  Ако нещо оставаше в главите след изпитите - да го преглътнеш, но ...
Би трябвало да се възложи на българистите да разработят изцяло нова система на обучение, или да се адаптира леко някоя от добрите стари времена, така че правописът и лекото и правилно изразяване - устно и писмено, да са основната задача.  А който иска да се занимава  с  теория - да го прави в университета. 

# 475
Абсолютно подкрепям! Според непрофесионалното ми мнение шзпълването на тестовете и за 7, и за 10, и за 12 клас с текстове, върху които са наслагани питанки вярнж/невярно, са абсолютно ненужни за измерване на знания по бел.

# 476
  • София
Точно така е. Обучението по български език е скандално неадекватно. Същите тези деца научават по-бързо и лесно английски език, защото никой не ги кара да анализират синекдохи и апосиопези.

# 477
А учителите на тези деца проверяват изпитни работи.

# 478
Ако в тези училища са влезли в седми клас с бал под сто, нищо чудно, че излизат с ДЗИ под 3.0.
Както знаем, хората са различни, едни учат, други карат скъпи коли с двеста и се забиват в автобуси.
За да се подобри успеха, не е задача на МОН в много от тези случаи, а на наказателния кодекс

# 479
  • Там, където мечтите се сбъдват
Ако в тези училища са влезли в седми клас с бал под сто, нищо чудно, че излизат с ДЗИ под 3.0.
Както знаем, хората са различни, едни учат, други карат скъпи коли с двеста и се забиват в автобуси.
За да се подобри успеха, не е задача на МОН в много от тези случаи, а на наказателния кодекс
Това, че ги пускат да минават в горен клас си е точно проблем на МОН и на делегираните бюджети.

Общи условия

Активация на акаунт