С какво ви дразнят свекървите? - 164

• 21 484
  • 754
  •   1
Отговори
  • София
Заповядайте в новата тема.

Линк към предишната - https://bg-mam.ma/t/1767250

# 1
Благодаря за новата тема, поизпуснала съм ви, но тъкмо имам нужда от съвет.
Разказвала съм преди, та няма да изпадам в детайли, но днешната драма ми е - как да прекратя нейните предложения да взима детето в друг град? Почна да се вайка как нямала спомени, пък не се знаело колко ще е жива още и да ми сравнява моето (на 5) с внучка си (на 20) и колко добре се е оправяла, гледайки последната като била на 5. Плакала всеки ден за майка си и баща си, ама бързо забравяла (уж). Само че годините минават и вече е на такава възраст, че и тийн не бих и поверила, какво остава за 5-годишно.
И постоянно една и съща плоча върти, детето рева заради нейните "заплахи" как щяла да я вземе, уж се разбрахме с ММ, обаче тя не спира и почва да ми писва. Ограничила съм максимално контактите, не сме се виждали от около месец, не бяхме и говорили оттогава, но днес ми трябваше да я питам нещо и пак старата плоча.
Ако й кажа, че е на възраст се обижда. Ако й кажа, че детето не иска - не приема НЕ за отговор. Ако аз съм поискала, можело да я накарам да иде. Но нито искам, нито ще я карам зорлем да прави нещо. ММ уж говори с нея, ама тя удобно вече е забравила и пак се възползва от търпението ми във всеки момент.
Според мен дори не иска да гледа внучето, ами иска да си има тя компания и междувременно да я разпитва за нас, да й прави психологически тестчета и да я учи на разни нейни си щуротии, най-новата от които е, че детето ни е претрупано с играчки, значи трябвало да ги раздава на бедните.. Не е като да не си играе с тях обаче, нито пък някой има голям интерес към плюшки примерно. Та не искам и няма да я пратя при баба й, която е по-стара от прабаба ми, когато бях малка и никога не са ме оставяли сама с нея....оф пак стана дълго, ама се издразних.

# 2
Ако само това е проблема - не допускай тази дискусия повече, щом те дразни. Обясни и веднъж, че не искаш да говорите по темата, и при следващ опит прекъсвай.

# 3
Аз съм от гледащите баби. По мое желание. А родителите с желание ми ги поверяват. Те доволни и аз доволна. Вече пораснаха -  на 16 и на 11 години, ама 11-годишната все още  си е около мен. Сега се готвим за НВО.

# 4
Целият спор е , че бабите са длъжни да гледат внуците ли? Така е, кой  е длъжен да им гледа внуците?

Пък имат майки снахите,  ама все за свекървата се хващат, какво иска или не иска.
 Какво може дали е важно?

# 5
  • София
Ако се гледа биологията, детето се създава от майка и баща, бабата не участва, така че не намесвайте бабите в гледането на деца. Децата са отговорност на тези, които са избрали да ги създадат.

# 6
  • France
Факт е, че до скоро децата са били грижа на цялата група. Но животът се е променил. Не живеем на стада с по 30-40 индивида, а в мегаполиси с по няколко милиона около нас. Трябва да живеем в съвремието ни.

# 7
  • София
Както е и факт, че пенсионната възраст се е вдигнала.
Нека не се забиваме в миналото.

Сега се замислих, че и двете ми двойки баби и дядовци не са живеели с роднини и са си гледали децата сами. Ако бяха живи, щяха да са над 100 годишни. Живеели са само в град, не в село. Може би това е от значение.

# 8
Факт е, че до скоро децата са били грижа на цялата група. Но животът се е променил. Не живеем на стада с по 30-40 индивида, а в мегаполиси с по няколко милиона около нас. Трябва да живеем в съвремието ни.

Променил се е, но нуждите ни не са. Напълно нормално е баби и лели да помагат активно. Това за пенсионирането не разбирам защо се споменава. Тук не говорим за баби, които просто наистина не могат да гледат внуци, а за тези, които гордо заявяват, че не искат, защото имали живот да живеят

# 9
  • София
Е как защо се споменава пенсионирането? Говорим за баба, която е пенсионерка, нали? Което означава по-възрастна. Защото да очакваш работеща баба да участва в гледането на детето ти е доста нахално.

# 10
Имат живот, женеха се млади, не ходеха по света, сега да гледат внуци и  родителите да ходят,  ергенски живот, а  възрастните - кога? Да не са  роботи, машини, без души. Когато могат ,колкото могат ,да се радват , общуват, глезят - толкова стига.
 Изискването е нахалство.

# 11
Никой нищо не изисква, но аз се радвам, че за моята баба беше радост да се грижи за нас. То пак може да се ходи по света

# 12
  • София
Един въпрос имам към очакващите бабите да гледат внуци. Аз станах баба на 48 години, сега, на 49 ще стана баба за втори път, а очакваме и от другите млади внуци.
Как би трябвало да помагам, когато и двамата работим? 
С удоволствие за час-два бих ги отменила, но не мога да поема ангажимент за постоянна помощ.
Помагам с готвене и веднъж-двапъти седмично и толкова. Бебета през отпуската си няма как да гледам. Като пораснат, ако искат, ще ги водим по екскурзии с нас.

# 13
Според зависи от обстоятелствата. За мен е хубаво да помагат с желание и с радост, това е. Колкото могат, толкова

# 14
  • София
Да, и на мен ми е странно кога работеща баба се очаква да гледа дете? Затова реших, че говорим за пенсионерка. Защото работещата баба в нормалния случай може вечер и в почивните дни. Но пък тогава се предполага, че бащата ще си гледа детето и бабата става излишна.
Или става въпрос за някакви изключения, които са няколко пъти годишно (грубо казано)?

Общи условия

Активация на акаунт