С какво ви дразнят свекървите? - 164

• 21 497
  • 754
  •   1
Отговори
# 30
Майка ми никога не е гледала детето в смисъла, в който се влага в израза "гледано от бабата", но имат много добра връзка. Та не е гаранция, че негледането ще доведе до дистанциране, това е по-скоро въпрос на характери, на други обстоятелства.

А от чисто любопитство - как се изгражда връзка от разстояние? Понеже моето дете никой не го е гледал също и не бих казала, че има добра връзка, с която и да е от бабите си, нито с дядо си. Да, не са в лоши отношения, добре си изкарва с всички на гости (по отделно), но дотам. Нито се чуват ежедневно, нито има интерес от тяхна, нито от наша страна.

Иначе благодаря за съветите, хвана ме яд, че вчера пак оставих вратичка и й казах, че детето не иска. Но понеже в следващите дни ще се виждаме, ако го повдигне пак, ще я контрирам и дано вече престане. 

Скрит текст:
По професия е психолог и редовно прилага номерца, та затова го споменах.

# 31
Ела, когато бабите искат контакт с децата, им звънят, търсят ги и т. н. Има вайбър, да се виждат и така. Ако не го правят ..... значи само си приказват или целенасочено дразнят.

# 32
Ако тя види, че сте категорични, ама наистина, без колебание, ще се откаже.

# 33
Смесвате понятията. Едно е бабата при всеки удобен момент да бъде ангажирана с отглеждането на внучето, друго е да прояви самоинициатива да го види. Не може всяка седмица да викаш "Майко, ела да гледаш малкото, за да отидем с Х да си починем" или в темата не веднъж се е случвало някоя снаха да се оплаче, че скоро е родила и свекървата нито помагала, нито дала пари за бебето.

И като защитничка на правата на свекървите в случая Grinning - не, не спирам детето си да контактува с баба и дядо, за да си закача медала, че си го гледам сама. Виждат се често - или ние ходим, или те идват. И да, предлагат да го гледат, ако искаме да излезем, но винаги е съобразено с техните планове и не бих се разсърдила, ако кажат, че не е подходящо в момента.

# 34
Не прочетох всички коментари.
Ела, ако не искаш да водиш този разговор, а ти имаш пълното право да не искаш, следващият път, когато свекървата си подкара нейната "песен" ѝ кажи остро, че този въпрос е обсъждан и няма какво повече да се говори. Ако настоява - затваряш телефона, ставаш и си тръгваш и тн. Иначе ще продължи да те прави на маймуна.

# 35
Ella11,
Защо детето не иска при баба си да отиде? Нали е на 5 г., от какво го е страх? Заради приказките ù ли? Моите деца от 3-год. са преспивали при бабите си сами, на море и вила са ходили по седмица. Не е проблемът другият град, та затова питам.

# 36

Това е гледане за някои хора, за мен е достатъчна помощ. Всеки ден по час два, два пъти седмично готвене, като пораснат екскурзии. Тук спорим, че повечето не искат това изобщо, а внуче само отдалеч и на снимка, или по възможност родителите му да са там, за да го гледат.
Не прочетох някой да очаква бабата да се пренесе у тях, или внучето да бъде осиновено от нея.
    Ако детето ходи на градина, където прекарва минимум 8 часа, два часа при баба и дядо + част т уикенда, за вас какво остава? Не искате ли вие да имате връзка с децата си?
   И това да си починете от гледане на дете пък изобщо не го разбирам. Ако са малки, ще пораснат. И тогава ли ще искате почивка от тях ? От закъснявания, проблеми с пубертета, драми с първото гадже?
    Лютиче-то е много права, поздравления!  За мен това е много осъзнат родител. Чета я доста преди да забременее, форумно я познавам.
      Зет ми ми звънна преди малко, мога ли да взема утре внучката от градина , защото ще има ангажимент след работа. Мога, искам и ще я взема. Толкоз. Ако имах работа, щях да откажа, и той ще се справи  и сам.Дъщеря ми работи в друго населено място и е с раб.време на градината.

# 37
Имам по-малка сестра с над 15 години (разведени са родителите ми). Нейната баба (свекърва на майка ми) не искаше изобщо за я гледа. Под гледане имам предвид летните ваканции да е там. Дядо ѝ обаче непрестанно дуднеше, че трябва да стои там. Някакви психоатаки ѝ прилагаше, че щом не иска (сестра ми, на 4-5 години тогава) не ги обича и някакви други глупости. Понеже си говоря с тях супер откровено, особено с баба ѝ (дори си я наричам така и аз) директно ѝ казах, че не е длъжна изобщо да ѝ се иска да отговоря за 4-годишно дете 1-2 месеца и то без право на избор. Беше в ступор, че ѝ го казвам, направо ѝ олекна. Друг беше въпроса, че и майка ми не искаше, нито някога е искала и това никога не се случи. Има и друго обаче, баща ѝ има брат и неговите две деца в продължение на години са прекарвали ВСЯКА ваканция при бабата и дядото, без питане, без въпроси и т.н. Бабата си е доста модерна за възрастта си и има хобита. Децата на брат му, на бащата на сестра ми, нямат никаква връзка с родителите си и ги нямат за нищо, и каквото каже дядото - Е закон. Това не ми харесва. 🤣

Друго, и съвсем различно е, майка ми влиза в болница, баща ми работи нощни смени - събирали са пари за жилище. Една седмица бабите са помагали, докато майка ми е била полу-умряла в болница. Тук, за мен е оправдано. Но и не е “гледане”.

Искам да кажа, че ако бабата проявява интерес към детето - не да го гледа, а просто да се интересува от неговото битие и хобита - детето се привързва и тома за мен е хубава връзка, която не пречи на бабата да си живее живота. Да прекараш време с внука за час-два не е чак болка за умиране.

# 38
Случаят с болницата и майката няма общо с нищената тема. Аз роптая срещу това,че младите майки вменяват на бабите някакви задължения за гедане на внуци. И имат очаквания за това. А общуването е пълноценно,ако наистина е желано от двете страни.
   По-добре да съм спокойна и пълноценна баба за един час, отколкото изморена, изнервена за един уикенд.Сиурна съм,че повечета няма да искате такава баба да ви гледа детето.
   И това , че сте ни родили внуци , не ни прави автоматично важи длъжници. По - нагоре имаше теза,че майката е пълноценна, ако има кой да я отменя и помага. А бабата? Кога е пълноценна- ходила на работа , взела детето от градина, да сготви, да си види нейните неща......Или ако приемем,че е пенсионерка, то тя е на мин 65 години. Животът спира и минава на вълната на внуците.
    Една жена е в пъти по-пълноценна в контактите с внуците, ако има показва снимки и разказва за места, където е била. И евентуално заведе внуците. Ако им рзкаже за театрална постановка, концерт , или някакво събитие, да речем изложба. Ако заедно гледат предаване за далечни места, обсъждат, говорят си.
    Аз пътувам с приятелки, снимам местата, където ходим. И за времето, в което пием кафе с дъщеря ми ,показвам на внучката снимки на телефона си. Тя много обича да гледа снимки. И разказвам, пускам музика, и тя знае и пита, и помни.

# 39
Reunion, а децата ти искат ли нещо повече от това?

# 40
  • Варна
Някои да смятат каквото щат, 1 месец лятото навремето при моята баба , ако искате отглеждане го наречете Grinning  беше страхотно прекарване на село. Ако мислите, че 11 месеца не са ме отглеждали и възпитавали родителите ми, а баба ми през този месец - ок Grinning , това е голям майтап. В тези години и бебе не съм била,  е от 5тата ми година да кажем до 3-4 клас. И двете прекарвахме времето си с голямо желание и любов една към друга  - при пиленца, кокошки и животни на двора , както и с други деца , които са при бабите си.В тези спомени двете заедно беряхме домати и краставички от градината и хранехме кокошките . За мен тези спомени са безценни, Бог да я прости. Дори като по-голяма, баба  винаги съжаляваше, че вече не отивам така дълго при нея лятото. Това от мен , всеки си знае Simple Smile

# 41
Ох, айде стига вече. Това че за теб е било страхотно, за друго дете не е било. Личните изживявания, за това са лични. Няма нужда от натрапването им като единствено правилни. Аз не обичах да ходя, за дълго например, хем даже беше град. Сега да кажа ли че на децата им е гадно да ги захвърлят цяло лято на майната си, отделени от родителите си, на които явно не им се занимава с тях. Също толкова безсмислено е, колкото възхваляването на лятната ваканция на село при баба.

Аз имах прекрасна връзка с дядо ми, който нито ме е гледал по цяло лято, нито ме е взимал всеки уикенд, нито ме е гледал всеки ден по 2 часа.

# 42
Не знам какво е, но е продължаваща практика. Имам вила в малко населено място, абе село, ми лятото населението се удвоява. Всяка втора баба (и дядо) чакаj внуците и те идват. Става въпрос за пенсионери, работещите даже в близкия град работят повечето, но пенсионерите продължават да гледат през ваканциите деца, както и и ние сме гледани. До посред нощите пискат по улицата пред къщите. И това не е, "за да си починат родителите  им", или че искат да ги захърлят,  родителите им работят. Тия деца трябва да са с възрастен до определена възраст, няма как, или детето ще стои в детската в сборните групи, или ще дадат едно рамо баба и дядо, които като гледам не възразяват, ами го чакат тоя момент по цяла година.

След това децата порастват и няма нужда да се включват още хора, но до определена възраст няма как родителите да се справят напълно сами и тука вече всеки преценява, дали неговите родители могат и стават, ако не,  ясно, че ще се търси някакъв платен и/или институционален вариант.

Хубаво е, когато може да се прави избор предимно в интерес на детето, с когото  на него ще му е добре, но не винаги има такава възможност, а понякога просто трябва да е някъде, докато на родителите им мине работния ден. И това е много често, гледам как се гърчат колеги без близки наблизо, у нас и почасовата платена грижа не е толкова добре развита, ами тия години на децата са си зор, докато се избутат. И става доста по-леко , ако има това дете баби, които могат и искат да го гледат.

За тези, които нямат, далече са, работят, не искат, не стават, намират друг вариант, които пак включва други хора, но платени, понякога и те не са читави особено... Съвсем сами просто няма как, никой работещ човек не го може това. Сега с разрастването на хоум офиса става малко по-лесно сякаш, но пък не всички професии позволяват да работиш, докато детето е там.

# 43
Аз и баба обичахме не един месец, а цялата лятна ваканция, исках още деня на завършването чантата ми да е готова и да тръгвам оттам към баба до 15 септември, и се сърдех като ме вземаха за море. Коледа и Великден исках винаги при баба, или тя да е при нас. Баба на ваканции не ме е водила сама, нашите са я вземали с нас по екскурзии.

Напълно съгласна с iris04

# 44
Нали знаете, че съм по чужди казуси, защото още нямам мой. Една приятелка е тъща. Дъщеря и роди бебче, сега е на 4 месеца.
Отидоха на сватба, тя си предложила услугите да помага, за да се веселят младите. Всички са били настанени в хотел. Разбирайте- да се радва на внучето, да седи при нея в нейната стая, да го наблюдава. Е да, ама не. Взела го за половин час в нейната стая, и в един момент зетът дошъл, преместил бебето в тяхната стая, и му включил камера. Бабата да ходела на сватбата, да се забавлявала. А тя основно беше отишла да гледа бебчето и да му се радва. И така. Били до 4 -5 часа на купон младежите, бебето под наблюдение с камера. Моята приятелка няма обяснение защо така са решили.

Общи условия

Активация на акаунт