"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 282 057
  • 7 576
  •   2
Отговори
# 5 715
  • Далечният изток
Ами те и фалшиви левове едва ли могат да различат по тази логика...
Обяснете им на тези възрастни хора, че могат да им пробутат фалшиви евро евентуално на улицата, ако някой им предлага да им обменя пари и то при по-добър курс. На такива да не се доверяват при никакви обстоятелства.

# 5 716
  • Варна
В центъра на Варна имаше вчера 2 затворени чейндж бюра, едното с табела 'дава се под наем' . Умря им бизнеса. Основно сменяха евра.

# 5 717
И какво, връщали,ли са ти фалшиви левове и колко пъти?

# 5 718
  • Буркина Фасо
Не може ли просто да си купиш една баничка.

Опитвам се да помогна на една възрастна жена, която иска да избегне да й връщат 20 евро или 50 евро, защото не мисли, че ще разпознае фалшивите, съответно по-добре да тегли от банкомат без депозитарна функция и ако има едри банкноти, да ги развали на място в банката.
ще отиде да тегли пари от банкомат , а не може да влезе и да попита на гише ще и вземат ли пари за да и развалят едрите евро ?!?!  посъветвай я първо да влиза в банка и да пита и след това да тегли.

В центъра на Варна имаше вчера 2 затворени чейндж бюра, едното с табела 'дава се под наем' . Умря им бизнеса. Основно сменяха евра.
закриха им бизнеса на хората вместо да го подпомагат. Simple Smile

# 5 719
Обяснете им на тези възрастни хора, че могат да им пробутат фалшиви евро евентуално на улицата, ако някой им предлага да им обменя пари и то при по-добър курс. На такива да не се доверяват при никакви обстоятелства.
Това, че вие не сте чували , и попадали на фалшиви банкноти , не означава, че са единични случаи.За тях не се пише и не се говори в медиите...Големите количества заловени фалшиви банкноти не са предназначени за разпалки нали?

# 5 720
  • Варна

закриха им бизнеса на хората вместо да го подпомагат. Simple Smile

живи да ги oплачем Grinning

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 15:01 от Vessi_to

# 5 721
Леле, темата къде зави пак... Grinning
Значи конкретно за моя казус - жената никога не е виждала евро на живо, според мен не е толкова странно, че се притеснява.
В БНБ за суми до 1000 лева, ако са разделени, няма такса, може би след Нова година и за еврото ще е без такса при малка сума разделени банкноти, но в търговските банки, дори за 200 евро, сигурно ще е с такса. По всяка вероятност банкоматите ще пускат предимно 20 и 10 евро, което е за предпочитане, но ако се случи да има и банкноти по 50 или 100, по-добре да има и план Б Grinning

# 5 722
Ако изчакате три-четири дена ще е безплатно - както сега се развалят левове. Иначе купуват от теб сумата и после ти я продават обратно, по съответните курсове, според каквото ми бяха казали в бюрата (може за твоята банка да е различно)

Ох, извинявам се, не съм уточнила - имах предвид след Нова година - ако при теглене от банкомат на 200 евро, има банкноти от 50 и 100 евро, каква би била таксата, ако искаш след това в банката да ти ги развалят на по 10 и 5 евро..

Но трябвало да е точно същото, както досега ако имаш банкнота от 100 лв и искаш да я развалиш... Еврото ще си е нашата валута и толкова. Не е като да отидеш в Китай с евро и да се чудиш къде да развалиш.
Не знам какво повече, аз винаги съм развалял в магазин, като купя нещо и дам голяма банкнота.
Ако има сметка, може да тегли на каса и да си иска банкноти по желание.
Тук не съм теглил от сто години, но някои банкомати ти казват какви банкноти има и си избираш какви да ти даде. Още по-просто е да не тегли 100, а 90, ще и даде на дребно, къде ще ходи. А ако така или иначе има карта за да тегли, може да плаща повече с карта.

# 5 723
  • Далечният изток
Това, че вие не сте чували , и попадали на фалшиви банкноти , не означава, че са единични случаи.За тях не се пише и не се говори в медиите...Големите количества заловени фалшиви банкноти не са предназначени за разпалки нали?
Масов случай са, да. Всеки втори лев е фалшив....
Айде спрете се с глупостите.

# 5 724
Казаха ми,че на 1-и януари в тото-пунктовете ще се плаща само в евро. Не би трябвало да е така,ако е вярно.

# 5 725
Разбирам притесненията на жената, но как се е справяла досега при левовете? Поне половината случаи ми се е случвало да изтегля и да ги получа само на 100 лв или на 100+50 лв и да си блъскам главата да развалям (в магазините, ест.) накрая взех да тегля примерно по 130, 230 и т.н., че да има гарантирано поне две малки банкноти.

# 5 726
Разбирам притесненията на жената, но как се е справяла досега при левовете? Поне половината случаи ми се е случвало да изтегля и да ги получа само на 100 лв или на 100+50 лв и да си блъскам главата да развалям (в магазините, ест.) накрая взех да тегля примерно по 130, 230 и т.н., че да има гарантирано поне две малки банкноти.

Честно казано, нямам представа - знам, че от един момент нататък е започнала да тегли от малък банкомат, в който по принцип не зареждат големи номинали - най-големият е бил 50 лева, но повечето банкноти са били от по 20 и 10. Лично аз мисля, че би било най-удобно да си плаща с картата и да не ползва пари в брой, но в крайна сметка си е нейно решението, просто с каквото мога да й помогна като съвет, бих й помогнала. (за мен също 50 евро е твърде голям номинал за човек, който прави малки сметки - аз примерно, рядко надхвърлям 10 лева на пазаруване, в редки случаи го докарвам до 20, и на тези 50 евро, ако сметката ми е 5, касиерите хич няма да им се зарадват Grinning, затова по-скоро, където има възможност, бих плащала с ваучер)

# 5 727
Аз не знам какво може да се купи с 10-20 лв, 50 си отиват за една чанта в днешно време. Като зареждаш и повече - препарати, месо,   ориз,  олио, подобни дори по едно
 То притесненията са повече предварително,  Имам левове да десетина дни,  с карта мисля в началото, хранителните магазини имат постерминал и липсата на дребни се игнорира. Това ще е проблемът, центовете. После се свиква.

# 5 728
Аз не знам какво може да се купи с 10-20 лв, 50 си отиват за една чанта в днешно време. Като зареждаш и повече - препарати, месо,   ориз,  олио, подобни дори по едно

Е, хората са различни, пазаруват различни неща, аз нито "зареждам", нито пълня чанти, понеже не мога да нося тежко, пазарувам ден за ден, малко неща, и така.. Ако например купя две кила картофи, най-много да взема и две кисели млека и това ще е... Ако трябва и друго, то остава за следващо пазаруване... Така съм свикнала, така процедирам. Разбирам хората, които с едно пазаруване зареждат за цяла седмица, но аз не съм от тях. (Да не говорим, че ям пет неща на кръст Grinning) Но много off-topic отидохме Grinning

# 5 729
  • Буркина Фасо
 То притесненията са повече предварително,  Имам левове да десетина дни,  с карта мисля в началото, хранителните магазини имат постерминал и липсата на дребни се игнорира. Това ще е проблемът, центовете. После се свиква.
всичко каквото струва под 10 лв може да се купи  Simple Smile
от един магазин си купувам хляб, от друг захар, от трети брашно ... гледам къде е най-евтино. нали така ни съветва оня шушлек от телевизора rotfImbo 

Общи условия

Активация на акаунт