МОН - промените продължават (7)

• 41 455
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Не пише да е било лято

# 436
Не пише по кое време са си откъснали нещото, но са го откъснали, а не набрали.

# 437
Така е. А и тези баби цял ден са вървяли, доста издръжливи за възрастни жени.

# 438
  • Варна
През зимата, пролетта и есента да се прибереш в 9 е трудно. Тъмно е. И са бабки т.е. 70-75+ .1904 год.през някаква си пътека....Сезона трябва да е лято.

# 439
  • София
Трябва да се предвиди и колко време са го късали нещото. Също дали са разменили последните клюки при разминаването.

# 440
# 441
Май май тази задача е за интегралното НВО по БЕЛ по-скоро като гледам какви анализи падат тук Grinning

# 442
Погледнах си рождената дата в личната карта от притеснение да не се ползва за прием и в пенсионерският клуб , че съм го закъсАл Simple Smile

# 443
Свежа коприва са си откъснали бабите пред 1904г. Кокичета през 1904 по-вероятно да са си късали млади момичета и невести, за да се накичат, та да ги харесват. А на бабите коприва им е трябвало, за да си лекуват болежките, едва ли им е било до цветя.

# 444
  • Майничка
Не пише по кое време са си откъснали нещото, но са го откъснали, а не набрали.
Всичко от горепосочените може да се откъсне и набере, зависи от количеството.
П.П. За копривата съм и аз - кокичетата растат на студ, дори на сняг, дивите ягоди  са в гористи местности, мушмулите зреят наесен, но не се консумират директно, чакат се поне седмица да омекнат, така че едва ли бабите ще се товарят излишно. Бананите са ясни, остава само копривата, която лекичка за носене, а за да е свежа, значи е в периода късна пролет-ранно лято, т.е., подходящо време за пешеходстване.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 16:54 от gargamela

# 445
  • София
Не ми се иска да ви развалям рахата, ама по онова време "баби" са се водили и  вече и към 40-те, изобщо не е задължително да са били 75+ Joy Така че...съвсем спокойно може да са издържали цял ден ходене Joy

# 446
Не ми се иска да ви развалям рахата, ама по онова време "баби" са се водили и  вече и към 40-те, изобщо не е задължително да са били 75+ Joy Така че...съвсем спокойно може да са издържали цял ден ходене Joy

Условието ясно показва, че има възрастова разлика между двете баби, щом един и същ път едната го е минала доста по-бързо от другата. Та напълно възможно е едната да е брала едно, а другата - друго Joy

# 447
Аааа, имаше подобна задачка за минаване на времето преди години, само че въпросът се задаваше от учител по физическо, заместващ колега по математика. И въпросът беше: "На колко съм години?"
В същата минута Иванчо дава верния отговор: "на 32".
На въпроса защо, отговорът на Иванчо: "Защото аз съм на 16 и баща ми ми вика полуидиот. Значи Вие сте на 32". Smile

# 448
  • София
Предвид че бабите са изминали еднакъв път, но има огромна разлика във времето, за което са го изминали (едната е била с 5 часа по-бавна), или едната баба е имала по-голям проблем с краката и е куцукала доста по-бавнично, или е брала диви ягоди, отклонявайки се многократно от пътеката (т.е. удължавайки пътя), с цел да направи сладко за себе си, децата, внуците и съседките - дивите ягоди са миниатюрни, бавно се пълни кошницата с тях, не растат на големи тумби, но като намериш някоя някъде, оглеждаш/обхождаш района наоколо за още. Пък и знаем, че мъничко, червеничко - царя от пътя отбива.
Никое от другите възможности за бране не предполага някой да бере 5 часа - колко кокичета ще накъсаш за 5 часа и какво ще ги правиш после толкоз много? Колко коприва за супа, яхния и сушене ще накъсаш за 5 часа и имаш ли чували да пренесеш съответното количество? Но пък може някоя баба да се е казвала Елиза, да е имала 11 братя, превърнати в диви лебеди, за чието отмагьсоване тя да трябва да накъса достатъчно коприва и да изплете 11 ризи от копривата. Та в тоя ред на мисли, може и коприва да е брала. Тя пък пари на ръцете и бабата може да е успокоявала дълго и продължително опарените от копривата ръце в някое поточе, ромонящо покрай пътеката.

# 449
Ама наистина ли подобни въпроси ще зададат на нво 7 клас? Явно още някои господа от мон живеят в миналия век. Сигурна съм, че 7 класник не се интересува от мушмули и времето тогава. Да ги питат нещо от техния живот, от тяхното съвремие.

Общи условия

Активация на акаунт