"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 286 105
  • 7 675
  •   8
Отговори
# 5 160
  • София
Стига с тези стотинки. Имаше предостатъчно време да се погрижите за тях. Имате и още.

# 5 161
  • София
Олеее, ама в данъчното още ли събират пари?
Не, сигурна съм, че събират, защото не всички банкират, но ми прозвуча като нещо отдавна забравено.
Сега спокойно можеш да се регистрираш през електронното си банкиране и от банката те уведомяват за излезли данъци, за да оторизираш плащане. Нито се налага да следиш, нито да обикаляш. Отнема около минута и имаш и фактура после за доказателство.
Ама аз имам съседки (млади), които още ходят да плащат сметките си в брой по гишета. Една обаче ми се жалваше, че са ѝ сбъркали абонатния номер при въвеждане и е платила чужда сметка, докато нейната е останала неплатена и е била неприятно изненадана. Не разбрах дали е успяла да си върне парите. През банката това да се случи е вероятно сигурно под 0,1 %.

# 5 162
Да, ама аз плащах данъци на не едно жилище и всяко с няколко съсобственика. Така че ми е удобно документално. Беше де. За догодина ще си помисля. Но да, от няколко гишета и опашки останаха две и няма опашки.

# 5 163
Отдавна е доказано,че с карта човек харчи повече пари.
Да не е доказано от британските учени (което ще рече измислено от британски журналисти)?

# 5 164
С това и българските ще се справят, не е сложно. Коригирам се ,видях нещо, може да е сложно.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 19:56 от Бор_яна

# 5 165
Да си знаете
Скрит текст:
Планирайте навреме банкови операции в xxxxxxx xxxxxxx. До 14:00 ч. на 30 декември 2025г. ще може да нареждате преводи и да захранвате сметки. След 20:30 ч. на 30 декември 2025г. xxxxxxx xxxxxxx няма да са достъпни. Възстановяването на достъпа ще започне поетапно от 05:00 ч. на 1 януари 2026г.
Носете пари в брой на Нова година – лева и евро ще се приемат за плащане в брой до 31 януари 2026г. Между 21:00 ч. на 31 декември 2025г. и 01:00 ч. на 1 януари 2026г. в цялата страна няма да са възможни трансакции с карти на ПОС терминал, банкомат, както и онлайн плащания. След 01:00 ч. на 1 януари 2026г. тегленето от банкомат ще е единствено в евро, а вноските ще бъдат само в лева до 31 януари 2026г.
Планирайте посещението си в клон – от 12:30 ч. на 30 декември 2025г. до 4 януари 2026г. клоновете на xxxxxxx няма да работят.

# 5 166
Аз плащам със жълти стотинки продуктите и услугите. Така не ми се събират жълти стотинки. Примерно ако купувам хляб на цена 1.99ст. плащам един лев на монета и бели и жълти стотинки,а не с една монета от два лева. Но тук явно има баровци,които ги е срам да плащат със жълти стотинки,ами плащат с надменно изражение на лицето с едри монети и левове. Satisfied

# 5 167
  • София
Санди, това за конкретна банка ли се отнася и официално системно съобщение ли е?

# 5 168
Банка. Това за клоновете и достъпа до банкирането. Вероятно всички банки ще процедират по подобен начин.
Нашите ще бият кепенци на SAP другата седмица в сряда за да минем на евро.
Заредете си револютите с тях поне ще може да се правят онлайн. Не към български търговци но все пак

# 5 169
Аз плащам със жълти стотинки продуктите и услугите. Така не ми се събират жълти стотинки. Примерно ако купувам хляб на цена 1.99ст. плащам един лев на монета и бели и жълти стотинки,а не с една монета от два лева. Но тук явно има баровци,които ги е срам да плащат със жълти стотинки,ами плащат с надменно изражение на лицето с едри монети и левове. Satisfied

Глупости - баровци и срам... Просто да ровиш в портмонето и да събираш стотинки е бавна и досадна работа за всички - и за плащащия, и за касиера, и за чакащите отзад на опашка. Иначе всеки с кеф би се отървал от "желязото" в портфейла, ама е неудобно.

# 5 170
  • София
Не съм получавала още такива съобщения от обслужващите ме банки. Три са. Даже от едната ме увериха, че ще работят. Единствено са възможни сривове на самата НГ, когато има много плащания. С другите 2 не съм говорила, но системни съобщения нямам. Даже едните имат активна политика за ползване само на виртуални карти.
Револют не ползвам.

# 5 171
ПОС терминалите със сигурност няма да работят по нова година. Всички онлайн също, минават през пеймънт който трябва да се евровизира, а това изисква време

# 5 172
Трябва да имат време да пренастроят системата. Преди нямаше толкова постерминали , че и банкомати.

# 5 173
Интересно, как на французите не им трябваше време и на 1 януари 2002, няколко минути след полунощ теглеха вече евро от банкоматите. И това преди 23 години. Направо не мога да повярвам, каква е тази липса на адекватна организация у нас.

# 5 174
Доколкото разбрах, хората със сметки в Пощенска банка са получили такова съобщение. Но нямам сметка там и не мога да го потвърдя 100%.
Банките, в които са нашите сметки и сметките на децата, засега не са ни изпратили такава информация.

Не бих се учудила ако по чисто технически причини първите 1-2 дни има някакви дребни проблеми. Но това не виждам какво общо има с  еврото. Става въпрос за човешки капацитет - трябва да се пренастроят и обслужат хиляди банкомати из цялата страна, да се обнови софтуер и т.н.

Абсолютно съм убедена, че с малко търпение и разбиране може да се избегнат всякакви паникьорски настроения и хаос.

За съжаление не съм оптимист - овладяните медии и тролските фабрики в социалните мрежи ще се развихрят яростно, и много хора ще се подведат по тях. Ще има драматични репортажи как стар дядо не може да си купи хляб, как лоша магазинерка не приема 10 х 2 стотинки, и прочие глупотевини.
Казали сме и на моите родители, и на свекърите, първите дни на новата година да си гледат филми и да си четат книжки, и да пропуснат новините по телевизията и ровенето из фейсбук Smiley

Общи условия

Активация на акаунт