Майките се съдят най-жестоко… от други майки 🙎🏻

• 4 915
  • 113
  •   1
Отговори
# 105
  • Поморие
Когато станах майка, си мислех, че ще намеря подкрепа от другите жени, които минават през същото. Но, честно казано, най-много съм се чувствала осъждана не от обществото, не от мъже, а точно от други майки. Съдят те, ако кърмиш или ако не кърмиш. Ако храниш детето с пюре от буркан или ако стоиш по 2 часа да вариш домашно. Ако си изкараш цялото майчинство си мързелива, а ако работиш си лоша майка. Ако се гримираш си егоистка, а ако не се гримираш си занемарена...
Имате ли усещане, че най-голямото осъждане идва от други майки?
Какво е най-болезненото нещо, което ви е казала друга майка?
Не само майки съдят други майки, ами голяма част от обществото съди майките. Не стига това, че ни е трудно всеки божи ден, ами и търпим непоисканите мнения и съвети дори на съвсем непознати. Примерно онзи ден вървя и бутам дъщеря ми с количката (тя е на 1,2), горещ ден, детето е лятно облечено и босо, (нормално за това време на годината, няма да я навличам до прегрявяне) и отнякъде някаква госпожа изкоментира, че детето е босо. Аз отговорих, че всеки трябва да си гледа неговите деца, а не чуждите. Звучи малко рязко, но ми е дошло до гуша.
Пример със сина: често крещи по улиците, всички се обръщат и им прави впечатление, но ако му се скарам все някой ще се намеси с някакъв тъп коментар, правещ се на многознаещ.
Чувяла съм есенно време на детска площадка как коментират, че синът ми бил облечен прекалено зимно..
Ако правя списък на подобни случаи - ще стане километражен.
Много обичат да избиват комплекси пред непознати и каква по-подходяща мишена от.. нас, новите майки, които често сме несигурни и уязвими.
Аз съм била най-много "съдена" от близки, включително и от бащата на децата ми, за товя, че възпитавам строго сина си и съм взискателна, но тъй като на повечето той им е любимец, не виждат, че детето има нужда от дисциплина, тъй като се държи страшно истерично и лигаво (крещи по улици, вкъщи, постоянно иска да излиза, да ходи тук, да ходи там, не му ли се угоди крещи, покрай дядо си свикна от магазин да му се купува все по някое лакомство, огъва си краката и не иска да върви докато не се заведе и спре където той иска). Не помагат дори съветите на психолози. Е как искат да действам, ако не съм аз да го стегна, ме чакат трудни следващи 18 години, а съм сама майка.
Според мен трябва да правим каквото ние намерим за добре, защото ние сме родителите, другите не отглеждат децата ни!

# 106
Аз пък си признавам, че благородно завиждам на майки/двойки, които могат да отидат на почивка без децата, дори и за ден-два Grinning

То си е направо задължително за психичното здраве!

# 107
Четейки тук, стигам до извода, че или съм голяма късметлийка, или изглеждам много страшно, но никой никога не си е позволявал да коментира, да гледа етикети на дрехи и т.н. Що за лошо възпитание и простотия демонстрират някои хора?

# 108
  • Поморие
Аз пък си признавам, че благородно завиждам на майки/двойки, които могат да отидат на почивка без децата, дори и за ден-два Grinning

То си е направо задължително за психичното здраве!
+1
Някои нямаме възможност и до магазина да отидем без тях. Като сиамски близнаци сме. И аз отчаяно искам почивка, но не виждам да има такава поне още 1-2 години.🙄

# 109
Ама ...аз не разбрах, къде пише, че трябва да се почива без деца Sunglasses
Сериозно, който го е страх от мечки, да не ходи в гората.

# 110
Ама ...аз не разбрах, къде пише, че трябва да се почива без деца Sunglasses
Сериозно, който го е страх от мечки, да не ходи в гората.
Никъде не пише, че трябва, а и в случая не става дума да се почива винаги без деца.
Родителите освен родители са и хора, и партньори. Не виждам нищо лошо да искат понякога да имат време за себе си без деца - дали ще е романтична вечеря, някакво културно мероприятие, почивка за няколко дена.

# 111
Почивка за няколко дни… и един мармот завива шоколада в станиол 😂

По темата, с времето се научих да си мълча и да не споделям нищо за отглеждането на децата, защото винаги се намира кой да те изгледа лошо. Хората сме много различни и като родители това лесно се вижда. Единствено реагирам ако чуждо дете закача моето, а и него уча да реагира бурно и да не позволява.
Иначе да си ги гледат както искат, всеки прави каквото може. С това разполагаме.

# 112
Много ми е мъчно да го кажа, но аз най-голямо осъждане понякога усещам в думите на собствените ми родители. Или поне от тяхното най-много ми пука.
Ще речеш, че съм някоя хаймана, дето не си поглежда детето. И най-странното е, че очакват от мен поведение, което се различава доста от тяхното към мен, когато съм била на същата възраст.
Скрит текст:
Къде можах да им кажа, че съм ходила на психолог, и (естествено) голямата част от причините за някои мои проблеми се коренят в детството ми и в тяхното родителство. Обидиха се ужасно! Ама как смея наистина вместо да съм вечно ведра, усмихната и готова за игри и закачки майка, да хукна по психолози и да ми мътят главата с приказки. Че и пари да им давам..

# 113
Хич да не ти пука. Чудесно е, че си решила да се погрижиш за себе си. И споделяй по-малко, такива неща.

Общи условия

Активация на акаунт