СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 38 685
  • 780
  •   1
Отговори
# 495
Е, ако им дадат 50 задачи с таблицата за умножение, пак ще отпаднат разсеяни деца, които учат в СМГ. Обаче, интересното е, какви ще влязат.
Не са важни само равните условия, а и начинът на подбор

Пак ще го напиша - за всички деца начинът на подбор е еднакъв. Всички се явяват при еднакви условия. Въпреки че за балообразуването това че математиката се утроява накланя везните в полза на математиците. Не е все едно 3 към 1 и 2 на 2.

Писали сме го многократно и преди - сегашните условия наистина са еднакви за всички всеки който тича по-бързо от 5км/ч се приравнява на 5 и не се брои за повече. За сметка на това класирането се определя от този с най-красивата фланелка Simple Smile
И борбата беше да отпуснат лимита поне до 10км/ч скорост  не за 30 или без граница....., но уви само празни думи от министъра.

# 496
Министърът не можеше да направи много повече от това. Отделният изпит за СМГ ще важи за наборите по новия закон. Трите набора заварено положение ще трябва да се преборят някак.
Галъб, може да ти изглежда невъзможно да изкарате бел на добро ниво, но това е, защото сте още малки. Като дръпне малко момчето, ще видиш, че както му върви мат, с малко повече усилия ще тръгне и бел. А състезанията по мат няма да избягат

# 497
Министърът не можеше да направи много повече от това. Отделният изпит за СМГ ще важи за наборите по новия закон. Трите набора заварено положение ще трябва да се преборят някак.
Галъб, може да ти изглежда невъзможно да изкарате бел на добро ниво, но това е, защото сте още малки. Като дръпне малко момчето, ще видиш, че както му върви мат, с малко повече усилия ще тръгне и бел. А състезанията по мат няма да избягат

Няма да има отделен изпит за СМГ. Просто след три години ще се остава в училището без значение НВО.

# 498

Другите могат ние не  или ако да с огромна времезагуба при това поне за нас за нещо безсмислено и без реална полза за дете , което няма хуманитарна насоченост.
Състезанията са си там разбира се, но подготовката за тях няма да я има.
Честно казано предпочитаме варианта със стипендия в ПЧМГ..... Това е по-лесно постижимо за нас от НВО БЕЛ..., но то ще е и история и география в едно ..... Преразкази ли да прави или да зубри дати и термини или за състезания да се готви ?!
Но както някой спомена каквото и да се реши  няма как всички да са доволни. В конкретният слуай ние сме някакво съвсем миниатюрно малцинство като разсъждения. Другите добри математици от класа например  си учат по всичко много добре и няма да имат проблем с продължаването....е може с някой курс.... , но ще се справят. Така че единични случаи не са важни за общата картина никой няма и да ги помни или обърне внимание.

Късно стана , утре ще имам тежък разговор с хлапето за новата стара реалност и да си решава какво ще прави Simple Smile

# 499

Другите могат ние не  или ако да с огромна времезагуба при това поне за нас за нещо безсмислено и без реална полза за дете , което няма хуманитарна насоченост.
Състезанията са си там разбира се, но подготовката за тях няма да я има.
Честно казано предпочитаме варианта със стипендия в ПЧМГ..... Това е по-лесно постижимо за нас от НВО БЕЛ..., но то ще е и история и география в едно ..... Преразкази ли да прави или да зубри дати и термини или за състезания да се готви ?!
Но както някой спомена каквото и да се реши  няма как всички да са доволни. В конкретният слуай ние сме някакво съвсем миниатюрно малцинство като разсъждения. Другите добри математици от класа например  си учат по всичко много добре и няма да имат проблем с продължаването....е може с някой курс.... , но ще се справят. Така че единични случаи не са важни за общата картина никой няма и да ги помни или обърне внимание.

Късно стана , утре ще имам тежък разговор с хлапето за новата стара реалност и да си решава какво ще прави Simple Smile

Депутатите от комисията по образование имат мейли. Може да им споделите какво мислите по въпроса за завареното положение. Заседание за първо четене е предвидено за 23 юли. Само с вайкане няма да стане

# 500
Гълъб, ако е някакво успокоение за теб, след 7 клас и особено 9 клас и нагоре състезателната подготовка на високо и най-високо ниво излиза извън СМГ. Да, училището подпомага, чрез съществуващите школи, но истинската и същинска подготовката на националните отбори не е в училище . В тази връзка истински успешен сэстезател, готов да жертва личен живот и време / задължително условие, за да се постигне такэв успех/, би виреел и в друго училище.

# 501
Гълъб, пробвайте да вземете НВО-то, пък ако не стане си имате възможност за частно доколкото разбирам, няма да остане ненаучено детето

# 502
Важно за развитието на всяко дете е да не се концентрира само и единствено върху едно нещо, в случая на математика. Ясно е, че в МГ е с предимство,  но децата трябва да се обогатят и в други сфери.
Не може да се казва, че БЕЛ не им трябва.  Неграмотни ли да останат, да нямат езикова култура и да не могат две изречения на кръст да скалъпят?
Да, в сегашния му вариант приемът не е ок, има простичко решение за това - усложняване на изпита с една или няколко задачи.

# 503
Отива на НВО без много да се вживява, а преди това поглежда как е транспорта до Техпарк, Горен Лозенец и текущата "временна" локация на ТУЕС. Хем ще има и повечко време за лично развитие.

@bluelillie Чудя се на тази авто-хвалба на СМГ с резултати от НВО. При
смешно ниската летва за МАТ и съмнителната стойност на БЕЛ, каква аджеба е нотката на гордост?

# 504
  • София
Galub, какъв е тоя ваш чутовен проблем с БЕЛ, струва ми се, че се самонавиваш без особено основание. Както е много лесно НВО по математика, така е много лесно и НВО по БЕЛ. Не се изисква някакъв талант за художествен изказ, не се изискват обширни литературни интерпретации и стил на писане. Изисква се грамотност, знания по граматика (което си е аксиоматична система и формална логика, математиците се справят с това), някакви базови факти за произведенията, изучавани по литература. Относно преразказа - памет, стратегия (например веднага след като ти дадат право да водиш записки, да си щрихираш лесни за забравяне неща от съдържанието; да не се увличаш с черновата и т.н.), правилен избор на глаголно време (тук пак си има правила, не опира до гадаене с кристална топка) и отново грамотност.
Сори, ама с тая мантра защо да учи това, защо да учи онова, като не му трябва, звучиш точно като родителите, които постоянно опяват за какво им е на децата тая ужасна математика. То в днешно време, ако разсъждаваме за непосредствената необходимост, нищо не ни трябва да учим, но това е изключително късогледа перспектива. В ученето важни са страничните ефекти и въпреки, че математиката ми е голямата любов, ги има във всички предмети, а и самото излизане извън зоната на комфорт, е изключително полезно.
С което не твърдя, че настоящият вариант за кандидатстване е добър, напротив, но просто не изпадай в такива мрачни прогнози. Нали знаеш, че по пътя към MIT ще ви се опре и ДЗИ БЕЛ - всеки елитен университет държи на зрелостния изпит по роден език. И хлапето ще се справи. Кълвете си от the art of problem solving, пишете си преразкази по един час на седмица и друго не му трябва.
А това с влизането в 4-ти клас и продължаване по пистата до 12-ти не е добре за самите деца, голяма част от които ще се пуснат по течението. МзВ добре отсява най-силните, но никой не може да ме убеди, че закачените на опашката деца с около 50-60% от резултата на първите имат толкова много талант и ще проявяват дългосрочно толкова сериозно отношение, че да е удачно това решение за тях. Но всъщност какво ли се ядосвам, вчера ми попадна един документ от сайта на МОН - набират хора от научните среди, за да бъдат изработени нови учебни програми, подчинени на PISA!!! Това ще е последният пирон в ковчега на обучението по математика в България, дори и в МГ-тата.

# 505
Хоп и на мен в темата. Синът го приеха на второ класиране в СМГ, Мат +Инф.,НЕ+Англ. Много сме щастливи и двамата. Колко ли деца са успяли на второ класиране ми е интересно...

# 506
Гълъб, пробвайте да вземете НВО-то, пък ако не стане си имате възможност за частно доколкото разбирам, няма да остане ненаучено детето
И частното изисква минимум 65 точки от НВО БЕЛ. Та не може съвсем да го пренебрегнат.

# 507
Къде са 65 точки, къде 95 точки! Ще се справи детето с това, въпросът е да има островче, където да може да продължи с математиката, където е интересът и силата на детето. Да... не е достатъчно да си силен състезател и да обичаш математиката, за да продължиш в математическа гимназия, трябва да си и супер литератур. Въпросът е, дали сега да спре да се развива в нещо, което обича, за да може да даде целия си ресурс от време и сили за подготовка по БЕЛ, вместо да ги насочи към състезателна математика.
Аз същото си мислех и за сина ми - и него доста ще го изтормози  БЕЛ, но той поне се е ориентирал към природни науки и ще си навакса със състезанията по тях.  Добре им се е получило в НПМГ с изпитите за прием.

И частното изисква минимум 65 точки от НВО БЕЛ. Та не може съвсем да го пренебрегнат.

# 508
  • София
Не съм чела назад историята на момчето състезател, но имам в най-близкото си обкръжение състезател със златен медал на Международната олимпиада, на 18 г. мисля че беше тогава. Има phD по мат. от американски университет. Омръзна му на по-късен етап математиката и я заряза. Сега го питах ще помогне ли ако се наложи на бъдещия ни седмокласник с някоя задача. Погледна задачите в сборника и каза - все същите скучни задачи. Не във всеки остава любовта към математиката, а ако си бил и състезател съвсем. Тогава приемаха след 7ми клас в МГ и от по-късно възраст почваха състезанията, поне за българските деца, и пак можеше бързо да си изчерпаш желанието. А сега почват 10-11 годишни, ами малки са още.
П.С. За информация и той не беше добър по литература в училище, въпреки че четеше страшно много книги на различни езици.

# 509
  • София
Всъщност имаше си състезания и преди седми клас. Аз съм ходила на такива.

Общи условия

Активация на акаунт