Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 12

• 31 323
  • 683
  •   1
Отговори
# 465
Погледни как са MCV и MCH, те при желязодефицитна анемия са ниски. Според мен няма за какво да се притесняваш толкова, щом първите две са ок...тоест ако имаше нещо нередно щяха и трите показателя да не са ок.

# 466
Благодаря отново. В норма са.

MCV e - 96,0fL (78-100)
MCH - 31pg (26-34)

Еми зарязвам ги тогава и няма да се занимавам повече с тези изследвания. Дано е наред всичко.

# 467
Леко повишен процент на  насищане (58%) не е тревожен, но търсете причина, особено ако не сте на добавки с желязо. Тази комбинация не показва анемия, а по-скоро излишък или натрупване на желязо.
Възможните причини: прием на добавки съдържащи желязо, рядко но не и невъзможно хемохроматоза, или проблем с черен дроб.
Изследвайте феритин и чернодробни ензими, ако не приемате добавки.

# 468
Благодаря. Феритина е по-горе. Чернодробни: ALT - 29Units/L (<64), AST - 16 (<=37.

# 469
Добавки с желязо?  Нямате повод за притеснение, според мен.

Благодаря. Феритина е по-горе. Чернодробни: ALT - 29Units/L (<64), AST - 16 (<=37.

# 470
Добавки вземах преди 2 години. От тогава не съм. Проверих си и остналите суплементи, нямат желязо. АМи оставям така. Дано е наред всичко.

# 471
Здравейте, споделям резултати от тест на урина, мога да отида на уролог утре, а съм доста притеснена от тези стойности. Някой с опит с подобни резултати?
Благодаря

# 472
Здравейте. Може ли мнение за резултатите? Беше хремав и с кашлица,но от понеделник е добре. Обаче в сряда вечер повърна 1 път,вчера температурата играеше до 37.5 , днес беше отпаднал сутринта и го боляха крачетата. Заведох до при личната каза,че вируса бил такъв. На своя глава пуснах ПКК и това са резултатите. Чакам и отговор от нея

# 473
Здравейте, да помоля за моите изследвания - Neu% от около 2 години всеки път са ми така по-малко, личният казва няма притеснения, но ми е странно. А за първи път тествам билирубин и доста ме изненада този резултат - дали да го повторя другата седмица в друга лаборатория, че така двойно над нормата...
 Жена на 34 години съм, изследванията са на гладно сутрин като не съм се хранила около 12 часа преди това, не съм взимала никакви добавки от месец, нямам заболявания.
Скрит текст:

# 474
Увеличение неутрофили и лимфоцити говорят за леко възпаление.
Относно жлъчните пигменти, имате ли жълтеникаво оцветяване на кожата? Няма данни за нарушена чернодробна функция и жлъчка, завишените може да се дължат синдром на Gilbert (вродено доброкачествено и не изискващо лечение заболяване). Изразява се в намалена активност на ензим участващ в конюгирането на директния билирубин. Резултата е увеличени фракции на директен и индиректен билирубин в кръвта, при нормални стойности на чернодробните ензими.
Щом константно са така, друго обяснение нямам. 

Здравейте, да помоля за моите изследвания - Neu% от около 2 години всеки път са ми така по-малко, личният казва няма притеснения, но ми е странно. А за първи път тествам билирубин и доста ме изненада този резултат - дали да го повторя другата седмица в друга лаборатория, че така двойно над нормата...
 Жена на 34 години съм, изследванията са на гладно сутрин като не съм се хранила около 12 часа преди това, не съм взимала никакви добавки от месец, нямам заболявания.
Скрит текст:

# 475
Не ми изглежда да имам жълт оттенък, то аз нямам и никакви здравословни оплаквания в момента, затова си пуснах и профилактичните изследвания. Билирубинът просто беше в пакета, ще го проследя пак и ще го имам предвид.
А за неутрофилите сега разгледах и миналата година по това време, и по-миналата лятото пак са били така, заедно с намалени левкоцити - не знам дали може да е заради постоянната атака от детскоградинските вируси на детето.

# 476
Може да пуснете отново след 2-3 седмици (стига да сте и да се чувствате здрава, както и у дома всички да са здрави), като добавите СУЕ и CRP. След което, ако отново има размърдване в показателите, да направите консултация с хематолог за Ваше спокойствие.
За билирубина са Ви казали. Все пак може да посетите гастроентеролог да види коремните органи с ехограф. Ако всичко и там е наред, остава само синдром на Жилбер, както са Ви писали вече.

# 477
Здравейте! При мъжа ми се установи повишена пикочна киселина - 490 (референтен интервал 202-416). Един месец прави диета без свинско и други червени меса, риба и морски дарове, бира и твърд алкохол. Измери я отново след месец - 446. Спаднала е, но пак е над нормата. Има ли повод за притеснения? Няма никакви симптоми като подагра и т.н.

# 478
Разбира се,че маркери със стойности над горна или под долната граница винаги са сигнали. Един месец е крайно недостатъчно. Трябва минимум 6 месеца, да не кажа и година ( спрямо възрастта) + някакъв детокс да направи. Това за начало

# 479
Подаграта какви симптоми да има, освен при появата на уратни кристали. Не чакайте 6 месеца без лечение, особено ако и втория месец не спадне. Може да е ензимен дефект на ксантин оксидазата, там освен режим трябва и медикаментозна терапия. Обикновено увеличената пикочна бързо се повлиява с хранителен режим и до месец-два следва да се нормализира. В противен случай потърсете мнение от специалист. 

Здравейте! При мъжа ми се установи повишена пикочна киселина - 490 (референтен интервал 202-416). Един месец прави диета без свинско и други червени меса, риба и морски дарове, бира и твърд алкохол. Измери я отново след месец - 446. Спаднала е, но пак е над нормата. Има ли повод за притеснения? Няма никакви симптоми като подагра и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт