Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 12

• 15 050
  • 382
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Скрит текст:
Докато не се направи изследване за специфични антитела, нищо не може да се каже.
Скрит текст:
Аз съм с граничен ANA и с две автоимунни заболявания. От друга страна стойностите в липидния профил могат да се повлияят от някои автоимунни заболявания. Не се шашкайте, намерете ревматолог, който да Ви препоръча какви специфични изследвания да направите(ANA профил). За съжаление мисля, че повечето не минават по здравна каса. Някои ревматолози предлагат болничен престой за 2-3 дни, тогава се правят доста обстойни изследвания, за да се потвърди или изключи автоимунно заболяване. От друга страна може да сте с граничен ANA screaning и да нямате никакъв автоимунитет.
Пуснах целия пакет антитела и сега чакам. Такива ужасии четох, че направо все едно чакам присъда.😏
Излезе ANA профил, Anti Jo-1 положителен. След 10 дена съм на преглед. Дотогава ще откача. Чета страхотнии големи.

# 76
Резултати от профилактичен преглед на ММ. Всичко останало е отлично, но холестерола го наблюдаваме повече от година и дори след основна промяна на храненето и прием на Омакор /6месеца/ няма подобрение.
Моля, насочите ме къде да търсим причината?

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 22:16 от Пролетно цвете

# 77
Правихте ли консултация с ендокринолог и не са ли предложени някакви статини?
С храненето много, много трудно и бавно се повлиява холестерола.

# 78
  • Варна
Супер триглицериди, супер глюкоза, добър инсулин - няма база за притеснение като цяло.

# 79
Скрит текст:
Докато не се направи изследване за специфични антитела, нищо не може да се каже.
Скрит текст:
Аз съм с граничен ANA и с две автоимунни заболявания. От друга страна стойностите в липидния профил могат да се повлияят от някои автоимунни заболявания. Не се шашкайте, намерете ревматолог, който да Ви препоръча какви специфични изследвания да направите(ANA профил). За съжаление мисля, че повечето не минават по здравна каса. Някои ревматолози предлагат болничен престой за 2-3 дни, тогава се правят доста обстойни изследвания, за да се потвърди или изключи автоимунно заболяване. От друга страна може да сте с граничен ANA screaning и да нямате никакъв автоимунитет.
Пуснах целия пакет антитела и сега чакам. Такива ужасии четох, че направо все едно чакам присъда.😏
Излезе ANA профил, Anti Jo-1 положителен. След 10 дена съм на преглед. Дотогава ще откача. Чета страхотнии големи.
Каквото и да става, най-важното е да се запази спокойствие. Дори и наистина да се постави диагноза Дерматомиозит, има лечение за автоимунните заболявания, за да не прогресират.

# 80
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Каквото и да става, най-важното е да се запази спокойствие. Дори и наистина да се постави диагноза Дерматомиозит, има лечение за автоимунните заболявания, за да не прогресират.
Дано не е това. Благодаря!

# 81
Правихте ли консултация с ендокринолог и не са ли предложени някакви статини?
С храненето много, много трудно и бавно се повлиява холестерола.
Да, консултира се с ендоклинолог, даже и второ мнение има. Омакор беше изписан и го пие редовно.
Статини, ако започне да пие до колкото зная са завинаги/ поправете ме, ако бъркам/.

# 82
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Дано не е това. Благодаря!
Продължавам да чета и направо съм в шок. Дали има и малка вероятност да НЕ е това?

# 83
Пролетно цвете Да, статините са до живот, а и е по-добре приемът им, отколкото рискът от инфаркт.

missence Имате ли мускулна слабост (например трудно да ставате или да изкачвате стълби), болят ли ви ставите, зачервяването усилва ли се от слънцето?

# 84
  • София
Скрит текст:
Пролетно цвете Да, статините са до живот, а и е по-добре приемът им, отколкото рискът от инфаркт.

missence Имате ли мускулна слабост (например трудно да ставате или да изкачвате стълби), болят ли ви ставите, зачервяването усилва ли се от слънцето?
Имам болки в ръцете, краката и в гърба, но не да не мога да ставам и е периодично. С остехондроза съм. При слънце и емоции, мисля, че реагира зачервяването. Което ме ужасява. Но пък има моменти, в които се успокоява. С ИР съм също. Кортекостероидни кремове не влияят добре, но антихистамин- да. Суе, Тат, Мат, пик киселина, креатинин, полови хормони са в норма.

# 85
missence В този случай може и ревматоидните маркери просто да показват, че сте предразположена към такова заболяване, но в момента е по-вероятно и да го нямате.
Дано всичко е наред!

# 86
  • София
missence В този случай може и ревматоидните маркери просто да показват, че сте предразположена към такова заболяване, но в момента е по-вероятно и да го нямате.
Дано всичко е наред!
Дано сте права! Ще Ви черпя, да знаете.

# 87
  • София
Резултати от профилактичен преглед на ММ. Всичко останало е отлично, но холестерола го наблюдаваме повече от година и дори след основна промяна на храненето и прием на Омакор /6месеца/ няма подобрение.

А чернодробните как са?

# 88

А чернодробните как са?
Перфектни. Пусна си много извън профилактиката от службата. Кръвното е 120/70.

# 89
  • Варна
Няма какво да ви притеснява. Може да включи Омега и цялостно да намали възпалителните храни, стреса. Щитовидната жлеза също има много роля в холестерола. Ако много се притеснявате пуснете аполипопротеин В и липопротеин А. Но както написах тези чудесни триглицериди, захар и добър инсулин изобщо не дават повод за притеснение. Единствено HDl може да се вдигне.

Общи условия

Активация на акаунт