"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 147 810
  • 4 054
  •   1
Отговори
# 4 020
А не е ли ясно на кое мнозинство, като ножицата на неравенството е толкова тежка именно в България? Или това, че сме назад с доходите и като заплати и като пенсии, спрямо всички от ЕС, но същевременно най-скъпи като цени на храните и услугите като процент разходи за месец, е нещо нормално?
Защо не се изчака да "догоним" още средните нива по доходи в ЕС и тогава да влизаме в ЕЗ?
Сега сме били готови...да използваме момента. Нали това казват. Еврото ще ни донесе само облаги. То инвестиции, то без такси за преводи за бизнеса и хората.
А като излезе че това няма да се отрази по никакъв начин, кой да обвиняваме после? Пак ще се тюхкаме и ще казваме - ми май пак се прецакахме, а... Това слушам аз - бизнесът, бизнесът ще спечели от ЕЗ, за бизнесът е добре. А хората? Обикновеният човек, той какво?  Да го д..а, както каза един бивш финансов министър. 🙂

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 14:49 от Фрагтрек

# 4 021
  • София
Огромни неравенства има и голямо обедняване, не знам как не го виждате.
Аз нямам против позитивната нагласа, но да е адекватна все пак на реалността, а не да пируваме в розов балон.
В момента е на дневен ред инфлацията, ами... погледнете храните, не следите ли цените на определени продукти или някой ви пазарува и чисти вкъщи? Може и такива да има, не знам, след като цените не ви притесняват.
Ето, аз следя поне 10-тина - 15 продукта, например един пълнозърнест хляб, който купувам редовно. Ами - в рамките на няколко месеца цената му се вдига вече трети път - беше 1.99, после 2.15, сега е 2.39 лв. Няма как да не си помисля, че бавно и плавно целта е от 2 лв. да стане на 2 евро, точно сме свикнали с цифрата 2. Това е психологически трик, използват номиналната цена и завишават до определена граница, с която потребителите са свикнали. И определено има много общо с еврото.
Упорито се правите, че не разбирате ли и аз не знам вече. И не смятам, че има човек, толкова заможен, че скокът на цените да не го притеснява. По-скоро е нежелание да се падне по гръб тук в темата. Предпочитат се гръмки фрази как или няма поскъпване или то не бива да ни притеснява или как сме виновни, защото сме били бедни или фенове на Путин. Все цинични и нереалистични изказвания.

# 4 022
Факта, е че 45 години под "руски ботуш" (според центарчетата), не ни направиха руснаци. Сега ако мислите, че еврото ще ни направи европейци - помислете си пак. Wink

Айде още 77 дни до благоденствието.
Бройте си ги, щом ви успокоява. Trollface

Всичките руски знамена на всяка патриотична демонстрация?
Столичният център все с руските имена на  улиците. По малките градове същото.

На Калиактра има издигнат паметник и пещерата е пълна с икони на някакъв си Ушаков, който като какъв се явява, че да му целуваме краката.

Във Варна руски паметници да искаш, че и пресни. Към паметника на убиеца на Левски беше добавена нова паметникова част това лято.

БДС стандартът няма българската буква Ѝ (и ударено), но има руските "ъй" и "е абаротнае".

Видимо е, как съпротива и то бясна, срещу еврото идва баш от такива, които уж не били станали руснаци.

# 4 023
Скрит текст:
Факта, е че 45 години под "руски ботуш" (според центарчетата), не ни направиха руснаци. Сега ако мислите, че еврото ще ни направи европейци - помислете си пак. Wink

Айде още 77 дни до благоденствието.
Бройте си ги, щом ви успокоява. Trollface

Всичките руски знамена на всяка патриотична демонстрация?
Столичният център все с руските имена на  улиците. По малките градове същото.

На Калиактра има издигнат паметник и пещерата е пълна с икони на някакъв си Ушаков, който като какъв се явява, че да му целуваме краката.

Във Варна руски паметници да искаш, че и пресни. Към паметника на убиеца на Левски беше добавена нова паметникова част това лято.

БДС стандартът няма българската буква Ѝ (и ударено), но има руските "ъй" и "е абаротнае".

Видимо е, как съпротива и то бясна, срещу еврото идва баш от такива, които уж не били станали руснаци.
Искаш да кажеш колко продуктивни са били предходните пред настоящите, които за почти същото време не могат да се справят със старота, а какво остава за новото. Wink

# 4 024
А не е ли ясно на кое мнозинство, като ножицата на неравенството е толкова тежка именно в България? Или това, че сме назад с доходите и като заплати и като пенсии, спрямо всички от ЕС, но същевременно най-скъпи като цени на храните и услугите като процент разходи за месец, е нещо нормално?
Защо не се изчака да "догоним" още средните нива по доходи в ЕС и тогава да влизаме в ЕЗ?
Сега сме били готови...да използваме момента. Нали това казват. Еврото ще ни донесе само облаги. То инвестиции, то без такси за преводи за бизнеса и хората.
А като излезе че това няма да се отрази по никакъв начин, кой да обвиняваме после? Пак ще се тюхкаме и ще казваме - ми май пак се прецакахме, а... Това слушам аз - бизнесът, бизнесът ще спечели от ЕЗ, за бизнесът е добре. А хората? Обикновеният човек, той какво?  Да го д..а, както каза един бивш финансов министър. 🙂

Попитах те друго, но да перефразирам, какви негативи ти донесе членството в ЕС, приемам, че се считаш за част от това мнозинство, на което твърдиш, че е донесло негативи? Ако може конкретно.

# 4 025
Много бързо пишете, докато коментирам нещо, то излязло от тренда. Коригирам се.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 15:44 от tsunami

# 4 026
  • Пловдив
Да кажем, че мен покачването на храните няма да ме събори финансово, но адски много ме дразни от нищото да намирам все по-високи цени и то в рамките на дни. Моите любими марули от 1.79 миналата седмица вече са 1.99. Преди една година струваха 0.99. Ще спра да купувам. Това е моят протест. Не, защото не мога да си го позволя, а защото неконтролирируемите своеволия, без причина, е против принципите ми.

# 4 027
Да кажем, че мен покачването на храните няма да ме събори финансово, но адски много ме дразни от нищото да намирам все по-високи цени и то в рамките на дни. Моите любими марули от 1.79 миналата седмица вече са 1.99. Преди една година струваха 0.99. Ще спра да купувам. Това е моят протест. Не, защото не мога да си го позволя, а защото неконтролирируемите своеволия, без причина, е против принципите ми.
Това е най-правилният подход. Особено за нетрайни продукти един по-масов бойкот би ги кротнал малко, обаче къде е тази погасявща маса от будни граждани, не знам. Преди години, когато хлебарите вдигаха здравата цените заради повишените цени на газа и горивата, никой не ги бойкотира и след като паднаха цените на горивата, естествено не свалиха цените. Обаче сега покрай еврото може и да се появят повече бойкотиращи хора.

# 4 028
Въпрос към Жасмин и другите дето (сякаш) обвиняват еврото за растящите в момента цени. Смятате ли че ако нямаше да приемаме еврото, всичко друго си беше същото в един друг свят, цените у нас НЯМАШЕ да растат?

# 4 029
Инфлацията я движи лакомията, реално някой внушава и гаргите му пригласят, че еврото ще донесе само повишение на цените.. ами като го чакате - дава ви се !
Една стока, която ще стане лукс - парен лешник, от 32 лв лятото, сега са го надиплили на 60лв/кг. Е колкото и да го обичам и да ми върви с аперитива, няма да купя. Ще изядем каквото е пуснал нашия лешник и орехчето,  а после ще купя от някой дребен производител орехи и лешници, стига да са на нормална цена.
Ще минаваме на калифорнийски бадеми по 25лв/кг

Soney,  в момента под егидата идва еврото, ще става скъпо, си върви спекулата Simple Smile В млечния до нас всяка седмица гордо ми заяваваше до преди 3-4 седмици, че пак щяла да вдига цените, е сега се оплаква, че нямало клиенти.. Влизам точно за 3-4 неща там, млякото го качиха с 15ст, маслините с лев, кашкавала и сиренето са на твърди цени от пролетта, когато скочиха с левче. Купувах една крема, която като се изравни по цена с Филаделфията спрях да я купувам и дебна Филаделфия на промоция Simple Smile. Преди не можеше да я свариш тази крема, сега ми подхвърля, че имало, ако случайно не съм видяла.

# 4 030
  • София
Еврото е просто оправдание за цените. Има инфлация, която не е само в бг, но има и спекула, срещу която държавата трябва да направи нещо, но държава няма, така че...гласуващите за руските подлоги сами са си виновни.

# 4 031
Щом сега нямате левове, няма да имате и евро. И за това няма да ви е виновно еврото, както сега не ви е виновен лева.

# 4 032
  • София
Ох, айде пак тъпотии - “като нямате пари”. Имаме, но инфлацията ги яде. Яде и вашите, не се преструвайте, че не ви пука. Най-обичам хора, самопокачили се на пиедестал. Българинът е практичен и спестовен и мнозинството се тревожи за цените. Явно само тук се е събрала висока концентрация на Марии-Антоанети, но във форума всеки е велик, знаем.
Това е най-правилният подход. Особено за нетрайни продукти един по-масов бойкот би ги кротнал малко, обаче къде е тази погасявща маса от будни граждани, не знам. Преди години, когато хлебарите вдигаха здравата цените заради повишените цени на газа и горивата, никой не ги бойкотира и след като паднаха цените на горивата, естествено не свалиха цените. Обаче сега покрай еврото може и да се появят повече бойкотиращи хора.
Това с бойкота не го схващам. Как се бойкотират основни храни, спираме да ядем ли? Ако не хляб, брашно трябва да купим, мляко, яйца. Не всеки може да си направи на село завършен цикъл на производство.
И търговците го знаят това.
Иначе за разни глезотии е ясно - ще ги спрем всичките.

# 4 033
Е нали не обедняваме, какво толкова като се вдигат малко цените...Как да се явим в ЕЗ с ниски цени...Да не сме бедняци, я...Да си помислят европейците, че живеем по комунистически ли?

# 4 034
В същото време българинът купува имоти като за световно, преди да дойде еврото Simple Smile Масово хората имат минимум собствен дом + поне една къща или вила. Отделно пътя към Гърция е винаги задръстен от хилядите отиващи да почиват там българи, като много от тях са си и собственици на ваканционни имоти. Това също се случва в България.

Общи условия

Активация на акаунт