"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 279 566
  • 7 506
  •   11
Отговори
# 6 135
  • София
Още ден и половина неработни и после всичко започва да работи и до петък ще се наместят нещата. В края на месеца левовете ще са потънали и само разни забравени тук-там ще изскачат в следващите месеци.
Промяната е голяма, нормално е да има намествания и малки сътресения, но щом 2002 успяха накуп няколко огромни държави да преминат в евро, не вярвам нещо да ни спре сега нас, освен на места локално дебелоглавие…

# 6 136
Локално дебелоглавие, колко точно казано.

# 6 137
  • Пловдив
Не мисля, че нещо ни спира. Изобщо защо все трябва да се търсят проблеми, където ги няма. Включително локално дебелоглавие няма. Успокойте се вече и си харчете парите без са се озъртате дали някой ви саботира.

# 6 138
  • Другата България
Няма как да потънат левовете до края на месеца.
Много хора все още имат.....прилични наличности в лева, които смятат да харчат, не да обменят.
И като гледам при нас положението, май сгреших като си останах с почти никаква левова наличност, ама нали с карта плащам и аз по принцип.....
Евро връщат само във веригите при нас, и в някои аптеки.
Малки магазини, пазар - лично проверено, маникюристката ми дори - нямат евро, връщат в лева.
И аз чакам да се завъртят пенсиите тази седмица, и плавно да се наместват нещата.
Дано.
Все още не съм теглила от банкомат, утре ще направя опит, дано е успешен. Blush

# 6 139
прилични наличности в лева, които смятат да харчат, не да обменят.

Ще се наложи да ги изхарчат до края на този месец, защото от следващия вече всичко трябва да се плаща в евро.

# 6 140
  • Далечният изток
Ще ги обменят след 31 януари.

# 6 141
  • There I was on a July morning
Аз пазарувах досега в 3 малки квартални магазинчета и навсякъде платих в лева. Ресто ми върнаха пак в лева. По тази схема няма скоро да се превъртят парите в евро.
Обичайно плащам с карта, където може, но сега имам левови запаси за харчене. Казваха, че няма да работат постерминали и банкомати на 31.12.,  но тогава си платих без проблем покупките с дебитна карта в Кауфланд.

# 6 142
Няма как да потънат левовете до края на месеца.
Много хора все още имат.....прилични наличности в лева, които смятат да харчат, не да обменят.
И като гледам при нас положението, май сгреших като си останах с почти никаква левова наличност, ама нали с карта плащам и аз по принцип.....
Евро връщат само във веригите при нас, и в някои аптеки.
Малки магазини, пазар - лично проверено, маникюристката ми дори - нямат евро, връщат в лева.
И аз чакам да се завъртят пенсиите тази седмица, и плавно да се наместват нещата.
Дано.
Все още не съм теглила от банкомат, утре ще направя опит, дано е успешен. Blush

Не виждам причина да ти трябват левови или еврови наличности... Картите си работят. Само ако имаш складиран кеш в големи количества трябва да се чудиш как да го пласираш.
И след януари банките ще обменят левове, само че ако са над 10000 ще искат декларация за произход

# 6 143
  • Другата България
Да, за момента не са ми необходими.
Единствените ми....притеснения са за т.нар. сив сектор - както вече казах фризьорка, маникюристка, масажистка....те нито имат пос терминал, нито се опитаха да вземат някакви стартови пакети, в евро.
Само кеш, и лева за момента. Не, че съм тръгнала точно сега, разбира се.

# 6 144
На мен във Фейсбук непрекъснато ми излизат публикации на хора, които се оплакват как били "прецакани". Една имала сметка от 23,04 лв., дала 25 лева и се чуди защо са ѝ върнали само 1 евро. Според нея трябвало да й върнат още 2 цента, върнала се и си ги поискала.
Колко ли касиерки ще се объркат и ще върнат центове, които всъщност не дължат.

# 6 145
  • София
Т.е. проблем имат само тези, които бързаха да се запасят с лева и евро.
С карта проблем няма и там всичко си е кротко и ясно.

# 6 146
Merri_An,  имам някакви левове, имам и евра, като свършат левовете и някой ако ми се затръшка за тях, хич не ми е дали ще ме обслужи.
Фризьорката ни е закръглила до евроцент, естествено че няма да и оставиш точната равностойност, както и до сега не сме оставяли точната сума, но определено ще ни запази като клиенти.
Позната в София се изжали, че освен сумата в лева да я превърнат в евро, таксиметровите апарати удвоявали и пробега и това било от преди НГ
В центъра на Варна бургер от 15 лв го сложили 15 евро Simple Smile Младежите казаха, че няма да им стъпят, а контингентът е предимно ученици и студенти. То на тях и 15 лв им е скъпо..
Барбър е обявил цена от 30лв на 30 евро, приятели на сина ми са си отменили часовете. Веднага са намерили друг, препоръчан от други приятели Simple Smile
Пазарен принцип, парите са в нас, който ги иска да се държи коректно и ще ги получи

# 6 147
  • Далечният изток
Аз пазарувах досега в 3 малки квартални магазинчета и навсякъде платих в лева. Ресто ми върнаха пак в лева. По тази схема няма скоро да се превъртят парите в евро.
Обичайно плащам с карта, където може, но сега имам левови запаси за харчене. Казваха, че няма да работат постерминали и банкомати на 31.12.,  но тогава си платих без проблем покупките с дебитна карта в Кауфланд.

Не са казвали такова нещо. Казаха, че от 21 ч. на  31.12. до 01 ч. на 1 януари 2026 г. ПОС терминалите и банкоматите няма да са активни.
През деня на 31ви нормално да си платила с карта.

# 6 148
Плащам с карта, имам левове, които предпочитам да обменя в близките дни. Но се чудя следното - трябва да отида на фризьор, зъболекар и да платя на електротехник. Чудя се дали да не си оставя левове и за трите плащания или да питам предварително коя валута да подготвя. Май ще направя второто, макар че се опасявам, че в края на месеца пак ще остана с левове, които ще трябва отново да обменям.

# 6 149
  • София
И фризьорката ми, и зъболекарят ми приемат плащания с карта отдавна.
И в кеш да приемат, защо се предполага да предпочетат левове?
Електротехникът вероятно също би предпочел вече в евро, вместо после да трябва да ги обръща или да бърза да ги харчи.

Общи условия

Активация на акаунт