СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 38 645
  • 780
  •   1
Отговори
# 630
Итън е училище за елита. Там приемат по потекло и по банкова сметка. Не е специализирано по нищо конкретно.
Иначе, добре, че го сравни със СМГ, да няма все още някой неразбрал.😄

# 631
Не, не го сравнявам. Просто само него знам като гимназия на топ ниво, където се ходи заради средата и нивото, а не от любов към науката. Точно каквато беше темата на последните постове. Ако искаш ще се поровя за името на някой швейцарски пансион, ама дали четящите ще схванат идеята?
А иначе ако се целиш в Оксбридж с математика може да се покаже, че има и повече СМГ-ейци, отколкото от Итън, ако изобщо има от вторите.

# 632
след известно време и Хаузис ъф Парламент ще бъдат естественото продължение на СМГ.  Всяка по-амбициозна майчица от долно Чепърчене вече е платила курсовете по състезателна математика, за да види детето си бъдещ лорд.
Помня времената, когато хората бяха интелигентни скромни, а сега са основно пробивни, хитри и нахални.
Надявам се времената на интелигентните да се върне и СМГ да остане каквото беше. Едно чудесно училище за математици със страст

# 633
Щом ти се заяжда така да бъде. Аз казах това, което ме е научил опитът, от тук нататък мамите да си решават.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 14:45 от Черна станция

# 634
Едно време хората бяха горе-долу със сходна култура и манталитет,  училища имаше достатъчно, малко все още гледаха към уни в чужбина.
В момента в София сме от кол и въже /никой да не се обижда/, съответно всеки се бори за по-добра среда за детето си.

# 635
Не, не го сравнявам. Просто само него знам като гимназия на топ ниво, където се ходи заради средата и нивото, а не от любов към науката. Точно каквато беше темата на последните постове. Ако искаш ще се поровя за името на някой швейцарски пансион, ама дали четящите ще схванат идеята?
А иначе ако се целиш в Оксбридж с математика може да се покаже, че има и повече СМГ-ейци, отколкото от Итън, ако изобщо има от вторите.
Е за Льо Розе не може да не си чувала

# 636
Пак да кажа - напливът за СМГ е заради тоталния срив при обучението и преподаването по математика в обикновените гимназии. Аз, като завършила езикова гимназия, математиката ме мъчеше целия гимназиален курс достатъчно много. Но пък позволи на мои съученици, една от тях, по мое скромно мнение, си беше направо за СМГ, да продължат във ВУЗ с математика, предимно инженерни специалности.

Скрит текст:
Икономическите специалности не бяха популярни тогава - всъщност счетоводство и контрол + ТРЗ бяха единствените разпознаваеми икономически специалности. Имаше и популярна връзкарска специалност - Външна търговия, но тя беше предимно за връзкари.

Освен сривът по математика и природните науки (физика, химия, биология (без измишльотините за опазване на околната среда, които по мое мнение са за Час на класния, да се напомнят елементарните правила на доброто възпитание - да не си хвърляш боклуците, където ти падне)), проблем е и общият упадък в преподаването и дисциплината. Затова училища като СМГ/НПМГ с отлично преподаване, добра обстановка без простотии и подобни неща се превърнаха в уникални и родителите се стремят към тях.

Аз за Льо Розе не бях чувала Laughing, сега питах Гугъл за  него. Помня, че отрочето на шефа на ПЧБ (мисля), го бяха отпратили от някакво престижно училище във Великобритания, още в зората на демокрацията, защото тийнът беше решил, че може да вилнее, с парите на баща си зад гърба си.

# 637
Освен сривът по математика и природните науки (физика, химия, биология (без измишльотините за опазване на околната среда, които по мое мнение са за Час на класния, да се напомнят елементарните правила на доброто възпитание - да не си хвърляш боклуците, където ти падне)), проблем е и общият упадък в преподаването и дисциплината. Затова училища като СМГ/НПМГ с отлично преподаване, добра обстановка без простотии и подобни неща се превърнаха в уникални и родителите се стремят към тях.

Аз за Льо Розе не бях чувала Laughing, сега питах Гугъл за  него. Помня, че отрочето на шефа на ПЧБ (мисля), го бяха отпратили от някакво престижно училище във Великобритания, още в зората на демокрацията, защото тийнът беше решил, че може да вилнее, с парите на баща си зад гърба си.
Е, то суетата няма граници Simple Smile . Математиката трябва да се учи постоянно, с надграждане. Ако ти липсва основата в 1 клас, как ще продължиш в 2-ри и т.н. Доста  деца имат пропуски 1 -4 клас според мен. След това 5-7 положението се влошава още повече. Трябва да учи степенуване, а не е научило умножението.  8-12 вече е изпуснато.

# 638
И след това пропуски 8-10 клас...

# 639
Е, в СМГ начален курс  (все още) няма. На курсовете учителите се опитват да компенсират, мимоходом, някои пропуски на общообразователните училища.
Иначе принципно сте прави.

# 640
Разбира се че голяма част от наплива в СМГ/НПМГ е поради липсата на други добри училища. Добри в смисъл не на обучение /учители, а като поведенчески модел , който да се ползва за пример от децата.
Понеже аз прибирах хлапето повечето пъти / 1-4/ клас  и чаках пред кварталното ''елитно'' училище можех да наблюдавам постоянно поведението на други по-големи тръгващи си деца. Подразбира се предполагам, че това което виждах не ми харесваше. Има вариант и аз да съм дрът и задръстен обаче случки от рода някой да излиза гол до кръста на 10 градуса температура със запалена цигара вътре от училището като най-дребно не е модела който децата ми искам да научат. Но това е най-дребният пример. А какво е в ''неелитните'' училища не ми се мисли.
И така понеже детето му харесваше математиката се озова в СМГ и там поне засега няма нищо ненормално в класа ... никой не се изявява материално например , което е масова практика навсякъде... джиткат си роблокса и си свиркат....Simple Smile
И за да ''спася'' от средата и второто ми дете , което НЕ Е талант по математика и то ще се озове в СМГ/НПМГ....Разбирам, че мястото му не е там , но няма алтернатива.... а в същото време ще намаже автоматично продължаване , за разлика от това което е с таланта , което ще остане само до 7 клас....Simple Smile
Мисля че до половината от децата в СМГ са попаднали със същата логика....

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 12:04 от Galub

# 641
Гълъб, преставяш ли си колко такива като теб ще озоват децата в СМГ,  без мястото да им е там? Каква среда очакваш да получиш?

# 642
  • София
Гълъб, това е доста странна логика. От една страна се жалваш, че не може да остане детето с талант в математиката в училището, от друга казваш ще набутам и другото, което няма талант и то ще го оставя там до 12 клас , за да не може някое дете с талант и любов към математиката да  вземе случайно да  влезе там, където му е мястото, след 7 клас. Или имаш принципна позиция или просто лични интереси. Така по същата логика сега в СМГ се озовават деца, които може да не са толкова добри математици, а могат да отпаднат истински таланти.
А ти подкрепяш статуквото, което смяташ за несправедливо за първото ти дете.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 11:18 от Magenta2022

# 643
И какво ни говорят последните два поста за състоянието на обществото? Стигнали сме дъното на дъната, расте ужасно поколение, без морал, без контрол, без възпитание. Ако погледнем картината отгоре - вижда се, че реално се борим децата да попаднат в нормална среда, математиката въобще не причината за влизане в СМГ/НПМГ за голяма част. После най -вероятно ще се борим децата да заминат за чужбина. А тук ще останат да ни управляват онези голите до кръста, за които пишете.

# 644
Гълъб е прав. С този закон, новия, не изписаха вежди, а извадиха очи. И всичко се върти около едно, две училища. Вместо да се погрижат да няма голи ученици с цигари в другите училища и учителите по математика, вместо да въртят уроци за СМГ до четвърти клас, да почнат да си вършат работата и да преподават.
Ама от прости хора, толкова. Такова е състоянието на обществото ни, ниско

Общи условия

Активация на акаунт