С какво ви дразнят свекървите? - 164

• 21 491
  • 754
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Сподели как един млад човек, който работи и няма малки деца да помага за отглеждането на децата на децата си?
Милена, към Зимпк е постът ми.

# 16
Ама Ре, ти не разбра ли, че колкото по-млади баби сме,толкова повече време имаме да гледаме внуци. Нашият собствен пълноценен живот приключва с раждането на внуците.
    Аз за мено-то не разбрах нещо.Менопаузатс е " измислена" за да си гледаме внуците, така ли?
  Желанието да имаш дете и раждането му за мен е една от най-висшите форми на егоизъм.Искам да имам дете, АЗ /+партньора/искам.Нито детето питам, нито който и да е друг. И никой не е длъжен да слугува на моя егоизъм.
  Относно помощ към възрастен родител - това няма нищо общо с колко време ми е гледал детето. Свекърва ми не е , но аз се грижих за нея до сетния й дъх, буквално.

# 17
  • волно калдъръмче
Никога не съм очаквала и не съм получавала помощ за гледане на дете. Резултатът е недоволна баба, която непрекъснато се жалва, че внуците й не я искат. Не искам да се поставям в подобно положение. Знам, че рано или късно всеки ще си хване живота и няма да му е до мен, но докато съм в силата си, ще се постарая при мен да е различно. Дано случа на сърдечна снаха.

# 18
Един въпрос имам към очакващите бабите да гледат внуци. Аз станах баба на 48 години, сега, на 49 ще стана баба за втори път, а очакваме и от другите млади внуци.
Как би трябвало да помагам, когато и двамата работим? 
С удоволствие за час-два бих ги отменила, но не мога да поема ангажимент за постоянна помощ.
Помагам с готвене и веднъж-двапъти седмично и толкова. Бебета през отпуската си няма как да гледам. Като пораснат, ако искат, ще ги водим по екскурзии с нас.
Това е гледане за някои хора, за мен е достатъчна помощ. Всеки ден по час два, два пъти седмично готвене, като пораснат екскурзии. Тук спорим, че повечето не искат това изобщо, а внуче само отдалеч и на снимка, или по възможност родителите му да са там, за да го гледат.
Не прочетох някой да очаква бабата да се пренесе у тях, или внучето да бъде осиновено от нея.

# 19
Майка ми никога не е гледала детето в смисъла, в който се влага в израза "гледано от бабата", но имат много добра връзка. Та не е гаранция, че негледането ще доведе до дистанциране, това е по-скоро въпрос на характери, на други обстоятелства.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 07:56 от EmmaT

# 20
  • София
Бабите и общуването с тях, са богатство, не знам защо толкова се рита срещу това. Общуване, създаване и поддържане на връзка, не отглеждане, смятам, че е хубаво и за бабата и за детето. Аз съм имала такава, моите деца имат, надявам се и аз, ако имам внуци, да имам. Не мисля, че в наши дни изобщо някой може да разчита бабите да му гледат детето (знам, че има такива, които очакват, но реалността е такава, че няма как).
За менопаузата и the Grandma paradox и аз съм чела. Не казва, че бабите трябва да гледат внуци и затова има менопауза Joy Казва, че жените са тези, които са предавали знанието през поколенията, затова живеят и след репродуктивна възраст. Дядовците не Simple Smile

# 21
Ella11 за съжаление няма начин да пресечеш "мечтите" на свекърва си, няма да те разбере - къде от поколенческо мислене, къде от страх, че изтърва "влака" т.е. гледа да навакса информация за вашето семейство понеже няма друг източник освен детето.
Дистанцирай се, директно и кажете заедно с мъжа си какво ви е мнението и ако продължава да се прави на разсеяна действай с нейните похвати.

# 22
  • France
... затова живеят и след репродуктивна възраст. Дядовците не Simple Smile
Само че това исторически не е вярно, но нейсе.

Ако децата ми заимат деца на възрастта, когато аз съм ги раждала -> ще стана баба на 64-70 години. Joy въобще да не разчитат на мен. То и аз няма да разчитам много на себе си.

# 23
Имайте предвид, че в момента се върви към увеличаване на пенсионната възраст и за някои от нашето поколение тя наистина може да се окаже мираж. Та всякакви сметки как "аз задължително ще гледам внуци" към момента са малко без кръчмаря.

# 24
  • София

Ели, просто не обръщай внимание. Важното е, че с мъжа ти сте на едно мнение. Оттам насетне тя да си говори каквото иска - всеки път като на малко дете - "Ние решихме, че не искаме детето да расте така. Ще си е при нас."
При следващото споменаване отново същият отговор. Повдиганe на темата - отново същия отговор. И така да откат. 14 думи са.
Не ти ли се е случвало детето да повтаря, а ти да ѝ даваш един и същи отговор. Общо взето на третия-четвъртия път то се отказва.
Същото е.
Като започват да получават този кратък отговор в даден момент ще ѝ писне. Ама ти не трябва да се впускаш в обяснения и да се ядосваш. Това я мотивира.
Просто, кратко и ясно. Всеки път.
14 думи са, да му се не види!

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 15:36 от Светулчица

# 25
  • Другата България
Скрит текст:
Един въпрос имам към очакващите бабите да гледат внуци. Аз станах баба на 48 години, сега, на 49 ще стана баба за втори път, а очакваме и от другите млади внуци.
С удоволствие за час-два бих ги отменила, но не мога да поема ангажимент за постоянна помощ.
Помагам с готвене и веднъж-двапъти седмично и толкова. Бебета през отпуската си няма как да гледам. Като пораснат, ако искат, ще ги водим по екскурзии с нас.
Това е гледане за някои хора, за мен е достатъчна помощ. Всеки ден по час два, два пъти седмично готвене, като пораснат екскурзии. Тук спорим, че повечето не искат това изобщо, а внуче само отдалеч и на снимка, или по възможност родителите му да са там, за да го гледат.
Не прочетох някой да очаква бабата да се пренесе у тях, или внучето да бъде осиновено от нея.
Пишеш откровени лъжи. И не, не “спорим“ за това. Дори изобщо не спорим.
Никой не е написал, че внучето трябва да се гледа само отдалеч, или “по снимка“ /няма такова понятие, и словосъчетание.
Или пък че жените, които имали помощ били “по-добри майки и съпруги, защото били по-спокойни“.  JoyJoyJoy
Много се смях, току що майките и жените, които се справят сами с децата си /с помощта на съпруга, разбира се/ ги изкара невротички и лоши майки. Което не е вярно.
“Всеки ден по два часа“, два пъти седмично готвене“ JoyJoyJoy ти даже и график си направила, на баби, лели, прабаби....и някак не можеш да схванеш, че повечето млади семейства живеят ОТДЕЛНО, на километри разстояния от тези “екстри“, и съвсем успешно се справят сами, дори те самите не искат помощ. Защото бабите са работещи и нямат възможност, не, че не искат.
Единици са тези, които наистина не идват и не искат изобщо.

# 26
Благодаря за новата тема, поизпуснала съм ви, но тъкмо имам нужда от съвет.
Разказвала съм преди, та няма да изпадам в детайли, но днешната драма ми е - как да прекратя нейните предложения да взима детето в друг град? ....
Ако й кажа, че е на възраст се обижда. Ако й кажа, че детето не иска - не приема НЕ за отговор. Ако аз съм поискала, можело да я накарам да иде. Но нито искам, нито ще я карам зорлем да прави нещо. ММ уж говори с нея, ама тя удобно вече е забравила и пак се възползва от търпението ми във всеки момент.
Според мен дори не иска да гледа внучето, ами иска да си има тя компания и междувременно да я разпитва за нас, да й прави психологически тестчета и да я учи на разни нейни си щуротии, най-новата от които е, че детето ни е претрупано с играчки, значи трябвало да ги раздава на бедните.. Не е като да не си играе с тях обаче, нито пък някой има голям интерес към плюшки примерно. Та не искам и няма да я пратя при баба й, която е по-стара от прабаба ми, когато бях малка и никога не са ме оставяли сама с нея....оф пак стана дълго, ама се издразних.
Вие сте родители, вие взимате решенията. Ама бабата настоявала за това или онова - тя е решавала за своите деца, сега ваша работа е да действате в интерес на детето, не в интерес на баба му. Не знам защо иизобщо се връзвате на щуротии.
Едва ли наистина целта на тази баба е да прави психотестове на детето, според мен доста я надценяваш. Най-вероятнно просто иска да прекарва време с внучето, което за възрастен човек е освежавящо преживяване. Но да взима дететоо в друг град? Не желаете - не става и точка, а тя е в правото си да говори, както и ти с мъжа ти сте в правото си да отказвате всеки път, отново и отново.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 09:40 от Uncommon

# 27
Дори гледните от бабите си внуци, не се сещат много за тях през пубертета, а и след това. То и от къде време за всичко. Та не е отдалечаването само заради негледането, други са причините. Те децата от родителите си се отделят, за да станат независими млади хора и това е нормалният ход на нещата.
Ела, пускай си покрай ушите, какво говори свекърва ти и не се връзва на провокации. Изобщо не влизай в обяснителни режим.

# 28
  • София
Къде видя всеки ден? Казах, от време на време. До сега, за цяла година, съм била сама с нея точно веднъж за час.

# 29
Аз съм тъща. Живея отделно от семействата на децата ми и помагам, когато ме помолят. Децата ми имат отделни жилища, но зет ми има бизнес, който е в сградата, където е дома на родителите си и свекървата постоянно си вре носа в семейните им отношения и постоянно родителите му стават причина за семейни скандали. Сяда при него и се започва. И след това снахите виновни. За съжаление нищо не мога да направя.

Общи условия

Активация на акаунт