"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 287 526
  • 7 706
  •   6
Отговори
# 5 295
Преди малко изтеглих от банкомат 150 лв.,които се равняват на 76.69 евро. Още ли твърдите,че след Нова година няма да има проблем с приемането на еврото? Никой не може да ме убеди,че след Нова година няма да "закръглят" ценообразуването в ущърб на потребителите...

# 5 296
Румен Гечев и срам, това са две несъвместими неща. Гьонсурат му казват на такова.

Колкото до Костадинов, той знае, че говори небивалици, но знае и че има електорат,  който  го слуша и се цели в него - ето, той защитава лева.
Обидно ниско ниво, но какво да се прави. Има и хора, които му вярват.

# 5 297
Вече има и нов похват за избягване на левовете през януари. Днес на няколко магазина видях табелки, че магазинът няма да работи от 01.01 до 31.01. 2026. Ще си ползват ПГО още през януари. Кой и как ще контролира за мен вече масовият отказ на търговците да приемат левове. Превъртането в новата валута май  ще се окаже бавно и трудно. Иначе всеки ден слушам как България е готова да приеме еврото. За мен не е. Нито икономически, нито психологически, а и чисто практически очаквам голям батак.

# 5 298
Не мога да си представя да разчитам на квартален магазин, да ми обмени валутата. Сериозно?

# 5 299
Няма да работят, защото все още нямат евро.
Тази седмица питах във всички квартални магазини, никой не е успял да купи, банките нямат и не дават. Записани са в списъците от месеци. Всички се опасяват от проблеми с клиентите, и скандали на техен гръб, че крият еврото. И тук някои няма да отворят, като минимим първата седмица на януари.
Централен софийски квартал, само за уточнение.

# 5 300
  • София
Като са решили, че няма да работят, да не работят. Никой не може да ги накара насила. Лидл и Кауфланд са заредени вече с евро.
Проблемът е с малките населени места, където няма големи магазини и ще има недостиг на евро. Но все ще се завърти колелото и ще се обменят парите.

# 5 301
Селските магазини ще работят със всякакви валути, само да не се пише на тефтера

# 5 302
  • Пловдив
Е то не далече от ума това. Писахме го вече. По-изгодно е да си на почивка през януари, ще спестиш и пари, и нерви. Иначе с тази "готовност" с еврото ще спиш пред банката. По-добре в СПА-то да си лежиш. 😜 Чудесен стимул за веригите през януари и балтийка за кварталните и селски магазини.

# 5 303
Търговците нали могат да връщат и в левове през януари, ако нямат евро, но щом някои са решили, че така им е по-лесно и могат да минат без месечен оборот, тяхна воля.

В периода на двойно обращение (януари 2026 г.) търговецът връща рестото изцяло в евро, освен при липса на наличност, когато търговецът може да върне рестото изцяло в левове.

https://evroto.bg/bg/euro/citizens/faq#undefined

Иначе, е хубаво, че имат възможност вместо да работят да лежат цял месец в СПА-то.

# 5 304
Сериозно, вашите нерви ще издържат ли 50-100 скандала на ден, че не връщате евро?
Защото аз ги разбирам. И, не, няма да им е лесно. Ще е лесно за Лидъл и Кауфланд, очевидно.

# 5 305
  • Пловдив
С тези заплахи от потребители, че ще докладват търговците и проверки, които ще тръгнат да пишат глоби, по-евтино ще им излезе. Не сме готови логистично, кое не е ясно.

# 5 306
  • София
Не сме готови логистично, кое не е ясно.

Тяхна си е вината. Имаха цяла година да се подготвят.

# 5 307
  • София
Всъщност и без евро много малки магазинчета почиват през януари.
Поне кварталните, които около нас често работят по самите празници и през почивните дни с цел по-голям оборот, когато хората са си вкъщи и консумират повече.
После почиват за компенсация след празниците, а и от хора от бранша знам, че януари далеч не е добър месец, защото клиентите избягват много покупки, след като са се охарчили за празниците.
А и никой не може да определя на един частник кога да почива.

# 5 308

Да се подготвят как?
Кажете откъде целият дребен бизнес в България може да си купи евро предварително?
Трябваше да има стартови пакети за тях, в банките им, които да закупят, имаше обещания от държавата, списъци.
Или си представяте, че всички отиват в Тавекс, купуват колкото им трябва и има за всички?

# 5 309
  • Пловдив

Няма евро в банката. Да събирам евро цяла година, ако съм търговец? Така ли да се подготвя? А държавата и банките защо не са подготвени? Айде няма нужда. Пак всичко за сметка на търговците.

Общи условия

Активация на акаунт