МОН - промените продължават (7)

• 41 737
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Това жалко подобие на министър отдавна трябваше да бъде изгонен

Вероятно ще се случи,   това правят от десетилетия, много бързо и  много "иновативно".   Танев само какъв "иноватор" беше, мани-мани.

От Марс ли ще дойде тоя, дето ще запази здравото и отреже болното ?  Кой ще го подкрепи безкористно, в името на децата и бъдещето на страната? Чуденки, чуденки, ...

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 18:47 от xxxxxx

# 361
Един тъп въпрос - децата, които сега завършват 8ми клас ще си учат по съществуващата вече програма за 8,9,10 и ще ги хванат промените чак в 11ти клас нали?

# 362
  • София
Да.

# 363
  • София
Интересно какво ще се случи с паралелките с по-екзотични езици - корейски, китайски, японски. В тях едва ли се учат предмети на езика. Просто ще ги затрият ли?

# 364
  • София
Те много неща са интересни и недообмислени, според мен. Ако им сложат РИЧЕ, на практика ще ги затрият, да.

# 365
Това с орязването на часовете по ИИЧЕ е абсурдно! Какво става с паралелките в училищата, които досега предлагаха ИИЧЕ без да са ЕГ (примерно профилирана гимназия, която предлага няколко профила: езиков, природен, софтуерни науки и т.н.)? Трябва училището да стане ЕГ, за да продължат да имат ИИЧЕ, така ли да го разбирам?

# 366
  • София
Не е ясно формулирано към момента. ИИЧЕ ще може да има в училища, в които "в 9-ти и 10-ти клас се преподават предмети на чужд език". Това по закон са ЕГ принципно. Ще видим как ще го формулират в проектите за нормативни актове, които ще се изготвят въз основа на това предложение. Но дори и да се допусне и за други училища, които преподават предмети на чужд език, от къде ще ги намерят тези купища учители, които могат да преподават предмети на езика?

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 19:46 от sanaka

# 367
Не е ясно формулирано към момента. ИИЧЕ ще може да има в училища, в които "в 9-ти и 10-ти клас се преподават предмети на чужд език". Това по закон са ЕГ принципно. Ще видим как ще го формулират в проектите за нормативни актове, които ще се изготвят въз основа на това предложение. Но дори и да се допусне и за други училища, които преподават предмети на чуж език, от къде ще ги намерят тези купища учители, които могат да преподават предмети на езика?
Благодаря за отговора. Интересно ми е дали на тези учители, преподаващи друг предмет, ще им искат документ за владеене на езика.
Ще пишете ли становища за орязването на ЧЕО? Защото колкото повече хора изпратим позициите си, толкова по-добре, макар че, като гледам, кучетата си лаят, керванът си върви... Едва ли ще вземат предвид мненията ни.

# 368
  • София
Ще пиша, да.

# 369
Не съм на център днес...питах за завършващите 8ми, но имах предвид току що завършилите 7ми. Карат по текущата програма до края на 10ти и после ги режат с профилиращите в 11ти и 12ти, нали.

# 370
  • София
Да, точно така.

# 371
Не е ясно формулирано към момента. ИИЧЕ ще може да има в училища, в които "в 9-ти и 10-ти клас се преподават предмети на чужд език". Това по закон са ЕГ принципно. Ще видим как ще го формулират в проектите за нормативни актове, които ще се изготвят въз основа на това предложение. Но дори и да се допусне и за други училища, които преподават предмети на чужд език, от къде ще ги намерят тези купища учители, които могат да преподават предмети на езика?

Т.е. училища, като 73-то, 35-то, 32-ро, 127-мо, 7-мо и т.н. ще останат ИИЧЕ? В такъв случай какви училища ще се водят - ЕГ?

# 372
  • София
Не могат да се водят ЕГ, защото имат и основен етап. Както казах - не е ясно. Аз очаквах това предложение да отговори на множеството въпроси, които ми възникнаха, слушайки многобройните анонси на министъра за предстоящите промени, а то повдигна още повече въпроси.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 20:30 от sanaka

# 373
Кога е крайният срок за обсъждане на проектозакона? Кога ще стане ясно дали всичко това ще бъде прието?

# 374
  • София
Къде се изпращат становища, ако разбира се не е късно и ако въобще някой ще обърне внимание?

Общи условия

Активация на акаунт