"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 264 292
  • 7 173
  •   4
Отговори
# 6 900

И това ли е лъжа....

# 6 901
Същият въпрос, в обратна посока задаваме и на теб..Какво ще се промени с приемането на еврото след месец, 6, година?Реални последици за мен, теб, и останалите тук и не само...

Даже и да приемем, че нищо няма да се промени, и нещата ще си продължат както досега, пак ни остава един огромен плюс - отпада това "едно наум", че някой може да катурне Борда. За мен това не е малко, в добавка към другите предимства, преки и косвени.  А това "едно наум" неизбежно ще повлияе на инвестициите - външни и наши.

П.П. Забележи, че това е БВП в абсолютни цифри, а ако вземем предвид намаляването на населението, то по-важният показател, БВП на глава от населението, нараства още по-силно.

# 6 902
Като идеш на коледен панаир в Германия и Белгия ще си идеш с еврото в джоба, а няма да обменяш. Нали там си ползвате кеша.

# 6 903
това какво общо има с еврото?

# 6 904
  • София
Точно тези могат да си вдигат цените колкото решат и пак ще имат клиенти, Memento mori.
Те затова го и правят съвсем безогледно.
Хич не е от еврото дам…😎

# 6 905
  • Пловдив
От няколко дни сме с две валути. Моят опит:
1. В тото пунктовете само в евро и без плащания с карти, защото били по закона за хазарта.
2. В кварталната поща не приемат левове няма възможност за плащане с карта, а в евро искат максимално точно да им дадеш - така им наредили.
3. В баничарницата - даваш лев връщат в левове, даваш евро - връщат в левове.
4. В кварталния магазин даваш левове - връщат левове, даваш евро - връщат в евро ако имат. Може да се плаща с карта.
5. В големите вериги плащам с карта или с евро - връщат в евро ако имат.
6. В кварталния Пепко вчера приемаха плащания само с карта иначе нито евро, нито левове. Така им били наредили шефовете.
7. На бутката за вестници предпочитат в лева, че нямали дребни центове за ресто.
8. В училищната лавка един ден връщат в евро, друг ден в лева. Детето ходи "въоръжено" и в двете валути за всеки случай.
9. Такситата искат точно в която и да е валута.
10. Градския транспорт - половината искат левове, другите евро и то точно. - това по разкази на познати.
11. Бързи закуски и дюнери до едно голямо училище в квартала има два автомата за поръчки, но и двата работят само в евро или с карта, няма възможност за плащане в левове.
12. Синя зона - плаща се с евро и то повече отколкото трябва, защото автоматите не приемат дребни монети и трябва вместо 0,51 евро да пуснеш минимум 0,55 евро и съответно вместо 1,02 да пуснеш 1,05 минимум ако имаш естествено. Друг начин е с СМС, и тук отново нямаш възможност за плащане в лева.
13. В книжарница също ми върнаха левове срещу моето евро, защото нямали.
Общо взето както винаги ни е много слаба организацията.

# 6 906

Естествено, че не е лъжа. Хубаво, че някой е подал сигнал, вместо да мълчи.

Обаче прави впечатление, че това е репортаж на Нова. По принцип противните на еврото не вярват на нашите медии и обиждат журналистките ни на "мисирки". Е, явно вярват, когато това им е изгодно.

# 6 907
От няколко дни сме с две валути. Моят опит:
1. В тото пунктовете само в евро и без плащания с карти, защото били по закона за хазарта.
2. В кварталната поща не приемат левове няма възможност за плащане с карта, а в евро искат максимално точно да им дадеш - така им наредили.
3. В баничарницата - даваш лев връщат в левове, даваш евро - връщат в левове.
4. В кварталния магазин даваш левове - връщат левове, даваш евро - връщат в евро ако имат. Може да се плаща с карта.
5. В големите вериги плащам с карта или с евро - връщат в евро ако имат.
6. В кварталния Пепко вчера приемаха плащания само с карта иначе нито евро, нито левове. Така им били наредили шефовете.
7. На бутката за вестници предпочитат в лева, че нямали дребни центове за ресто.
8. В училищната лавка един ден връщат в евро, друг ден в лева. Детето ходи "въоръжено" и в двете валути за всеки случай.
9. Такситата искат точно в която и да е валута.
10. Градския транспорт - половината искат левове, другите евро и то точно. - това по разкази на познати.
11. Бързи закуски и дюнери до едно голямо училище в квартала има два автомата за поръчки, но и двата работят само в евро или с карта, няма възможност за плащане в левове.
12. Синя зона - плаща се с евро и то повече отколкото трябва, защото автоматите не приемат дребни монети и трябва вместо 0,51 евро да пуснеш минимум 0,55 евро и съответно вместо 1,02 да пуснеш 1,05 минимум ако имаш естествено. Друг начин е с СМС, и тук отново нямаш възможност за плащане в лева.
13. В книжарница също ми върнаха левове срещу моето евро, защото нямали.
Общо взето както винаги ни е много слаба организацията.
Слава богу това ще продължи още съвсем малко, до края на януари. После вече ще е по-лесно. Само в евро

# 6 908
Впрочем, хората които искате да проследите цените, може да използвате сайтовете, където се качват брошури - https://www.broshura.bg/ и https://www.promooferti.com/. В търсачката може да намерите дори старите брошури.
В приложението на Лидл пък се съхраняват дигиталните ви бележки. А в приложението на Глово, в секцията със супермаркетите може да разберете сегашните цени и да пробвате да ги сравните след време, ако имате някакви съмнения. Аз  съм си направила скрийншоти от там, за да съм сигурна дали продуктът е поскъпнал или паметта ме лъже.

# 6 909
Аз изобщо не пишех за безценността на цигарите.А за твърдата цена...Ако имаха възможност, търговците вече биха ги направили 6-7 евро...Но нямат...
Там има държавна регулация. До колкото си спомням в проектобюджета за 2026 г. е предвидено увеличение на акциза на цигарите, така че ако не сега, то в някакъв момент и тяхната цена ще е нагоре и то не с малко.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 19:46 от Fatalina

# 6 910
Аз изобщо не пишех за безценността на цигарите.А за твърдата цена...Ако имаха възможност, търговците вече биха ги направили 6-7 евро...Но нямат...
Там има държавна регулация. До колкото си спомням в проектобюджета за 2026 г. е предвидено увеличение на акциза на цигарите, така че ако не сега, то в някакъв момен и тяхната цена ще е нагоре и то не с малко.
Ако можеше и някои други наистина важни продукти и лекарства да са така...А не в 12 магазина в квартала-12 различни цени на хляба, млякото и др...Аптеките същата работа.Имаме 3 на улицата, и трите са с различни цени на едно и също лекарство...

# 6 911
Ако всички стоки имат една стандартна и фиксирана цена,това ще доведе до дефицит като през соца...

Върнаха ми ресто от две монети по едно евро. На едната на гърба има релефна глава в профил на човек с очила. На другата – едноглав орел разперил крила. Няма никакви надписи и не може да се разбере от коя страна са. Което е глупаво и безсмислено.

# 6 912
Ако всички стоки имат една стандартна и фиксирана цена,това ще доведе до дефицит като през соца...

Върнаха ми ресто от две монети по едно евро. На едната на гърба има релефна глава в профил на човек с очила. На другата – едноглав орел разперил крила. Няма никакви надписи и не може да се разбере от коя страна са. Което е глупаво и безсмислено.

Което е именно идеята - еврото си е евро, независимо от коя страна е пуснато в обръщение.

# 6 913
  • Mediterraneo
Изключително смислено ще е да знаеш от коя страна е еврото, което единна валута...

# 6 914

Не всички, няколко основни..

Общи условия

Активация на акаунт