СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 38 716
  • 780
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Истината е, че в гимназията има много таланти - и в спорта, и в науките, и в изкуствата (музика, танци) и никой не им пречи да се развиват, напротив. Nature Sparkles

# 421
Излезнаха класиранията след 7 клас. Както се очакваше бала е много висок.
Чудя се пада ли на 2 класиране за СМГ/НПМГ мат ?
Приятел на хлапето е малко под минимума / при миналогодишните резултати щеше да е приет/.... след 2 години курсове по БЕЛ....ТУЕС не иска...

# 422
  • София
Винаги има малко разместване на второ класиране. За различните паралелки миналата година е имало около 2т.  движение надолу.

# 423
Браво на малките ученици! Направили са страхотно представяне в  Хонг Конг! Младите учители се справят прекрасно.
Представянето и на трите български отбора е много добро /ПЧМГ и ПМГ Обрешков/.
А за състезателните балове при седмокласниците, единствено гняв мога да изпитвам. Не е нормално да има паралелка с мин. бал от 493,25 г.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 10:44 от рони

# 424
Браво на малките ученици! Направили са страхотно представяне в  Хонг Конг! Младите учители се справят прекрасно.
Представянето и на трите български отбора е много добро /ПЧМГ и ПМГ Обрешков/.
А за състезателните балове при седмокласниците, единствено гняв мога да изпитвам. Не е нормално да има паралелка с мин. бал от 493,25 г.

Колкото и да е абсурдно за мнозинството стискам палци на Боци и Шиши да не падне правителството  докато не приемат закона Simple Smile и се прекрати настоящият абсурден начин на прием след 7 клас . Все си мисля, че не може да стане по-зле от предната година , но тази надмина песимистичните ми очаквания и вероятно рекорден брой деца няма да успеят да продължат в 8 ми клас.
Съжалявам също за 2те деца от ИМО , които за по 1 т са с тип медал надолу.... 34т да не стигат за златен....Май задачите тази година са били не много трудни.

# 425
Не е нормално, но по-безумно и некомпетентно решение няма накъде.

# 426
Всичко ще е по-добро от сегашното положение..... за държавата не само в личен план.
А конкретният статус на закона / който ако въобще го приемат не е сигурно дали ще бъде в този вид , а не да речем  с допълнителен труден изпит/ се харесва само на 150 макс родители на випуск на деца в СМГ и не се харесва от поне 10 пъти повече на такива , които искат да ги приемат с БЕЛ и без сериозна математика в математическа гимназия след 7 клас Simple Smile.
Няма никакъв спор къде е мнозинството. Така че не е сигурно въобще дали тази част на закона ще види бял свят без оглед на това кое е справедливо или не.....
Каквото и да стане обаче у нас винаги ще има деца , които ще чуваме по новините и ще се гордеем с тях.  Уви на ИМО тази година само 1 е от СМГ.... 3 по химия, 2 по география и т.н....
Ако има ИМО по литература там СМГ ще е представено още повече Simple Smile)))

# 427
Аз не съм съгласна да се приемат в 4ти клас, и така да откарат до пенсия. Съгласна съм приемът след 7ми да има състезателен характер, подобно на този след 4ти клас. Със състезания, не само с матури. Нали СМГ, и останалите МГ, ще станат със статут на "специални" училища - тоест ще им се даде възмжност да си определят сами приемните изпити. Това значи "специален" статут. Подобно на музикалните, спортните, худжествените, арт училищата. В кое от останалите "специални" приемат деца от 4 до последен клас?? В НИКОЕ!
То ... ако няма приемен изпит след 7ми клас, трябва МГтата да са със статут на "По-"специални училища, но към момента такива няма открити.

# 428
Гълъбе, спокойно, законът ще го приемат в този му вид. Имат мнозинство в парламента. Голям късмет имате. Няма да се тормозите с БЕЛ и ще продължите автоматично в 8 клас. Мисля, че това е сигурно. И с набора си сте уцелили. Късмет и все такива успехи по математика да имате. Твоето дете безусловно заслужава да е в СМГ без значение БЕЛ и заради такива деца промяната сигурно е добра и правилна. Все повече мисля така. И напълно те подкрепям, защото моето дете и 2х100 да изкара на НВО, няма да го запиша в СМГ, докато за деца като твоето точно СМГ е мястото и действително е безобразие да отпадат заради Бел и не е нормално.

# 429
Според мен, автомантичното преминаване в 8 клас е най-лошото което може да се случи на СМГ. И го пиша като родител и на дете, "спътато" от БЕЛ и неуспяло да продължи в СМГ. Много пъти съм казвала, че имах две деца в училището и двете от 4 клас, едното до 12, другото до 7. Обичам училището, желая му най-доброто, благодарна съм за всичко, което е дало и даже за всичко което е взело от децата ми. И двете ми деца влязоха с първите 30 в четвърти клас. И двете без уроци и с домашна подготовка.  И двете имаха състезателни амбиции. При първото, тези амбиции приключиха в максимум в 8-9 клас, при второто още в пети. Защо? По много причини- Ковид, мързел, тийнеиджърски бунт, но най вече късите клечки, и "обричането" на паралелки и т.н.
Всеки родител знае, че детето което отглежда в 4 клас е съвсем различно от онова което има в 7, а в 12 клас идва друго 4,5,6 различно дете. Не е честно  да ти се полага до 12 клас нещо, само защото в 4 клас си бил усърден или да ти бъде отказано защото не си бил.
За мен най-доброто за деца, родители, учители и държава е:
4 паралелки 4-7  клас, 8 паралелки 8-12 клас, изпит самостоятелен в 4 и в 7 клас. Никакви компромиси с учители по математика. Толкова паралелки за колкото има качествени учители. И извън матаматиката, СМГ е толкова страхотно именно защото не е само математика, а дава възможност децата да "разцъфнат" и във физика, химия, биология, философия, литература. Именно там, където има качествени учители. И никой не може да ме убеди, че математическите гимназии за само за  гениални математици, бога ми в България толкова гениални математици няма

# 430
Аз не съм съгласна да се приемат в 4ти клас, и така да откарат до пенсия. Съгласна съм приемът след 7ми да има състезателен характер, подобно на този след 4ти клас. Със състезания, не само с матури. Нали СМГ, и останалите МГ, ще станат със статут на "специални" училища - тоест ще им се даде възмжност да си определят сами приемните изпити. Това значи "специален" статут. Подобно на музикалните, спортните, худжествените, арт училищата. В кое от останалите "специални" приемат деца от 4 до последен клас?? В НИКОЕ!
То ... ако няма приемен изпит след 7ми клас, трябва МГтата да са със статут на "По-"специални училища, но към момента такива няма открити.
Както видяхме никой не ни пита какво сме съгласни. Няма да коментираме как едни деца трябва да учат за матура по БЕЛ, а другите са извинени.
Надявам се като свърши мандата на законовносителя (по някаква причина),  да премахнат това решение с друг закон Simple Smile. Много неща е видяло СМГ и имам надежда за бъдещето  Simple Smile
Гълъг ще намаже, да се радва и т.н

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 17:49 от malinkap

# 431
Както видяхме никой не ни пита какво сме съгласни. Няма да коментираме как едни деца трябва да учат за матура по БЕЛ, а другите са извинени.
Надявам се като свърши мандата на законовносителя (по някаква причина),  да премахнат това решение с друг закон Simple Smile. Много неща е видяло СМГ и имам надежда за бъдещето  Simple Smile
Гълъг ще намаже, да се радва и т.н

Аз съм си шоп и следвам поговорката докато око не пипне и рЪка не види нищо с намазването не е сигурно. А и може да се размине докато дойде нашето време с нова промяна.
А всъщност макар и да изглежда така на пръв поглед нямам никаква фикс идея детето да продължи в 8 клас в СМГ. За разлика от повечето в тази тема за нас това би било страхотно, но не е от голямо значение / само математиката и знанията  са , училището не е.... то е само туул от много други в цялата картина.... Един повече или по-малко ..../
Вероятно поради БЕЛ дефицити и аз не мога да изразя добре тезата си , а тя е че не е редно да отпадат деца по-добри математици за сметка на деца по-добри литератори в математическа гимназия и е редно да се прекрати това нещо. Дали с този закон без промяна  или с допълнителен изпит / едва ли има дете от СМГ което да го е страх от него , но от НВО по БЕЛ всички ги е/ в личен план ми е все тая.
Очевидно в момента гимназията развива изключителни таланти във всички олимпиадни области , но не е наред също така 3 от 4 от отбора по химия или 2 от 4 от отбора по география да са от СМГ докато само 1 от 6 да е по математика. Ако е НПМГ , а не СМГ ок...., но е математическа гимнзия.  Има нещо объркано в кода при такъв аутком.... дали е начина на прием , дали са учителите / отлични по другите предмети/ , дали са продължилите деца не знам

Накратко подкрепям мнението на късметче макар че съм повече за 5-7 паралелки.
4 паралелки 4-7  клас, 8 паралелки 8-12 клас, изпит самостоятелен в 4 и в 7 клас. Никакви компромиси с учители по математика. Толкова паралелки за колкото има качествени учители.

# 432
В математиката конкурвнцията е прекалено голяма, като трябва да се готвят за състезания и по друго, децата се демотивират.
За мен липсват стабилен брой училища, които да обучават по математика на средно ниво. Или пълна скръб или МГ. Да не говорим, че паралелките в МГ са също крайно недостатъчни.
И така голям бинес за ЧУ и частните учители...

# 433
То е ясно, че към ЧУ отива бизнеса.Имам наблюдение сега с МОН Математика, ами упражненията им са страшно малко, ако сравниш с ЧУ и няма как да се научи материала. Ако можем да устискаме си ги научим вкъщи добре ( ако имаме необходима квалификация,време, нерви), или частни уроци,ЧУта

# 434
И аз да си кажа мнението за приема - абсурдно е да се смята, че 150 деца са медалистите по математика и други природни дисциплини. По времето на моя семегеец в гимназиален курс преди вече към 2 десетилетия, 1-2 паралелки (предимно с деца, учещи от 5 клас) бяха състезателите. Никой, разбира се, не ограничаваше единици от други паралелки да се включат в отборите за състезания. Останалите получиха доста над средното ниво обучение по математика. И това е добре, защото  на малцина след завършване на гимназия им трябва математика на ниво медали от олимпиади и подобни състезания. Но математика на (доста) над средното ниво е нужна в повечето от инженерните специалност, в природни дисциплини - също.
Според мен, приемът на толкова паралелки за 5 клас е прекалено. 4 паралелки максимум е добър компромис. Могат да има специален изпит по математика над ниво НВО за отсяване на тези, които имат повече знания и умения по математика, бонус за класирания по олимпиади и други състезания, за да се неутрализират точките от НВО по БЕЛ. Дори за да се позволи на деца от провинцията, талантливи деца, да продължат в СМГ, а не в провинцията.

Гимназията е математическа, а не по състезателна математика. Поне аз така си мисля.

Общи условия

Активация на акаунт