"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 264 439
  • 7 175
  •   3
Отговори
# 60
# 61
# 62
За. Обръщам левове в евро регулярно (не само за почивката в Гърция) и лично ще ми спести не малко такси. От аргументите против не виждам смислен. От вихрещите се не толкова аргументи, колкото очевидни опити за сплашване на наслението ала "европа ще ни вземе парите/ще плащаме дълговете не други държави членки/Урсула ще ми вземе личните спестявания за армията" се изумявам как се приемат на сериозно. И в тази тема се пишат даже...

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 14:46 от ieatchips

# 63
  • Обран бостан ;)
Не ме плащат руските знамена, а нагласацията, че сме готови за еврозоната.

На никой ли не му прави впечатление, че в новините съседстват репортажи, как инфлацията е 2.7 процента, следвани от репортажи за стачки, за по-високи заплати, тъй като цените много са се повишили ?

Кое е вярното ?

Отделно - плъзнаха интервюта със знайни и незнайни специалисти и "случайни граждани", които ни обясняват колко много ще са ползите от еврото и никой не казва какво рискуваме.

Същото беше и за перестройката, и за деноминацията, и за приватизацията.

С две думи, вземат ли да ме убеждават по телевизиата колко хубаво е нещо, значи има нещо гнило.

Ще поживеем, ще видим.

# 64
То не е "хубаво" ,   а неизбежно. Естествен път.
 Колкото до рекламата - мижава е, повече са спекулациите какво зло идва. Същото ще  е, а нататък си зависи колко сме "почтени" по върха. И малко надолу. Ние си работим в евро, банкоматите  отчитат вече и  евро, подготовката си върви.

# 65
  • Обран бостан ;)
То не е "хубаво" ,   а неизбежно. Естествен път.
 Колкото до рекламата - мижава е, повече са спекулациите какво зло идва. Същото ще  е, а нататък си зависи колко сме "почтени" по върха. И малко надолу. Ние си работим в евро, банкоматите  отчитат вече и  евро, подготовката си върви.
Все едно говориш за смъртта. Wink
И тя е неизбежна, и тя е естествена, ама ако вземеш, че направиш някоя чутовна глупост, като да скочиш от 10 метра в 30 см вода, току станала неестествена и неизбежна.

Едно НЕ пък каква разлика, а ?

Сериозно: Всяко влизане във финансов съюз, трябва да е добре обмислено.
Никой няма да ни даде да прочетем договора, защото сигурно ще е "държавна тайна", но хората на президента сигурно са го чели.
От друга страна, тези, които не влизат явно не го правят просто ей така, на инат. И там има икономисти, който могат да преценят дали е на сметка или не. Ако беше, щяха да влязат, ама не влизат. Тъпи ли са ? Едва ли.

Пак казвам - съжденията ми са на база косвени доказателства, но няма да е лошо да се чуят всички мнения и тогава да се прецени готови ли сме или не.

Щото ако не сме готови, пък скочим, ще е малко късно да питаме колко е дълбока водата. Wink

# 66
Няма как да сме равни с богати и силни икономики. И никой не ви кара да им работите за жълти стотинки.

# 67
Е, точно на приватизацията и приповдигнатия дух да ни убеждават как ще цъфнем и вържем тогава лъха всичко!

Проблемън не е КЪДЕ влизаме, а КОЙ ни води на там и колко се отстояват наистина българските интереси - става дума за народа! Въобще не смятам, че сме някакъв фактор за ЕС и да чакат нашите пари, виж обаче за нашите си мутрогено - политици това не са малки суми, които ще усвоят като стой та гледай!

Зорлем събрахме правителство, клати се отвсякъде, но видиш ли то ще ни въведе в такава голяма промяна успешно ... 

# 68
Всъщност има, но няма да стане като плащаме по милион на ден, на Боташ, за нищо. И на Русия бая пари наляхме, заради кофти договори, така случайно сключени е техен интерес. Ма Запада ни виновен...

# 69
Защо не идват у нас германци, или гърци, да гледат нашите старци? Нали е много лошо да си в ЕЗ?

# 70
  • Deutschland/HE
Против Еврото, против ЕС, против НАТО! Щях да приема  ЕС, ако бяхме  равни  със страните от западна Европа. Сега се получава, така, че ходим да им гледаме старците за жълти стотинки или да им строим къщите  също за без пари!Подиграват се, че поляците ставали само за водопроводчици, а ние само за чистачки!Неблагодарници!
Бях на протеста  в събота, ще бъда и  на този в сряда!Никой не ми е давал 50 лв и сандвичи! Бяхме запълнили площада пред Ларгото и пред БНБ! колко да сме били според БНТ 100 човека!

Гласът на България в ЕС е равен на гласът на Германия, на Унгария, на Дания.
Тези неща са лесни за проверка. Вчера  Силвърстоун ни подхлъзва как се искали редовно извънредни доклади, днес нашия глас не бил равен на техния.

Да ти кажа, българският лекар в Германия получава същата заплата като немския. Българският счетоводител в Германия получава същата заплата като колегата си. Имам познати, които работят във фирми за социален патронаж, ами българите получават по-високи заплати, защото работят качествено.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 16:18 от colibri

# 71
За, разбира се. За себе си и за семейството ми - и в личен план, и за бизнеса, и за инвестициите - само позитиви виждам и очаквам.

По отношение на почти липсващата информационната кампания - ето един сайт, който се надявам да се разрастне и да достигне до повече хора - https://evroto.bg/
Скромнично, на фона на усвоените пари, но нейсе - все е нещо Smiley

Факт е обаче, че хората, които са ЗА, не са толкова шумни, кресливи и натрапчиви. Затова се създава впечатление, че тези ПРОТИВ са повече. Напълно погрешно впечатление.

# 72
Не ме плащат руските знамена, а нагласацията, че сме готови за еврозоната.

На никой ли не му прави впечатление, че в новините съседстват репортажи, как инфлацията е 2.7 процента, следвани от репортажи за стачки, за по-високи заплати, тъй като цените много са се повишили ?

Кое е вярното ?

Отделно - плъзнаха интервюта със знайни и незнайни специалисти и "случайни граждани", които ни обясняват колко много ще са ползите от еврото и никой не казва какво рискуваме.

Същото беше и за перестройката, и за деноминацията, и за приватизацията.

С две думи, вземат ли да ме убеждават по телевизиата колко хубаво е нещо, значи има нещо гнило.

Ще поживеем, ще видим.

Инфлацията вероятно е 2,7% сега, но заплатите не стигат, защото не са вдигани отдавна, а някога беше и 30%. Това е като на Орлов мост, когато камерата следи дали караш с 50, но само там, а преди това с колко си карал е друго.
Накратко - няма противоречие.
А икономиката ни какво да е готова, като ние практически и сега сме с евро? И с това замаскирано евро преживяхме и тези 30% инфлация. Това ако не е стрестест кое да бъде?

Против Еврото, против ЕС, против НАТО! Щях да приема  ЕС, ако бяхме  равни  със страните от западна Европа. Сега се получава, така, че ходим да им гледаме старците за жълти стотинки или да им строим къщите  също за без пари!Подиграват се, че поляците ставали само за водопроводчици, а ние само за чистачки!Неблагодарници!
Бях на протеста  в събота, ще бъда и  на този в сряда!Никой не ми е давал 50 лв и сандвичи! Бяхме запълнили площада пред Ларгото и пред БНБ! колко да сме били според БНТ 100 човека!

Да де, ама след като влязохме в ЕС станахме много по-равни, отколкото бяхме преди. Тоест ЕС ни е помогнал да се подобрим, а не ни е спрял. Впрочем ако е толкова лошо да им гледаме старците защо ходим да го правим? Щом българи ходят, значи все пак е изгодно. А ако не бяхме в ЕС нямаше да може и това да правим.  Друг е въпросът, че това с гледането на старци си е жива демагогия. Старци гледат хора, които не могат да правят друго (но поне имат възможност с тези си умения да печелят). Но който има качества и образование може да работи всичко и навсякъде. Мойто чаве работи работа, за която за едно място кандидатстват повече хора, отколкото бяха на митинга против Еврото. И никой не е обръщал внимание на факта българско гражданство. Даже има неколцина българи. Толкова за твоята безпочвена надъханост.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 16:55 от Черна станция

# 73
Защо не идват у нас германци, или гърци, да гледат нашите старци? Нали е много лошо да си в ЕЗ?
Какво е ЕЗ?

# 74
  • Deutschland/HE
Евро зона

Общи условия

Активация на акаунт