"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 263 418
  • 7 171
  •   7
Отговори
# 7 110
Не че има голямо значение, но 2000 година вземах 187 евро основна заплата и си живеех прекрасно с нея. Сега с 900 евро, мога да си взема много по-малко неща. Та не ми се вижда много коректно да се сравнява МРЗ от 34 евро през 2000 с 620 евро сега и да се казва, че с толкова пъти се е увеличила покупателната способност на българина. Вярно, че бях изключение тогава, все пак съм вземала близо 5.5 пъти над МРЗ, но пък в момента моята заплата се води от най-високите за нашия регион. Пари в плик не вземам. Ваучери 100 евро и понякога бонуси, но не всеки месец. Огромния процент от увеличените доходи за тези 25 години се изяжда от инфлацията, не само у нас, а в цялата Еврозона.

# 7 111
  • Далечният изток
От пазари и аз не купувам, ама то е защото съм гнуслива и не знам кой как какво е пипал. Затова купувам от магазини само. Тези, от които купувам сиренето, са производители. Последно може и 11 лева да е било сиренето, имат и още един вид по 14 лв май беше (хич не помня цени), но е истинско сирене.

# 7 112
Не че има голямо значение, но 2000 година вземах 187 евро основна заплата и си живеех прекрасно с нея. Сега с 900 евро, мога да си взема много по-малко неща. Та не ми се вижда много коректно да се сравнява МРЗ от 34 евро през 2000 с 620 евро сега и да се казва, че с толкова пъти се е увеличила покупателната способност на българина. Вярно, че бях изключение тогава, все пак съм вземала близо 5.5 пъти над МРЗ, но пък в момента моята заплата се води от най-високите за нашия регион. Пари в плик не вземам. Ваучери 100 евро и понякога бонуси, но не всеки месец. Огромния процент от увеличените доходи за тези 25 години се изяжда от инфлацията, не само у нас, а в цялата Еврозона.

Вашата заплата сега може да е висока за вашия район, но е ниска спрямо средната в България, която последно беше 2000 лева чисто (1025 евро).
А пък през 2000 година сте взимали повече от средната за страната, което е нормално да води до впечатлението, че преди сте била по-добре.

# 7 113
  • София
Покупателната способност обаче се е качила между 3 и 7 пъти. По-рано я има графиката ранните 2000 и сега за основните храни. Усещам го и по моя живот, забелязвам го и по живота на родителите си, които тогава трудно свързваха двата края, а бяха млади и работеха, а сега са пенсионери и разчитат единствено на пенсиите си, усещам го и по живота на своите близки и приятели.

# 7 114
Понеже се коментираше цена на сирене 25 лева, да кажа, че пазарувам от местен магазин за млечни, където сиренето е 10 и нещо килограма. Не вярвам в нашето село да има, а в София да няма такива магазини.
Сега в интерес на истината сирене за 10лв ми е малко съмнително на ръба. От баба ми имам някакви спомени, че 1кг сирене се прави от 7л. мляко. Предполагам мандрите купуват млякото на доста по-ниска цена от магазините. Ако го купуват по 1лв грубо, то за 1кг. сирене 7лв ще е само суровината. Като се сложат останалите режийни - опаковки, ток, вода, заплати, осигуровки, печалба за производителя, трудно ми се връзва 10лв продажна цена, особено пък и ако ДДС е включено в нея, съвсем съмнително изглежда цената. Най-вероятно е с голям процент сухо мляко и вода. Качествено сирене няма как да е 10лв.

# 7 115
  • Deutschland/HE

Някой питаше за стоки от Бг във веригите - имаше клип от Кауфланд Германия, сирене Ситово в зелена метална кутия 800гр -9,99 евро без промоция, човекът питаше къде може да си го купува и в Бг и на каква цена. Вероятно е специално производство за износ точно в тези кутии

Освен това сиренето, зареждат и кисело мляко в голяма кофичка (1кг) за 2.99евро. Цената за киселото мляко е висока, но млякото е хубаво, доста вода има (изцеждах за Снежанка). Сиренето също не е лошо, но цената му е над средната. Рядко ходя в Кауфланд (далече ми е), но като съм там купувам. Сиренето е 800г за 10евро.
В т.нар. руски магазин MixMarkt, бяха заредили кисело мляко на Родопско чудо с каймак, 4%, пак голяма кофичка и беше около 2.50евро. Там зареждат и малки опаковки сирене (по 200г), но цените им са много високи, както и на луканката, филетата.
В българските магазини влизам веднъж на няколко месеца, за да купя солети с панда. Приятелите на децата много ги харесват и като се събират винаги носят и това. Другите стоки са с много високи цени, сроковете на годност под въпрос, а в най-близкия приемат само в брой.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 15:50 от colibri

# 7 116
В сирене от 10 лв със сигурност има палмова мазнина, дори не и сухо мляко и вода.

# 7 117
  • Буркина Фасо
В сирене от 10 лв със сигурност има палмова мазнина, дори не и сухо мляко и вода.
в сирене от БГ производител и над 20 лв. за кг  пак има всичко друго и най-малко чист продукт.

# 7 118

Вашата заплата сега може да е висока за вашия район, но е ниска спрямо средната в България, която последно беше 2000 лева чисто (1025 евро).
А пък през 2000 година сте взимали повече от средната за страната, което е нормално да води до впечатлението, че преди сте била по-добре.

Освен това тя за себе си сравнява 187 с 900, което е 4,8 пъти, докато при МРЗ ако сравним 34 с 620 това прави 18,2 пъти. Или с други думи нейните доходи растат пъти по-слабо от МРЗ. И това показва хем, че МРЗ е прекалено изкуствено надута, хем че има реален ръст на покупателната способност.

# 7 119
Сиренето за 25 лева беше на Верея и Боженци.
В момента мога да закупя друга марка, която харесвам за под 20лв в Лидли друга във Фантастико.

# 7 120
Днес си купих три вида хляб, по едно евро, нищо, че преди беше - 1.60, 1.50, 1.80 лева. Сега всички са 1,96 лв./1 евро. Simple Smile
Няма да подавам сигнал, безсмислено е.

# 7 121
  • Далечният изток
И на мен ми беше съмнително, но както казах, магазин, производител, затворен цикъл, не купува млякото. Сиренето си е съвсем нормално българско сирене. Няма да казвам кой е производителят, за да не правя реклама.

# 7 122
  • Другата България

Освен това тя за себе си сравнява 187 с 900, което е 4,8 пъти, докато при МРЗ ако сравним 34 с 620 това прави 18,2 пъти. Или с други думи нейните доходи растат пъти по-слабо от МРЗ. И това показва хем, че МРЗ е прекалено изкуствено надута, хем че има реален ръст на покупателната способност.
Точно така.
С една малка, или не толкова, корекция - не МРЗ е надута - изкуствено или естествено, просто доходите на голяма част от населението са ниски, в съответствие, или сравнени с нея. И инфлацията /каквато няма, знам/, ги изяжда.

# 7 123
МРЗ расте поне двойно по-бързо от БВП, значи е надута. Нали някой трябва да я изкара по дяволите?

# 7 124
На Запад също се гневят на въведения незнайно от кого норматив за минимална заплата по който всички други да козируват. Значи нещо не е наред с този норматив и трябва да се премахне...

Общи условия

Активация на акаунт