Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 100

• 20 177
  • 539
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Само с презерватив секс и без влизане в морето докато не мине първата менструация.

+1 никакво влизане в басейни и море докато не мине първия цикъл. Мен ми се наложи подобна ситуация преди 3г, гадничко е, но е много опасно, та няма нужда от рискове

# 106
Здравейте, включвам се и аз в темата.
През октомври 2023г. след спонтанна бременност имах спонтатен аборт в 5г.с. като тогава се визуализираше само плоден сак. Имам стеснени тръби, пропуснали под налягане и мъжки фактор с ниска морфология и подвижност.
На 13.05 имах трансфер на 5-дневен ембрион без ПИД, още от 4тия ден след ЗЕТ имах мноого бледа чертичка на easy@home, която продължи да се насища.
На 9ти ден ЧХГ 255, прогестерон 231
на 14ти ден ЧХГ  2114,
18ти ден ЧХГ 3675 (в друга лаборатория).
Още след 3тото изследване за мен започна голямото притеснения, че нещо не е ОК, симптоми почти никакви нямах също.
В 5г.с.+4 се видя сак с жълтъчно мехурче отговарящ на 5г.с.+3.
В 6г.с.+4 се видя ембрион с пулс 126, отговарящ на 6г.с.+2.
В 7г.с.+4 пулсът беше около 148, но по размери отговаряше на 6г.с.+5. Репродуктивният каза, че за момента важното е, че има пулс, та се опитах да запазя някаква надежда..
В 8г.с.+5 по обяд получих зацапване към леко кървене, като до тогава бях на 1 инжекция пролутекс и 3х2 утрогестан. На обяд си пих утрогестана и вечерта отидох на преглед.
Ембриончето отговаряше на 7г.с.+1, а пулс вече нямаше.
На другия ден сутринта отидох с цел да ми бъде извършено евентуално вакуум изчистване, но още докато попълвах документи и ме подготвяха кървенето се засили и тялото ми е изхвърлило сака и ембриона. Дежурният доктор ме прегледа и каза, че е паднало и по-добре да не правим процедурата. Вляха ми антибиотик.
Занесохме абортивния материал в Геника за изследване, още нямам резултати.
Имам изследвана тромбофилия, имам мутации и съгласувано и с хематолог слагах клексан 0.4.
ЩЖ е добре, но пия Еутирокс, за да поддържам TSH по-ниско.
В 5г.с.+2:
TSH: 1.86 FT4 20.07 FT3 5.00
В 8г.с.+2 (друга лаборатория):
TSH 1.5 (0.35-4.94) FT4 1.15 (0.70-1.48 )

Имаме още 7 неизследвани ембриончета на 5ти ден. Чух се с репродуктивния ми доктор според него най-вероятно се касае за хромозомни аномалии в конкретния случай,  като уточнихме, че той не е привърженик на имунологията (но ако държа да си я изследвам), както и на ПИД (поради факта, че пак не е 100% надежден и това, че се вземат клетки от ембриона за него не е ОК). Та той не ми предложи допълнителни изследвания, първи трансфер ми беше.

Изписах всичко това първо, за да споделя опита си и второ, за да ме насочите от тук насетне как да процедирам.
Изследванията за ЩЖ не съм ги пращала на ендокринолог и бих се радвала на коментар от Ваша страна.
Обмисляме да пуснем кариотип, за имунологията се чудя - ако се окаже хромозомна аномалия, може би няма нужда?!
Също така четох, че при повтарящи се аборти се изписва преднизолон, но не зная дали моя доктор би ми го изписал. От една страна се радвам, че тялото ми реагира, но от друга се притеснявам за бъдещи бременности, както един биолог беше казал след първия спонтанен аборт “тялото има памет”.
Извинявам се да дългия пост, просто не исках да пропусна нещо важно.

# 107
Uniqueness, съжалявам че преминаваш през това.
Не мога да те насоча как да процедираш от тук нататък. Ще се включат някои от другите момичета със съвети. Аз искам да кажа за ПИД. Не се взимат клетки от ембриона за изследването, а от клетките на бъдещата плацента.

# 108
Съжалявам за случилото се!
Ще ти споделя скорошен опит, понеже правим ПИД.
Имахме много хубав ембрион (4АБ), достигнал до излюпен бластоцист с резултат от изследването - тризомия 16. Докторът разясни, че при подобен род грешки има имплантации, има пулс, бременността си върви напълно нормално до към 7-8ма седмица и след това приключва, защото ембрионът не може да премине в следващия етап на развитие.
 Казвам това единствено с информативна цел. Най-вероятно сте изтеглили късата клечка и се е паднал кофти ембрион за трансфер. Може следващия трансфер да е успешен, може и да не е - въпросът е искате ли го това емоционално и физически изтощаващо тото. ПИД не е идеален, но дава информация и няма стрелба в тъмното.

И едно изцяло мое мнение - бих сменила репродуктивния - твърдението, че се взимат клетки от ембриона е меко казано неадекватно.

# 109
  • На изток от Ада
Uniqueness първо съжалявам.
Дори в геника не изкледват всички неща ,а само по -разпространените Даун , Патау , Едуардс и т н
Виж имунологичните.
 Този репредоктивен ако не е Станулов ? Нищо против него просто той е против повечето изследвания.
Пид на замразен ембрион е рисково . Но все пак ...
Вижте кариотип, но там едва ли ще има нещо .

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 11:33 от nasito8988

# 110
Ние с мъжа ми нали ходихме на консултация със Станулов. На нас той препоръча ПИД. Та явно е според историята и изследванията на двойката.
Някой беше казал, че са изследвали всички хромозоми. Май Ани и изследването беше правено в Надежда. Иначе да, на Геника мисля са най-често срещаните хромозомни аномалии.

# 111
Minnie и hardcandy благодаря, че се включихте - само за ПИД да кажа, че е напълно възможно  и аз да не цитирам доктора правилно, разговора беше по телефона след установяването на липсата на сърдечна дейност. Аз така го разбрах от него - че се “откъсва” част от ембриона и че той не е направен да се къса част от него.
Наси, права си за доктора. Знам, че е скептичен към някои изследвания, но аз му имам доверие. Все пак ще направя изследванията, които сметна за необходими. А относно ПИД на вече замразени ембриони май наистина не се препоръчва, но не съм чела още по темата.
Иначе в Геника пуснахме двата им пакета:
Основен панел: най-чести анеуплоидии (по хромозоми 13, 18, 21, Х и У ;
Панел Ранни спонтанни аборти: анеуплоидии по хромозоми 9, 14, 15, 16 и 22

# 112
  • На изток от Ада
Е вие ходихте но ти имаше бременности с ген. Аномалии, Мини .
Аз също ходих след 5 Абарт при него.
Каза ми опити още няколко месеца.  Да изчакам  , хроничният ендометрит да изчезне сам , бил възпалениеи щял да се оправи след няколко месеца.  
Аз имах здрав ембрион от геника.

Е изчаках опити над 1г след Станулов,  забременях след  7м опити . И аборт в 9 сед спряло развитие.

# 113
Да, Насито, така е. Само казвам, че може би не е съвсем против ПИД, а вероятно го препоръчва или не в зависимост от частния случай на двойката.

# 114
Докторът така е описал биопсията, че все едно ще му вземат цял крак на бебето.
В по-голямата си част трофобластът е вид стволови клетки, които се регенерират.
Иначе за повторното биопсиране - така като гледам си се прави стандартно на запад, стига трофобластът да не е “рехав”, оценяват какви са рисковете.
 Аз имам ембрион, който остана без резултат от ПИД, питах дали може евентуално да се бодне пак, категорично отказаха, мислят че най-вероятно няма да оцелее, защото е с такъв “рехав” трофобласт. Те и затова не са го биопсирали добре.

# 115
  • София
За да може да се биопсира ембрион за ПИД, трябва да е 32 клетки, на 5 ден, и да се е "окрупнил", тоест клетките на бъдещия ембрион и на бъдещата плацента да са се "групирали". Щипват се 5 клетки от тези, които ще бъдат плацента.

Ако морфологично не се е развил правилно ембрионът до 5 ден, вероятно няма да го бъде....

# 116
  • На изток от Ада
На мен ми дойде 36 ден след МА.

# 117
Здравейте, на 17 май ми беше аборта в 21 г.с. , все още не ми е дошъл цикъла трябва ли да се притеснянвам , също така кариотип изследването излезе, всичко е нормално при мен и партньора ми

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 13:12 от Петя Атанасова

# 118
  • Замък сред облаците
Колкото по-напреднала е била бременността, толкова повече може да се забави цикъла. Но е хубаво да се мине за всеки случай на УЗ като минат 45-50 дни. Което в твоя случай е тази седмица.

# 119
Благодаря , запазих час за 11 юли при моята АГ , пък на 7 ще ходя до София при Любомир Христов да видим дали наистина ми е слаба шиййката както ми казаха

Общи условия

Активация на акаунт