Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 17 073
  • 387
  •   1
Отговори
# 225
Посочвате, който желаете като основен за допълнителна точка.

# 226
  • Sofia
Здравейте. Въпроса ми е относно точката от лицензирана детска ясла. Детето е родено през 2024 и съм наясно, че едва през 2026 за градинска група важи точката, но ще се ползва ли точка ако е посещавало ясла сега през предстоящата учебна година даваща точка, или трябва да е точно 6 месеца преди класирането?

# 227
  • София
Здравейте. Въпроса ми е относно точката от лицензирана детска ясла. Детето е родено през 2024 и съм наясно, че едва през 2026 за градинска група важи точката, но ще се ползва ли точка ако е посещавало ясла сега през предстоящата учебна година даваща точка, или трябва да е точно 6 месеца преди класирането?
Критерият е формулиран така: "Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана в СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца от последните 12 месеца към датата на класиране - 1 т.". Ако детето е родено през 2024, то сега е кандидатствало за първа яслена група за уч. 2025/2026, ще кандидатства за втора яслена група за учебната 2026/2027 и чак през май 2027 г. ще кандидатства за прием в първа градинска група. Т.е. за да ползва детето точка от частна ясла или от СДЯ при кандидатстването в първа градинска група на голямото класиране през май 2027 г., то детето трябва да е посещавало съответното детско заведение през поне 6 месеца от последните 12 месеца преди това класиране.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 22:18 от *Lorena*

# 228

Дамата над мен е обяснила, кога ще имате право на точка, тоест краткия отговор на въпроса ви за догодина е не. Точката е предвидена, защото в ЧДЯ и СДЯ, децата не могат да продължат в 1 група и за да имат шанс за прием. Моето получи тази точка, чак за класирането сега през май за 1 група, ходи на ясла от 1 яслена. Би трябвало и ако смените набор да важи през август 26г, но тогава точките са без значение, ако има деца от текущия набор за прием .

# 229
Здравейте, успявате ли да подадете заявление за компенсации през сайта ?
От вчера ми излиза ето това

# 230
Здравейте, успявате ли да подадете заявление за компенсации през сайта ?
От вчера ми излиза ето това

Срока беше до 5.09 по спомен за подаване на искания за компенсации.

# 231
Последно влизах на 9-ти, нямаше проблеми никакви, и от вчера греда.
Сега прочетох, че наистина на 5-и е изтекъл срокът за подаване на искания за юли и август. Аз искам да подам за септември. Имате ли представа кога започва нов срок и за кои месеци ще бъде? За пръв път кандидатствам и не намирам информация.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 14:01 от VeneraFleur

# 232

Още на началната страница го пише.

А това е като цъкнеш в Гугъл Simple Smile Вече от кога - не знам. Технически учебната година не е започнала още.

# 233
Благодаря 😊

# 234
  • София
рано е, сега одобряват за периода юли-август, днес ми пристигна мейла че сме одобрени, след време ще отворят за септември и октомври и тогава ще качите, то и без това трябват докумените за двата месеца ( освен ако не преминавате в държавна след 15ти)

# 235
Здравейте! Има ли родител, който да е минал през темата- смята на набор в ясла/ градина? Малкият ми син,  изкара първа ясла в държавна градина. Сега /септември/ по- големия набор от групата му, отиват в 1ва градинска група. Той ще остане пак в ясла и ще дойдат по-малки деца в неговата група. В градината са приели подхода да ги мешат. Роди се  по-големичък и се развива много много добре, дори говори повече от по-горния набор . Казва си за всички нужди и се храни напълно самостоятелно. Има ли как да го преместя законно в по- горна група ?

# 236
Попитайте учителка от групата и тя да прецени, директорката също.
quote author=Mamma Mia Vikirina link=topic=1780099.msg50194733#msg50194733 date=1757621410]
Здравейте! Има ли родител, който да е минал през темата- смята на набор в ясла/ градина? Малкият ми син,  изкара първа ясла в държавна градина. Сега /септември/ по- големия набор от групата му, отиват в 1ва градинска група. Той ще остане пак в ясла и ще дойдат по-малки деца в неговата група. В градината са приели подхода да ги мешат. Роди се  по-големичък и се развива много много добре, дори говори повече от по-горния набор . Казва си за всички нужди и се храни напълно самостоятелно. Има ли как да го преместя законно в по- горна група ?
[/quote]

# 237
  • София
Здравейте! Има ли родител, който да е минал през темата- смята на набор в ясла/ градина? Малкият ми син,  изкара първа ясла в държавна градина. Сега /септември/ по- големия набор от групата му, отиват в 1ва градинска група. Той ще остане пак в ясла и ще дойдат по-малки деца в неговата група. В градината са приели подхода да ги мешат. Роди се  по-големичък и се развива много много добре, дори говори повече от по-горния набор . Казва си за всички нужди и се храни напълно самостоятелно. Има ли как да го преместя законно в по- горна група ?

Ако е за София можете да смените набора и да кандидатствате със сменен набор и ако ви приемат и директорката се съгласи да ви запише може и да стане. Кой месец е родено детето? Моето ще остане първа ясла понеже е края на ноември и си е бебешон още, та много зависи, в първа група имат вече педагогически ситуации, искат ги да са без памперс, сами да могат да се бършат, хранят, обличат,та помислете добре преди да приемате такива действия. Най-добре първо с директор обсъдете

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 12:03 от Мацето

# 238
Бих ви посъветвала да говорите с директорката. Ако има места в групата, тя може да премести детето и без да минавате през системата. Но със сигурност ще гледа кога е родено.

# 239
  • Sofia
Бих ви посъветвала да говорите с директорката. Ако има места в групата, тя може да премести детето и без да минавате през системата. Но със сигурност ще гледа кога е родено.
Не мисля, че има право да го прави.
Има си ред как се кандидатства със сменен набор. Не може дете с друг набор да измести дете от набора на групата. Именно затова е и системата. Тези деца се приемат в група на друг набор, само ако има места и няма други деца от съответния набор чакащи за прием.

А за това, че яслената група е със смесени набори, не е приумица на самата ясла. Нормално е в яслена възраст да са смесени наборите. Там групите не се разделят по набори.

Общи условия

Активация на акаунт