"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 285 561
  • 7 669
  •   1
Отговори
# 5 235
Говорим за зимата 1996-1997. Страшен студ, какъвто сега не съществува. Хубава работа и добра заплата, само ако заплащането е било в щатски долари. Иначе, вземаш аванс или заплата и до вечерта само няколко хляба можеха да се купят, бързаш да купиш каквото и да е, само и само да махнеш нищонеструващите левчета. Долара беше 3000лв. Наистина ли не помните? Народа помете жан виденов, румен гечев и другите изроди, заради които гладувахми и студувахме и лятото 1997 вече се бяха нормализирали нещата горе-долу с цените.
Нищо общо със сегашната ситуация и живот в България.

Левовете в марки, песента на Сашка Васева и нея ли не помните? Или не ви е изгодно да си спомните?
пускаш страшки. живяли сме го този период. имаше обезценка на лева, но не както го описваш.
всичко беше изкуствено създадено...

А тоест като е изкуствено създадено, значи няма проблеми, простено им е на изродите които са го предизвикали за да се нагушат?????

# 5 236
Говорим за зимата 1996-1997. Страшен студ, какъвто сега не съществува. Хубава работа и добра заплата, само ако заплащането е било в щатски долари. Иначе, вземаш аванс или заплата и до вечерта само няколко хляба можеха да се купят, бързаш да купиш каквото и да е, само и само да махнеш нищонеструващите левчета. Долара беше 3000лв. Наистина ли не помните?
Помня добре тоя епизод. Нещата не бяха точно така както ги изкарваш. За студа - не е била топла зима като сегашните, но не беше нещо много по-различно от 95-96 или 98. Заплащане в щатски долари не знам да е имало някъде - може би на мутрите плащаха в долари или еквивалент. Останалото население вземаше левове. Имаше голяма инфлация, но не е било толкова драматично от сутринта до вечерта да ти изгорят парите. Специално хляба и млякото вечерта струват колкото сутринта, даже колкото предната седмица. Разликата е, че сутринта долара може да е бил 1800лв, а вечерта да е 2200. Курс 3000лв имаше съвсем за кратко, няколко дни. Вдигна се бързо и бързо се върна на 1700лв. Е, знам хора които имаха късмета да си обърнат спестяванията точно на пика от 3000лв - хем са отлагали до последно, хем след 1 седмица вече бяха още на загуба. Ослушаха се с вдигането на заплатите и оттам дойде един период, в който теглиш всичките си спестявания и ги харчиш за ежедневни покупки от магазина. Всеки, който се беше осъзнал да си обмени парите във валута се радваше на поскъпването, защото е "забогатял" поне числово. А много хора стояха в левове поради това, че лихвите в банките бяха по 300% и изглеждаше изгодно.

# 5 237
Заплатите бяха в левове, но някои бяха договорени в долари, а се изплащаха в левове по курса за деня. Предполагам, че за това става дума. И наистина имаше приказки как цената на доматите сутринта и вечерта е различна. Лично аз нямам спомени, не съм се заглеждала толкова.

# 5 238
Щом сме се борили за заплата всяка седмица ,че ако чакаш месец се обезценява ,не е било розово.
 И който  е бил на издръжка още, няма реална представа.
 Пари в куфар,  да платиш  суровини за предприятие ,с охрана, никой не чака по банков път ,че няма сигурност.  .
 Нашите спестявания  изгоряха ,защото мъжът ми  реши ,че доларите не са пари ,  а в него бяха ,мъж,  патриархат.
 Молих се ,приятели молиха - щял да остане без пари  о край, аз казах.
 После от нулата.
 Освен другото, невежество.  Убиха ни.
Добавям, дълго време беше, защото изчислявах  стоките според курса на долара. Да направят програма по това, не е било за ден.

# 5 239
Това за невежеството е много вярно. Всички бяхме невежи и глупави, а "другарите" бяха ходили на Запад и знаеха какво ще стане и как се прави. Затова и с малко пари и малко контакти дръпнаха в бизнеса. По онова време и с 10 000 марки човек можеше да почне сериозен бизнес, да внесе един контейнер памперси и да вземе представителство например. Но това го знаеха и имаха възможност само някои хора. 

# 5 240
  • Deutschland/HE
А колко беше курсът на долара преди това? През април 1996 е бил ~80лв. Колко му е увеличението до 1700?

# 5 241
Аз на  под 30 натисках.  И после мъжът ми се разболя трайно и ми се отели волът да издържам ученици и  студенти. И свекъри, даваха по 10 лв стойност за храна ,ток,  издръжка, да отчетат даване..

# 5 242
Не знам от какъв зор забихте през 1997г.Много добре си я спомням.Ходих, когато мога на протестите.Тогава не беше като сегашните, на купон след работа.Хората се събираха в 14ч. пред НДК кучи студ и от там тръгваха на шествие през центъра до храм-паметник Ал.Невски. Там се изказваха И.Костов, Албена Чакърова и мн.др.В столицата на много места имаше барикади.Вечерта преди оставката студентите бяха подговили барикада на кръстовището пред СУ.От цялата страна командироваха полицаи в София.Не бяха приказки, а наистина цените растяха с часове.Не знам защо бяхме обвързани с долара.Не просто  стана 3 хил. лв. за USD, а и отгоре.Всичко сега се припомня с цел да се страхуваме да не стане същото ли? Няма,нали сме в клуба на богатите. Ще ни дават заеми  Smiling Imp  после ще ги изплащаме.Пак опитните и с подходящи контакти ще си правят кинти, останалите ще се свиват.Като начало нека видим инвеститорите, които ще тръгнат смело насам.

# 5 243
2025 сме на прага на 2026. Беше.

# 5 244
Снимки от старите ленти. Айде няма нужда.
Моите пари си бяха в долари.

# 5 245
Ти си бил умен, не всички бяха.
 Има смисъл да се върнем назад, защото лев без борд е това ,плува. Сега ще плува еврото, надеждата е ,че е голямо ,да не потъне лесно, а да има пояс поне.
 Пък  ако ще се срива животът , има и други начини.  Пише го там, горе.

# 5 246
Заплатите бяха в левове, но някои бяха договорени в долари, а се изплащаха в левове по курса за деня.
Потвърдено за Мобилтел!

# 5 247
  • София
Напомням, че има повече живи свидетели на 97-ма година, отколкото на целия комунизъм, затова намалете преувеличенията!

# 5 248
То е едно да си бил на 10 през 97-ма и съвсем друго на 30. Така че да, НЯКОИ помним.

# 5 249
Цитат
Говорим за зимата 1996-1997. Страшен студ, какъвто сега не съществува. Хубава работа и добра заплата, само ако заплащането е било в щатски долари. Иначе, вземаш аванс или заплата и до вечерта само няколко хляба можеха да се купят, бързаш да купиш каквото и да е, само и само да махнеш нищонеструващите левчета. Долара беше 3000лв. Наистина ли не помните?

Аз бях по майчинство зимата на 96г-97г, спомням си я мека. Бебето спеше на вън в количката всеки ден по обяд. Имам обаче много лоши спомени от цените. Имало е месеци, в които майчинството ми не стигаше за кутия хумана. Помня как в детския магазин даваха пюрета по списък от ГРАО и как свекървата взе пюретата за нашето бебе и ги занесе на етървата. Бяхме млади, здрави и нахъсани и вярвахме в доброто. Сега имаме опит и сме по недоверчиви.

Общи условия

Активация на акаунт