СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 37 299
  • 780
  •   1
Отговори
# 690
Ще изчакаш след 3 години за другото дете.

# 691
В СМГ 2025 7 клас, около 35% момичета. 

В 7 клас СМГ с топ резултати (80т+) БЕЛ общински кръг олимпиада 75% са момичета. 
Среден резултат СМГ момиче(17 бр) 87,53т , Среден резултат СМГ момче(14бр) 77,50т. 

Общински кръг МАТ(най-лесно ниво математика):  СМГ момичета (50 бр): 19.22т  СМГ момчета (91 бр): 16.11т 

Областен кръг МАТ(средно ниво математика): СМГ момичета (39 бр): 9.54т СМГ момчета(49бр): 10.49т

Национален кръг МАТ(най-трудно ниво математика): СМГ момиче (4 бр): 7.25т. СМГ момче(10 бр): 9.15т точки

ЕМТ (най-трудно ниво математика) СМГ момиче(8 бр.):  13,38т СМГ момче(21 бр): 15.05т

Не е трудно да се види че момичетата  са по-добри от момчетата по БЕЛ и по лесно ниво МАТ.  Изостават високо ниво мат.  От сегашния 7ми клас ще отпаднат поне 50 деца, почти изцяло момчета.

# 692
  • София
И какъв е проблемът точно? Така ще има достатъчно моми за момчетиите, при това с подходящи държание и облекло за високите изисквания на някои родители с мъжки наследници. 🤣

# 693
Повече момичета е страхотно разбира се, но ясно се вижда че Гълъб има право да е песимист за продължаването на момче топ математик във випуска и НВО прием оптимизира за БЕЛ и за ниско ниво МАТ.  Съответно средно и високо ниво МАТ спадат след такъв НВО прием по лесно ниво МАТ.  От 90 деца областен кръг МАТ дори 5 да отпаднат е вредно за СМГ.  Отпадане дори на 1 дете класирало се за национален кръг или с топ 50 резултати ЕМТ, ПМС си е направо престъпление.

# 694
И какъв е проблемът точно? Така ще има достатъчно моми за момчетиите, при това с подходящи държание и облекло за високите изисквания на някои родители с мъжки наследници. 🤣

Аха , а пък тези моми като се запрехласват по залюханите момчета математици.... ще има да им обясняват влюбено  за параметрични уравнения и интеграли....Моят има да почака доста Simple Smile

Майкон , наясно съм с шансовете на моят , не са нула, но не и големи.  Видно е от статистиката , която изкара.
Масовото мнение тук в темата е че СМГ не е за математици щом ги мързунти да назубкат по БЕЛ. Може и така да е.

# 695
  • В офиса
Оставането в училището без изпит след 7-и клас е аналогична недомислица като въвеждането на интегралното НВО. Единственото справедливо е изпит тип ПЧМГ, или НПМГ. Елементарно, Уотсън.

Утре ще е разглеждането на законопроекта в комисията по образование. Ще има ли родители на деца от СМГ и ако има каква позиция ще защитават?

А директорите на МГ в София и Страната имат ли позиция по този законопроект?

# 696
Оставането в училището без изпит след 7-и клас е аналогична недомислица като въвеждането на интегралното НВО. Единственото справедливо е изпит тип ПЧМГ, или НПМГ. Елементарно, Уотсън.

Да, обаче ако е елементарно, защо се полагат усилия в друга посока?! На загрижения министър му дошла идея да защити децата с математически талант/знания. И как да го направи - като профанизира НВО по математика, така че да има стотици/хиляди с по 100т и БЕЛ да е арбитър. Какво ще стане в масовия случай - децата с потенциал по мат ще отидат в ЕГ, а децата с потенциал по БЕЛ ще отидат в МГ. Голяма реформа, без дихание оставам от възхита! Така са ги учили в строителните техникуми преди 30г, след като не са ги приели в МГ или ЕГ. Изпит за МГ е единственият логичен изход, поради което едва ли ще го направят...дано да бъркам. Може пък да доживеем МОН да направи поне едно нещо като хората, дори и по случайност да е, ще им го признаем.

# 697
Труден изпит по математика е добро решение, обаче разни нахъсани майки опищяват света как децата им не учели толкова математика и този изпит щял да вкарва с предимство СМГ учениците.
Дано този път се приеме подобен изпит.

# 698
В СМГ 2025 7 клас, около 35% момичета.  

В 7 клас СМГ с топ резултати (80т+) БЕЛ общински кръг олимпиада 75% са момичета.  
Среден резултат СМГ момиче(17 бр) 87,53т , Среден резултат СМГ момче(14бр) 77,50т.  

Общински кръг МАТ(най-лесно ниво математика):  СМГ момичета (50 бр): 19.22т  СМГ момчета (91 бр): 16.11т  

Областен кръг МАТ(средно ниво математика): СМГ момичета (39 бр): 9.54т СМГ момчета(49бр): 10.49т

Национален кръг МАТ(най-трудно ниво математика): СМГ момиче (4 бр): 7.25т. СМГ момче(10 бр): 9.15т точки

ЕМТ (най-трудно ниво математика) СМГ момиче(8 бр.):  13,38т СМГ момче(21 бр): 15.05т

Не е трудно да се види че момичетата  са по-добри от момчетата по БЕЛ и по лесно ниво МАТ.  Изостават високо ниво мат.  От сегашния 7ми клас ще отпаднат поне 50 деца, почти изцяло момчета.
Момичетата с отлично средно/ниско ниво по математика, които не са учили в прогимназията в СМГ бягат от училището с 200 . Няма да вземат местата на драгоценните ви момчета.
Ако си видиш статистиката - драмата е за една половин паралелка. Да приемат топ не знам си колко математици по точките от определени състезания и да се приключва с тая футболна драма.

Soul Free ако изпитът е отделен - никой няма да пищи. Но за мен е оптимално да се дадат трудни задачи на училищен материал, а не както е в 4. клас - на материал, който не е учен или на учен материал, но за кратко време, което изисква "хитрост" от курсовете.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 06:46 от тинки

# 699
Да, да, няма да пищи никой....! Върни се в някоя от по-старите теми да видиш какви драми са, че с такъв изпит ще се затвори пътя към СМГ на деца, които не са искали след 4 кл, но след 7 вече искат да учат там.
Иначе е ясно, че трудните задачи могат да се направят на база училищен материал. Просто една олимпиада, нищо неучено....

# 700
  • В офиса
Соул фрий, аз не помня такова пищене. Аз лично повече бих харесала изпит тип МзВ, но без типизирани те задачи, да кажем 15 задачи тип кенгуру, 1 тип първа, или втора задача на областен олимпиада и 1 първа, или втора зад. ПМС. Щото ми е бактън от трикчетата в задачите на МзВ. Всичко там е научени методи. Така хем ще се получи разслояване, хем ще влязат добри математици, без задължителна гениалност.

Евгени Василев чете, ама няма да ни сведе позицията на ръководството, а можеше да ни организира перфектно и да се опитаме да защитим най-добрия вариант за училището в синхрон с ръководството. А бе ръководството дали има позиция?
Даже толкова активният Ушагелов мълчи (той е човек на ПП-тата, може от там директивата да е лесно НВО, ама пък чак толкова да спазва партийната линия?) Кортезов също гледам във ФБ заема политически позиции, ама по този въпрос мълчи. Зле, зле.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 23:15 от Тинкърбел

# 701
Тинкърбел, наистина не ми се рови назад,  за да вадя примери. Много майки на деца, които не са в СМГ в прогимназия са против, понеже е ясно, че дори и детето им със 100 т.на НВО,  може и да не изкара  по-труден изпит, въпреки че разслояването на резултатите ще доведе до по-добро класиране.

Все тая. Както казах,  приемът е такъв, какъвто е  в момента,  каквото за всички,  такова и за нас. Нагодяват се децата и се готвят към актуалния формат.

# 702
....
Все тая. Както казах,  приемът е такъв, какъвто е  в момента,  каквото за всички,  такова и за нас. Нагодяват се децата и се готвят към актуалния формат.
С други думи, готвят се по БЕЛ ( по мат всички са с 97+) и се надяваме догодина да не им вкарат интегрален елемент предприемачество или хвърляне на медицинска топка, може и двете. Сигурно и това няма да е достатъчно. След някоя и друга година, когато отново се генерира критично количество майчински рев, БЕЛ ще го направят така, че само да се установи, че познават буквите и ще ги приемат по азбучен ред. Не знам тогава как ще се нагодят децата:)

# 703
  • София
Министърът заяви последно посока да се вдигне нивото по математика във всички гимназии. Това никак не е лошо като политика, защото има деца (преобладаващия брой), които учат извън математическите гимназии. Най-вероятно нивото на НВО мат. ще си остане елементарно в подкрепа на тази политика.
МГ в София са частен случай,  в момента явно не са на дневен ред. Без шум по въпроса от страна на техните ръководства какво точно очаквате да се промени.

# 704
За коментарите по-горе за гениалните математици.
Ако приемем, че СМГ е училище за гениални, тогава - да, ощетени ще са. Но пък винаги могат да влязат в ПЧМГ.
Ако приемем, че СМГ е училище за бъдещи инженери, лекари, управленски кадри - тогава, на база интерес на бъдещето на страната ни, не е чак толквоа лошо, че влизат упорити, ученолюбиви и внимаващи в детайлите в нормални граници, деца. Защото никой гений няма да стане проектант и да чертае чертежи за сгради, нито ще стане лекар и ще прави операции. Тези единичните гениални, ще бъдат откраднати от НАСА и ще работят по космическите совалки в чужбина. Така че ... макар аз имам голям инерес моето дете да влезе в топ елитно училище, главата ми осъзнава, че все пак, е хубаво кадърните да останат в България, а не да се наливат сума пари за тяхното образование, и после да ги четем в New York Times колко много са допринесли за американската икономика и напредък.

Общи условия

Активация на акаунт