Майчинството счетоводно - 101

• 25 654
  • 614
  •   6
Отговори
# 600
Аз не успявам да разбера или освен, че ви изплащат болничен какво друго трябва да се плати? Ако плащате високи данъци и сте с висок доход, то и болничния ще е висок. Може би не съм разбрала.

Ако имате ДЗО евентуално да си възстановявате разходи за нещо от там?

Извинявайте, ако не съм Ви разбрала.

# 601
Реално болничния и майчинството са на тавана, който в момента е 4160 ако не се лъжа, а аз взимам над това и то не малко над него. Та всичко от тук нататък ще се смята на 90% от 4160, доколкото съм запозната. Досега бях даже на 80%, но и факта, че новия праг влезе в сила от Април не ми помага особено… въпреки че и преди това съм била над него. Въпросът ми беше имаме ли право изобщо на еднократна помощ, за която съм чела или не…

# 602
  • Melmak

Доколкото разбирам еднократна помощ за живородено дете се дава на всички, освен ако детето не е настанено на пълна издръжка.
Също бих помолила по-вещите в темата да споделят ако майката е в майчинство, бащата може ли да ползва данъчно облекчение за дете?

# 603
Здравейте,
На детски право нямате . Имате право на помощта, която споменавате. Тя е еднократна. За първо дете е 375 лв и ще подава бланка към социалните по вашия временен адрес.
Вече вижте общината, в която живеете дали дава нещо.
Другия ми вариант е хоум офис и си взимате заплатата и 50% от тези 90% от 4160. Или евентуално гледачка
Друг вариант няма.
Бащинските болнични също са на 80% и човек губи доход, когато е над прага.

# 604
Реално болничния и майчинството са на тавана, който в момента е 4160 ако не се лъжа, а аз взимам над това и то не малко над него. Та всичко от тук нататък ще се смята на 90% от 4160, доколкото съм запозната. Досега бях даже на 80%, но и факта, че новия праг влезе в сила от Април не ми помага особено… въпреки че и преди това съм била над него. Въпросът ми беше имаме ли право изобщо на еднократна помощ, за която съм чела или не…
Ама и данъците, които сте плащали, за били въз основа на максималния осигурителен доход, а не въз основа на реалното Ви възнаграждение 😉

# 605
4130 лв е максималният осигурителен доход в момента. Но няма да е 90% от 4130, защото се гледа 24 месеца назад, а преди 24 месеца МОД беше още 3400, след това стана 3750 и едва от този април е 4130. И аз съм била на тавана през цялото това време и прогнозното ми майчинство от ноември е около ~165 лв. Което прави под 3000 лв за май месец примерно (18 работни дни) и ≈ 3800 лв за юли (23). Пиша ги, защото доста хора е вероятно да са в подобен сценарий, а който не си ги е смятал в тази ситуация, може действително да се шокира от разликата. Но аз съм се движила много близко до тавана, а то и нетното възнаграждение има значение, та най-добре да си се проверява с калкулатора. А колкото за ощетяване, ако си значително над тавана, процентно си плащал по-малко от другите хора, така че е относително.

# 606
Да, така е, прави сте, че съм плащала данъци въз основа на тавана, но с болничния, който ми се наложи съм малко или много ощетена, ако правилно разбирам, защото дохода ми за последните 5-6 месеца е 80% от тавана, а не ако си бях взимала пълната заплата. Съответно и майчинството пада. Но да се роди малката и да е здрава е най-важно. Това е социалната политика, а майчинство 2 години пак ни дава доста свобода.
Вероятно и моето майчинство ще е около 155- 165 лв на ден, нещо такова сметнах на калкулатора. Но каквото. Ще го мисля за втората година да се върна, ако имам вариант.

# 607
  • В полите на Пирин планина
Никой не е ощетен - това е обезщетение за неработоспособност, което означава, че е плащане на база осигурителен доход, върху който са внасяни осигуровки за общо заболяване и майчинство.

# 608
Аз не казвам, че е от държавата,  а просто, че заради това ми се намали и дохода по който се изчислява майчинството, но за това отново вина няма държавата. Така ми се е наложило.

Ч
Никой не е ощетен - това е обезщетение за неработоспособност, което означава, че е плащане на база осигурителен доход, върху който са внасяни осигуровки за общо заболяване и майчинство.

# 609
EmiAmi

Осигурителният доход по време на болничен е равен на доходът, от който е изчислено обезщетението. т.е. осредненият осигурителен доход за предходните 18/24 месеца (според вида на болничния), а не 80/90% от него. Реално дори и да има някакъв негативен ефект, то той ще е заради варирането на максималният осигурителен доход.

# 610
  • София-Младост
Ама и данъците, които сте плащали, за били въз основа на максималния осигурителен доход, а не въз основа на реалното Ви възнаграждение 😉
Масималния осиг. доход касае осигуровките, а не данъците!

Pandora1
Да, бащата може да ползва облекчението за деца, до размера на данъка.

# 611
Здравейте,

Имам две деца.
Към декември тази година ще съм в 135 дневния ами болничен.
През януари се връщам на работа.
Първото дете е на 4.
За двете деца одавам декларация за данъчни облекчения или за едното тряцва да подаде баща му? Въобще като съм в болнични аз мога ли да я подам при работодател или.трябва в нап след НГ?

# 612
Здравейте,

Имам две деца.
Първото дете е на 4.
За двете деца одавам декларация за данъчни облекчения или за едното тряцва да подаде баща му? Въобще като съм в болнични аз мога ли да я подам при работодател или.трябва в нап след НГ?

Основният момент е да имате удържан данък върху доход, получен през 2025 година, за да ползвате данъчно облекчение и няма значение дали през 12,2025 ще сте в болничен за бременност и раждане. Иначе, ако удържаният данък е по-нисък от размера на данъчното облекчение, то може данъчното облекчение да се разпредели между двамата родители, в случай, че имат облагаеми доходи за годината.

# 613
Здравейте,

Имам две деца.
Първото дете е на 4.

Основният момент е да имате удържан данък върху доход, получен през 2025 година, за да ползвате данъчно облекчение и няма значение дали през 12,2025 ще сте в болничен за бременност и раждане. Иначе, ако удържаният данък е по-нисък от размера на данъчното облекчение, то може данъчното облекчение да се разпредели между двамата родители, в случай, че имат облагаеми доходи за годината.
Много благодаря.  Работих до 18.09 тг
Значи аз ще си подам декларация към работодател.

# 614
  • Sofia
Здравейте. Предстои ми да се върна на работа след първа година майчинство. До колкото намирам информация трябва да подам при работодателя ми декларация към НОИ за промяна на обстоятелствата. Не намерих обаче коя декларация точно се подава. Също така срещнах информация, че трябва отделна декларация към работодателя ми за да получавам 50% от майчинството за втората година - това вярно ли е? Първата декларация към НОИ няма ли и тази функция?

Общи условия

Активация на акаунт