Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 16 990
  • 386
  •   4
Отговори
# 315
  • София
Тези зелени тикчета означават, че съм изпълнила критериите? А, синята удивителна ще стане зелена като ми бъде прекратено майчинството?

Съжалявам, ако въпросите ми са глупави, но сега разгадавам кое, какво означава?
Тикчетата означават, че покривате критериите. Синият знак не е удивителна, а буква "i" (от "информация" идва). Системата ИСОДЗ не е свързана със системите на НОИ, така че ИСОДЗ да може автоматично да извлича информация дали даден родител ползва към момента втора година майчинство - не чакайте тикче на това място - в заявлението за компенсации ще декларирате, че не ползвате отпуск по чл. 164, ал. 1 от КСО (това е втората година майчинство).

# 316
Да, i е, благодаря за поправката. Ако бях го разтълкувала като information щях хвана логиката 😀 Много благодаря 🍀

# 317
Здравейте, мами,
В дилема съм и ми се иска да чуя мнението и на други майки.
Дъщеря ми посещава СДЯ в момента. Утре има шанс да бъде приета в две детски градини, във втора яслена група. Според вас дали да я преместя сега, ако разбира се я приемат или да кандидатстваме март 2026 и да тръгне на новото място през м. Септември 2026г?
Тя е родена Януари 2023г и в момента е с в група, в която повечето деца са родени 2024г. Помага на госпожите с "бебетата", както самата тя се изразява. Според мен й е скучно с толкова малки дечица и затова обмислям да я преместя.
Вие как бихте постъпили на мое място?

# 318
Аз бих преместила сега, ако има добри отзиви за градините. Ще си продължи после в същата група деца, понякога дори и със същите преподаватели, ако е "вариант" група. Малките деца в групата не смятам, че имат отношение. Щом е СДЯ, така или иначе ще се раздели с познатата обстановка, а може и да не я приемат догодина в първа група. По-добре сега да си отиде в колектива.

# 319
И аз съм на същото мнение като при по-горния пост.
Аз се чудя за нещо..Чувала съм , че могат две деца от различни градини да си разменят местата. Това прилага ли се ако градините са в различни квартали? Иска ли се разрешение от директор, практикува ли се реално?

# 320
  • София
Искам да попитам кой определя наборите и възрастовите групи за една детска градина с яслени групи?

# 321
  • Sofia
Искам да попитам кой определя наборите и възрастовите групи за една детска градина с яслени групи?
Тоест колко групи да има от всеки набор?

# 322
  • София
И аз съм на същото мнение като при по-горния пост.
Аз се чудя за нещо..Чувала съм , че могат две деца от различни градини да си разменят местата. Това прилага ли се ако градините са в различни квартали? Иска ли се разрешение от директор, практикува ли се реално?
Практикува се реално, но се случва много рядко, тъй като е трудно да се намерят две деца от един и същи набор, приети по един и същи ред (общ, СОП или ХЗ), които едновременно да желаят да си разменят местата в градините, които посещават. Няма пречка градините да са в различни квартали. Родителите на двете деца подават заявления за размяната до директорите и на двете градини - няма нормативно основание директорът да откаже размяната, ако са спазени изискванията на наредбата; може да откаже, ако условията за размяна не са спазени - примерно децата са различни набори или едното е прието по общ ред, а другото по реда за прием на деца с хронични заболявания.

# 323
  • София
Казвам казуса. В 1-ва група влизат деца, който още не са навършили 2 годинки. Според директорката системата позволявала… Аз съм леко в шок.

# 324
Здравейте, мами,
В дилема съм и ми се иска да чуя мнението и на други майки.
Дъщеря ми посещава СДЯ в момента. Утре има шанс да бъде приета в две детски градини, във втора яслена група. Според вас дали да я преместя сега, ако разбира се я приемат или да кандидатстваме март 2026 и да тръгне на новото място през м. Септември 2026г?
Тя е родена Януари 2023г и в момента е с в група, в която повечето деца са родени 2024г. Помага на госпожите с "бебетата", както самата тя се изразява. Според мен й е скучно с толкова малки дечица и затова обмислям да я преместя.
Вие как бихте постъпили на мое място?
Проверете дали в тези градини има разделение на наборите в ясла. В нашата градина яслата е смесена от 2 набора. И моето дете е януари 2023, първата година беше смесен с 22 набор, но втора яслена с 24 и имаше много бебета, направо кошмар за детето. Преместих го директно в 1 градинска и сега се чувства супер.

# 325
  • София
Казвам казуса. В 1-ва група влизат деца, който още не са навършили 2 годинки. Според директорката системата позволявала… Аз съм леко в шок.
Системата позволява децата, които са на възраст за втора яслена група, на текущи класирания да кандидатстват за свободни места за първа градинска група. Идеята на кандидатстването със сменен набор е, когато няма кандидати за прием от даден набор, а има свободни места, тези места да се запълнят от желаещи от по-горен или по-долен набор. За ясленчета местата са доста по-малко отколкото за първа градинска, съответно понякога родителите на неприети ясленчета, ако не могат да си позволят частна ясла, кандидатстват за свободните места, които са останали за първа градинска група. В повечето случаи кандидатстването със сменен набор не е защото детето е много по-напред в развитието си в сравнение с връстниците си, а поради липсата на свободни места за неговия набор. А щом детето е прието през системата и е с изрядни документи, директорът на детското заведение е длъжен да го запише и то може да си посещава групата, в която е прието.

# 326
  • София
Ясно, благодаря. Не смятам, че е редно обаче толкова малко дете тепърва с памерси и прочие да е при 3 годишни деца, които са на съвсем различен етап и има други занимания за тях. Но щом позволява системата.. да се оправят Simple Smile

# 327
Системата не позволява да се сменя набор за яслените групи. Само от втора яслена към първа градинска.
Не знам как дете, което няма две, тоест догодина прави 2, може да иде в първа градинска.

# 328
  • София
И аз не знам и не съм наясно дори как се сменя набор. Затова и попитах. Но щом системата позволява и директор нямал право да откаже то в случая педагозите няма какво да направят освен да сменят памперси.

# 329
Ако детето тази година няма 2, системата не позволява. От личен опит го казвам.
Исках дете за 1ва яслена да влезе във 2ра като сменя набора - отказаха ми.

Общи условия

Активация на акаунт