"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 278 937
  • 7 482
  •   4
Отговори
# 6 165
  • Буркина Фасо
Горките касиери, ще са принудени да търпят прости хора известно време. Който търговец не се е запасил с евро си е негов проблем, а спекулантите от 15 лева, на 15 евро бургер, винаги ще има, не купувате и готово. Нищо сложно не се е случило.
Който е прост и вярва на пинчера от Варна, е възможно и извънземни да чака след НГ, негов проблем.
да, проблем е за търговеца, но някои нямат вина за това. мои познати са се записали да стартовите пакети в самото начало, но до края на годината не бяха ги получили. надяват се, че от понеделник ще се оправят нещата.

# 6 166
Аз драма не виждам и темата не е драматична.
За мен е интересна от практическа гледна точка, най-важно е как ще бъдат превалутирани цените, по какъв курс, дали по математическото правило ще закръглят или нагоре. Залагам на второто.
Като например, ако трябва да си взема кафе от вендинг машината, което е струвало 60 ст., сега колко ще трябва да пусна, защото нямам 31 евроцента и такива простички неща.
Едното ще е 30,другото 40 и така..

# 6 167
  • There I was on a July morning
Аз драма не виждам и темата не е драматична.
За мен е интересна от практическа гледна точка, най-важно е как ще бъдат превалутирани цените, по какъв курс, дали по математическото правило ще закръглят или нагоре. Залагам на второто.
Като например, ако трябва да си взема кафе от вендинг машината, което е струвало 60 ст., сега колко ще трябва да пусна, защото нямам 31 евроцента и такива простички неща.
Едното ще е 30,другото 40 и така..
Това е по математическото правило за закръгление, но по търговското може да е и 60 цента. Wink Ще видим как ще вървят цените, не визирам само кафето, а всичко.

# 6 168
Кафе с безалкохолно преди 6 лева кръгло, вчера €3.10 пак кръгло. Един процент инфлация....в бакшиша
Днес в Лидл ми направи впечатление, че левовете го пускаха в нещо като голяма прасе касичка. Явно нямат никакво намерение да се занимават в левове

# 6 169
  • София
Някой касиери тук, се опитват да цакат с гръцко евро, но Ганьо не е вчерашен, прави скандали и си иска българското.

Имам франчайз пункт за хим. чистене - приемане и издаване на  дрехи.
Замествам днес болна служителка и идва наперена клиентка. Дава сако за напр. 10.23Е по ценоразпис , плаща в евро с банкнота от 100 Е. Застава на Ф и иска да и върна бълг. евро. ОК, много кротко и обясних, че от банката са ни дали близо 300 Е в монети по 0.01, 0.02, 0.05, 0.10, 0.20, 0.50, и всичките са български, с Мадарския конник на гърба. Готова съм да и върна ресто, българско ще е. Но тя се нацупи, щяла да и се скъса марковата чанта, абсурд било  това, подигравала съм и се. Бързо се сети, че има карта и си плати услугата с нея.

# 6 170
Изобщо не сте длъжна да обяснявате, какви са тези претенции, няма "българско евро", а просто евро, утре ще поиска не-знам-какво-си. Вие си вършите работата. Изобщо не им се връзвайте.

# 6 171
  • София
Маркова чанта, която вероятно е от Италия/Франция, а не иска да използва валутата на тези държави. Grinning

# 6 172
"Диана Русинова алармира: Използват ме за обменно бюро - дадох евро, върнаха ми лева

Това е крайно нелоялна практика, възмущава се тя

Търговци масово се опитват да превърнат клиентите си в "обменни бюра", като връщат ресто в левове, въпреки че са длъжни да го правят в евро. За порочната практика алармира експертът по пътна безопасност Диана Русинова, която лично се сблъска с проблема в квартален магазин днес, цитира Дунав мост.

Случаят разкрива как бизнесът използва периода на двойно обращение (1–31 януари 2026 г.), за да се "изчисти" от старите български пари за сметка на потребителя.

Инцидентът се разиграва днес следобед, видно от касовата бележка с час 15:01. Русинова пазарува стоки на стойност 11,38 евро и плаща с банкнота от 20 евро. Според Закона за въвеждане на еврото, търговецът е длъжен да върне рестото от 8,62 евро в европейска валута.

Вместо това обаче, касиерът връща сумата в левове – 16,85 лв.
Лъжата лъсва след скандал
Най-скандалният момент в ситуацията е опитът за манипулация. Първоначално търговците често се оправдават с липса на наличност в евро – единственото позволено от закона изключение.

Русинова обаче не отстъпва: "След известна разправия се оказа, че евро си имат и си ми върнаха в евро."

Това доказва, че не става въпрос за липса на средства, а за умишлена политика на обекта да се освобождава от левовата си наличност, прехвърляйки ангажимента за обмяна върху клиента.

Какво казва законът?
Съгласно Чл. 25, ал. 1 от Закона за въвеждане на еврото в Република България:

"В периода на двойно обращение при получено плащане в брой в левове или в евро търговецът връща остатъка изцяло в евро."

"Какво се оказа – че аз като клиент трябва да играя ролята на обменно бюро за магазините. Това е крайно нелоялна практика," възмущава се Русинова в социалните мрежи.

Единственото изключение ("вратичката", която търговците използват) е, когато нямат "достатъчна моментна наличност". В случая на Русинова обаче наличност е имало, което прави действието на търговеца директно нарушение на закона.

Икономическата логика зад това поведение е проста. Търговците бързат да се отърват от физическите левове преди края на януари, за да си спестят таксите и времето за инкасиране и внасяне на старите пари в банките. Ако успеят да ги върнат като ресто, проблемът става на клиента, който ще трябва сам да ги харчи или обменя."

# 6 173
  • София
Следващият път, като влезе в магазина, да плати с левовете, които са ѝ върнали точно и да се върне в същия магазин чак февруари. Bowtie

# 6 174
  • София
И как е разбрала Д. Русинова, че има налично Е в момента, а не и го връщат?
Едва ли е оторизирана да прави проверка на касовата наличност на магазина....

# 6 175
  • София
И как е разбрала Д. Русинова, че има налично Е в момента, а не и го връщат?
Едва ли е оторизирана да прави проверка на касовата наличност на магазина....
Никак, нагнетена драма за лайкове в мрежите.
За момента много търговци бързо изчерпват евровите наличности и в края на деня започнат да връщат лева. Ходи се до банката на няколко дни, а не всеки ден.
В малките населени места все още се работи масово в левове, разчита се да дойдат първите заплати в евро и тогава да се завърти машината, особено при малките бизнеси.
Не виждам повод за скандали и тръшкане, все са си пари.
По-голямата драма ще е с растящите и закръглящи се цени, а тя тепърва ще се развива.

# 6 176
Чакам, да видя драмата с цените. Само да не стане като драмата с курса лев евро, че видяхме как се разви.

# 6 177
В нашия Ремедиум днес бяха по-креативни - на който плати в евро - връщат евро, който в лева - връщат левове. Не видях някой да се разправя.

На някои търговци им се чудя обаче, докога ще работят без постерминал, сега нямаше да имат никакви ядове... В магазина за животни  нямаха евро  и аз нямах, с карта не може,  дадох точно левове, Имаме наблизо  и един с доста хубави дрехи, не  много скъпи, но качествено трико, примерно, правят си прилични обороти. Само аз днес купих пижами на две баби и още нещо, близо 200 лева оставих,  а имаше още поне двама трима клиенти. Па вземи сложи най накрая  един постерминал, докога ..

# 6 178
Ей, тая не се спря.

Виж, оправят се и без постерминал.

# 6 179
... масовият българин няма да усети никаква разлика. Но със сигурност някакви избрани хора ще я усетят. Да не мислите, че някой е помислил за нас.

Точно попадение къде е заровено кучето.
Ние все чакаме "някой да помисли за нас" или казано другояче - да ни оправи.  Wink
Такъв филм няма.
В една много силна книга ако я помните се казва "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се".

Общи условия

Активация на акаунт