"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 162 060
  • 4 439
  •   1
Отговори
# 4 365
  • Пловдив
Нищо не светва. Тук всички са богати. Нищо, че заплатите им свършват два пъти по-бързо. 🥳🥳🥳

# 4 366
Има вече разни групи из Фейсбук, където се организират хора, твърдо решени да запазят лева. По какъв начин ли - като пазаруват помежду си само в левове, един вид паралелна финансова система. Щели да пазаруват само от производители (частни лица), и така щели да са независими Smiley Всъщност, по селата една такава размяна би могла да просъществува за съвсем кратко, но също като в пирамида, накрая някой много яко ще изгори Smiley
Всъщност не е смешно, защото ако заблудят достатъчен брой хора, после ще има много да реват, и пак държавата ще им е виновна.

# 4 367
Нищо не светва. Тук всички са богати. Нищо, че заплатите им свършват два пъти по-бързо. 🥳🥳🥳

Бях казала, че вече няма да давам аргументи и да споря конкретно по въпроса с вината на еврото.
Но четейки последните няколко поста не мога да не се сетя за Гьобелс - една лъжа, повторена 100 пъти става истина.  Така и това с двойното обедняване вече се приема за безусловна истина. Ми, какво пък, така да бъде.

# 4 368
  • Пловдив
Аз смятам да направя същото, но с евро. Време имам достатъчно. Големите вериги ограбват производителите със скандални надценки. Днес, сутринта, в Лидл, 10 човека обикаляме и няма работеща каса. Един младеж ни приканва да ни обучава на касите за самообслужване. Всички категорично отказахме и се принуди да отвори каса. Ще престана и да плащам с карта. Ще тегля пари в брой.
Черна станция, при липса на каквато и да било друга причина, какво очакваш. Да не говорим, че това с цените не е български феномен. Всяка държава въвела еврото се е сблъскала със същото от нищото.

# 4 369
Черна станция, при липса на каквато и да било друга причина, какво очакваш. Да не говорим, че това с цените не е български феномен. Всяка държава въвела еврото се е сблъскала със същото от нищото.

Аааа, значи не е имало Ковид, няма война, няма световна инфлация,  във всички останали държави цените са стабилни и остава само еврото да е виновно за нашата инфлация? И у нас нямаме политици, които популистки вдигат доходите на избрани категории и така водят проинфлационна политика?  Да, не се бях сетила за това...

Аз не знам коя държава, приела еврото, е била с борд. Ама то няма значение...

Единствената причина за вдигане на цените покрай еврото е, че хората май са убедени, че ще го има и някой се възползва.

# 4 370
Скрит текст:

Бях казала, че вече няма да давам аргументи и да споря конкретно по въпроса с вината на еврото.
Но четейки последните няколко поста не мога да не се сетя за Гьобелс - една лъжа, повторена 100 пъти става истина.  Така и това с двойното обедняване вече се приема за безусловна истина. Ми, какво пък, така да бъде.
Ти гледаш на еврото като смяна на едни купюри с други, но този процес има предистория и ако проследиш причините, породили следствията може да видиш връзката.

Скрит текст:

Аааа, значи не е имало Ковид, няма война, няма световна инфлация,  във всички останали държави цените са стабилни и остава само еврото да е виновно за нашата инфлация? И у нас нямаме политици, които популистки вдигат доходите на избрани категории и така водят проинфлационна политика?  Да, не се бях сетила за това...

Аз не знам коя държава, приела еврото, е била с борд. Ама то няма значение...

Единствената причина за вдигане на цените покрай еврото е, че хората май са убедени, че ще го има и някой се възползва.
Дори да е само това, няма механизъм, който да стопира това "възползване" и нещата ескалират.

# 4 371
  • Пловдив
Говоря за цените в последната една година. Мисля, че се подразбира. Ковида и войната са друга бира. И, да, за всичко си права, което пътвърждава колко фалшиви са данните и манипурирани докладите. Все по-често се чувствам като в романа на Ореул. А в последно време и като в "Гроздовете на гнева".

# 4 372
  • Буркина Фасо
така де. споменаването на еврото вдига цените, а след като се появи реално в ръцете ни от 1.01  цените ще започнат да спадат?

# 4 373
Ще дойде момента може би във веригите да има само каси на самообслужване. Който  не харесва това, ще иде другаде, където има касиери. Възможности има. Аз пък искам наявсякъде да плащам с карта и не ми е удобно в брой. Наскоро седнахме на място с плащане само в брой - ще го пропускаме занапред и толкова. На който както му е удобно.

# 4 374
  • Обран бостан ;)
така де. споменаването на еврото вдига цените, а след като се появи реално в ръцете ни от 1.01  цените ще започнат да спадат?

Е, че как.

От 10 да стане 5,22 си е сериозен спад в цената. Trollface

Вярно, в друга валута, но цифрите са си цифри.

Такова спадане видяхме и през деноминацията. 1=1000. Кеф !

# 4 375
Аз смятам да направя същото, но с евро. Време имам достатъчно. Големите вериги ограбват производителите със скандални надценки. Днес, сутринта, в Лидл, 10 човека обикаляме и няма работеща каса. Един младеж ни приканва да ни обучава на касите за самообслужване. Всички категорично отказахме и се принуди да отвори каса. Ще престана и да плащам с карта. Ще тегля пари в брой.
Вярно е че ограбват. Гледах в Инстаграм британци които пазаруваха в България храна и заключиха че при тях е по-евтино. Като престанеш да плащаш с карта - само губиш.
Защо отказваш касата на самообслужване? Ако е с цел печелене на време - разбирам. Но в горния пример е по-скоро губене на време, което не разбирам как има смисъл за вас?

# 4 376
Не че има нещо общо с еврото, но каква е ползата, ако разплащаме само в брой? Освен че ставаме приятна плячка за джебчии.

# 4 377
Има вече разни групи из Фейсбук, където се организират хора, твърдо решени да запазят лева. По какъв начин ли - като пазаруват помежду си само в левове, един вид паралелна финансова система. Щели да пазаруват само от производители (частни лица), и така щели да са независими Smiley Всъщност, по селата една такава размяна би могла да просъществува за съвсем кратко, но също като в пирамида, накрая някой много яко ще изгори Smiley
Всъщност не е смешно, защото ако заблудят достатъчен брой хора, после ще има много да реват, и пак държавата ще им е виновна.
Това е гениално! Smile И аз ги четох, измислили са начин да спасят лева. Бартерна или вътрешна икономика, връткат се едни левове у село и всички са щастливи. Единият продава яйца на комшията си, оня пък продава ракията от казана и така лева е спасен. Накрая на месеца, всички обаче си купуват олио и кафе от магазина с евро, щото шиши левове не ще.

В Лидъл на касите на самообслужване може да се плаща и в брой, не е нужно да търсите работеща каса, ако държите да не плащате с карта.

# 4 378
  • Буркина Фасо
Ще дойде момента може би във веригите да има само каси на самообслужване. Който  не харесва това, ще иде другаде, където има касиери. Възможности има. Аз пък искам наявсякъде да плащам с карта и не ми е удобно в брой. Наскоро седнахме на място с плащане само в брой - ще го пропускаме занапред и толкова. На който както му е удобно.
няма как да стане в близките години. алкохол и цигари, непълнолетни ... не могат без касиер.

# 4 379
Пак подехте.
 Що  да не се обслужвате сами, като може , че и ви обучават? Да не вдигнете цените ли?  Защо ходите при банкоматите, че и  внасяте в тях, не само теглите,  кафе от машина - що? Искайте човек да ви обслужва.
 Неминуемо е еврото  у нас, каквото да говорим, както да се съпротивлявате.
 Не ви ли се струва, че  е като носталгия по социализма този лев,  няма причина, но си  е наш и не си го даваме. И няма кой да държи борда, аз  искам да го река  и така . у нас може да държи курс лева,  но навън може да решат да го обменят, ползват на реалния му курс. От нейде идват еврата , нали , не ги печатаме, купуваме ги някак./със стоки дори/ И не толкова са излъгали колко не сме готови,  а влязоха други управници да се възползват, че няма връщане назад и  си правят каквото искат.

Общи условия

Активация на акаунт