Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 21 526
  • 504
  •   2
Отговори
# 450
  • София
Еми не е просто бележка явно щом на здраво дете ще се даде подобно нещо. Както и да е, изумявам се на педиатрите, което не касае много тази тема.

# 451
Аз не съм намерила такъв и не търся. Предполагам просто, че има и такива.

# 452
  • София
Един тъп въпрос ☺️. При регистрация в kg.sofia.bg, на първия екран още, в полето ЕГН моето или на детето се пише.
Ако пише Администратор на семейния профил, трябва да въведете вашите данни. Ако имате затруднения, може да видите Ръководството по т. 1 тук - в последователни стъпки е обяснено къде какво се попълва за създаване на профил: https://kg.sofia.bg/#/manual
Дайте снимка на екрана си, ако не сте сигурна (нямам спомен кой е бил първия екран, профилът в ИСОДЗ ми е отдавна създаден, но ми се струва логично първо да се въведат данните на родителя, защото той създава профила, а може да има и няколко деца, които да вписва в профила, не само едно).

За администратор разбрах, че е моето ЕГН. Но на първия екран не знам.

# 453
Е, правите нова регистрация с Вашето ЕГН.

# 454
  • София
Еми не е просто бележка явно щом на здраво дете ще се даде подобно нещо. Както и да е, изумявам се на педиатрите, което не касае много тази тема.

Обикновена медицинска бележка беше в която пишеше както казах и преди, че не е зрял имунитета за да започне ясла. Нито в градините нито личните ги интересува дали ходи или не дете на ясла, и двете имат интерес да не ходи, та за това го правят с лесна ръка. Пак да кажа, тогава така сме били съветвани, не е имало друг процес за отлагане.

# 455
  • София
Защо е кандидатствало детето ако не е със зрял имунитет? Не се заяждам ама аз дете със зрял имунитет в яслена възраст не познавам.

# 456
  • София
Оф, хайде пак да обясня и да допълня информация.Детето беше прието края на  януари на текущо класиране. Свекърва ми беше взела втората година майчинство и изтичаше на 25ти март, не можехме да го прекъснем защото имаше човек по заместване до 25ти март. Тогава нямаше опция за отлагане с 60 дни както е сега и искахме да започне след 25ти март. Директорката директно каза вземете бележка от педиатър. За първи път се сблъсквахме и отидохме и чинно си поискахме бележка. Дадох пример как се отлага с вратички. След това добавиха 60те дни за да не се налагат бележки с измислени диагнози. Кандидатствахме всяка седмица и търсехме частна ясла защото след почти два месеца трябваше да имаме решение кой ще го гледа.

# 457
Здравейте, имам едно чудене и се надявам някой да може да ме ориентира, ако е наясно. Имам детенце на 2м и реших да си направя регистрация в ИСОДЗ, защото четох, че няма отношение към кандидатстването и класирането, ако просто имам профил. Не съм сигурна все още кога ще кандидатстваме, но при опит да си завърша профила, ми иска да въведа актуален адрес, а сградата, в която живеем, е отскоро с акт 16 и административен адрес, съответно номера на блока го няма в тяхното падащо меню, а не може да се въвежда на ръка. Виждам някакво съобщение да се обърна към местната районна администрация и оттук и питането ми - някой знае ли къде трябва да отида, къде е това компетентно структурно звено в съответната районна администрация/така е посочено на сайта им/? Благодаря предварително.

# 458
На Ваше място бих изчакала няколко месеца със създаването да профила, най-вероятно тогава блокът вече ще се появява в падащото меню. Прекалено голяма разправия ми се вижда за нещо такова да обикаляте по институции с бебче на 2 месеца.

# 459
Опишете проблема чрез формата за контакт, вероятно има възможност да го въведат на ръка.

# 460
  • Бургас
Не разбирам сама защо се сърдите, че прието дете не ходи на ясла.Ами ако е постоянно болно каква ще е разликата.Всеки има мотив зад действията си които си и е меродавен за него.Аз искам тази една точка защото без нея няма да имам шанс за детска градина.С малко бебе съм вкъщи и не искам да рискувам за това няма да го пусна на този етап.Разбрала съм се с ЛЛ, че до април ще ми издава бележка.Миналата седмица примерно в групата му са ходили само 4 деца.Проблема не е в мотивите на хората а в общината.

# 461
Тъй като моите деца си посещават редовно, когато са здрави, и никой друг не ми ги гледа ни през лято, ни през зима, аз много се радвам на непосещаващите. Само с наличието на такива може да има някаква що-годе нормална среда за присъстващите. 23-27 деца на 1-2-3-4 години и две жени, които в най-добрия случай са около 50-те и, дори да имат желание, не могат да огреят навсякъде, е пълен абсурд.

# 462
Нормално е всеки родител да си преценява кое е най-добре за неговото дете и семейство, и да си има съответната причина да не си пуска детето на ДГ/ясла. Но от друга страна е супер нечестно спрямо родителите, чиито деца имат нужда да посещават, защото няма кой да ги гледа вкъщи, но не са приети. Записваш си детето с ясното съзнание, че няма да ходи, и така заемаш мястото на друго дете, което ще ходи (стига да е здраво, разбира се).
Относно боледуванията, индивидуално си е, няма как да знаеш предварително дали и колко ще боледува.

# 463
Не разбирам сама защо се сърдите, че прието дете не ходи на ясла.Ами ако е постоянно болно каква ще е разликата.Всеки има мотив зад действията си които си и е меродавен за него.Аз искам тази една точка защото без нея няма да имам шанс за детска градина.С малко бебе съм вкъщи и не искам да рискувам за това няма да го пусна на този етап.Разбрала съм се с ЛЛ, че до април ще ми издава бележка.Миналата седмица примерно в групата му са ходили само 4 деца.Проблема не е в мотивите на хората а в общината.

Да, обаче Вашите мотиви изобщо не греят никого. В момента едно място стои празно почти цяла учебна година, защото сте сметнали Вашите мотиви за по-важни от на другите. В момента едно семейство плаща частна детска ясла заради Вашите мотиви. Много е лесно да кажете, че общината е виновна, но това не оправдава нечестната Ви постъпка. Много се агресирам на такива случаи. За съжаление не са никак малко. И не е същото, ако някое дете постоянно боледува.

# 464
Нормално е всеки родител да си преценява кое е най-добре за неговото дете и семейство, и да си има съответната причина да не си пуска детето на ДГ/ясла. Но от друга страна е супер нечестно спрямо родителите, чиито деца имат нужда да посещават, защото няма кой да ги гледа вкъщи, но не са приети. Записваш си детето с ясното съзнание, че няма да ходи, и така заемаш мястото на друго дете, което ще ходи (стига да е здраво, разбира се).
Относно боледуванията, индивидуално си е, няма как да знаеш предварително дали и колко ще боледува.

Съгласна съм, но и всеки друг с неговите си мотиви го разбирам... С всички съм съгласна, всеки си знае положението..

Общи условия

Активация на акаунт