Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 17 050
  • 387
  •   3
Отговори
# 270
Здравейте, детето ми ще започне да посещава частна детска ясла от 1.10.2025г. Яслата дава 1точка. Въпросът ми е до първо класиране през месец май 2026г. за детска градина ще може ли да я получи и как ще бъде отразена тази 1 точка в системата, защото там пише че се начислява автоматично?

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 19:25 от ГабриелаМ

# 271
Здравейте, детето ми ще започне да посещава частна детска ясла от 1.10.2025г. Яслата дава 1точка. Въпросът ми е до първо класиране през месец май 2026г. за детска градина ще може ли да я получи и как ще бъде отразена тази 1 точка в системата, защото там пише че се начислява автоматично?

Тази точка се начислява автоматично при класиране за първа градинска,мисля,че имаше някъде в системата отметка да се сложи коя ясла,която дава точка е посещавало детето.

# 272
  • София
Има достатъчно време, така че детето да получи точката преди първото класиране за първа градинска група догодина (Детето ви е втора яслена група, нали? Ако е първа яслена група сега, догодина няма да има точка за втора яслена група - точката се получава за кандидатстване в първа градинска група след посещение на ЧДЯ/СДЯ.).
При посещение на общинска самостоятелна детска ясла точката се начислява автоматично, без да се налага родителят да прави нещо. При посещение на частна ясла точката (доколкото ми е известно и ако няма някакви промени) се начисляваше, след като родителят заяви в системата, че има право на такава точка и коя частна ясла е посещавало детето. Частните ясли подават към ИСОДЗ списъци с данните на децата, имащи право на допълнителна точка за прием в първа градинска група, чрез които списъци се потвърждава, кои от заявилите точка родители действително имат право на такава за детето си, а данните за децата, посещаващи общински СДЯ, се извличат директно от ИСОДЗ, съответно точката се генерира автоматично при тях.

# 273
Има достатъчно време, така че детето да получи точката преди първото класиране за първа градинска група догодина (Детето ви е втора яслена група, нали? Ако е първа яслена група сега, догодина няма да има точка за втора яслена група - точката се получава за кандидатстване в първа градинска група след посещение на ЧДЯ/СДЯ.).
При посещение на общинска самостоятелна детска ясла точката се начислява автоматично, без да се налага родителят да прави нещо. При посещение на частна ясла точката (доколкото ми е известно и ако няма някакви промени) се начисляваше, след като родителят заяви в системата, че има право на такава точка и коя частна ясла е посещавало детето. Частните ясли подават към ИСОДЗ списъци с данните на децата, имащи право на допълнителна точка за прием в първа градинска група, чрез които списъци се потвърждава, кои от заявилите точка родители действително имат право на такава за детето си, а данните за децата, посещаващи общински СДЯ, се извличат директно от ИСОДЗ, съответно точката се генерира автоматично при тях.

Много благодаря за изчерпателния отговор Simple Smile

# 274
Здравейте, полудневните грижи нали също дават 1 точка ( одобрените ЧДЯ от МОН за това)?

# 275
Здравейте, промених си настоящият адрес да е същия като на моят приятел. Очакваме бебе и искам да я запиша на моя настоящ/негов постоянен. Не сме женени, той ще я припознае, проблем ли ще е?

# 276
Здравейте, промених си настоящият адрес да е същия като на моят приятел. Очакваме бебе и искам да я запиша на моя настоящ/негов постоянен. Не сме женени, той ще я припознае, проблем ли ще е?
Не виждам предпоставка за проблем, детото ще е на вашия постоянен и настощ адрес, освен ако не заявите други при раждането и след припознаването.

# 277
  • София
Здравейте, нова съм в групата и ще се върна да изчета и тема едно. Имам един бърз въпрос и ще се представя. Попадна ми рекламна брошурка на Детска градина "Изобретатели" на бул. Дондуков. Може ли мнения!  Спешно ми трябва детска градина за приятели, които се завръщат от чужбина. Живеят в район Оборище и затова гледам център. Предпочитат частна градина, а и нямат време да чакат класиране. Моля за мнение!

# 278
Има тема за частните градини и ясли. По-добре попитайте там. Blush Може и тук някой да изрази мнение, но в тази тема основно се коментира държавния прием.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1498545.msg50273173#new

Използвам да попитам има ли тук някой чието дете посещава детска градина 136 Славия. Гледам, че в момента има 2 свободни места и 1 чакащ с 14 точки, останалите са с 13 и по-малко. Като цяло приемът там ми се вижда не много труден и се чудя има ли нещо, което да не е наред там. Има ли доволни? Ориентирам се към нея за догодина, защото е втората най-близка ни след "Ласка", в която няма влизане май. Blush Знам, че са в различни райони, но имам възможност за смяна на адрес в района на Славия. Иначе нашата по район и съответно доста близо до нас е "Ласка".

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 15:06 от Bobby®

# 279
На моя приятелка детето миналата година го приеха. Записа го, ходи две седмици или месец и я махна, но не помня подробности

# 280
  • Бургас
Нямам лични впечатления но от познати съм чувала, че директорката е особена и все си имат проблеми с нея.Търсят доста често нови хора.

# 281
Благодаря ви. Явно ще трябва да се поразтърся за повече информация преди да се насоча натам. Защото сега се сетих, че и един комшията си махна детето от там.

# 282
За 136 Славия във фейсбук групата за софийските градини и ясли, има предимно положителни постове и коментари - хубава база с басейн и голям двор, извеждали децата навън, имало много допълнителни дейности и тн..

# 283
Здравейте. Детето ми посещава 2ра яслена група и доколкото ми е известно догодина ще премине автоматично в първа градинска на съответната детска градина. Проблема е,че яслата и градината са в различни сгради и съответно градината е в съседен квартал. Имам и бебе и ще ми е много трудно да я водя и взимам от там.
В нашият квартал сън се насочила към градина,която няма ясла въобще. Някой запознат ли е ще мога ли да кандидатствам там и въобще как стоят нещата с прием в такава градина. Според мен трябва да има достатъчно места,тъй като за там няма да има такива,които да бъдат прехвърлени директно от яслена група?

Малко объркано страна,но се надявам все пак да съм обяснила що годе разбираемо

# 284
Здравейте. Детето ми посещава 2ра яслена група и доколкото ми е известно догодина ще премине автоматично в първа градинска на съответната детска градина. Проблема е,че яслата и градината са в различни сгради и съответно градината е в съседен квартал. Имам и бебе и ще ми е много трудно да я водя и взимам от там.
В нашият квартал сън се насочила към градина,която няма ясла въобще. Някой запознат ли е ще мога ли да кандидатствам там и въобще как стоят нещата с прием в такава градина. Според мен трябва да има достатъчно места,тъй като за там няма да има такива,които да бъдат прехвърлени директно от яслена група?

Малко объркано страна,но се надявам все пак да съм обяснила що годе разбираемо

Мижете да кандидатствате в тази градина,  а колко места ще има, може да видите горе долу, според това колко 4 групи има в момента.

Общи условия

Активация на акаунт