"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 277 322
  • 7 482
  •   5
Отговори
# 6 180
  • София
В малко магазинче за сувенири в малък град днес платихме в лева и върнаха в лева, като продавачката обясни, че си е купила и евро за ресто, но не може да си пресметне касата ако смеси двете валути и на първо време ще връща в лева.Stuck Out Tongue Winking Eye

# 6 181
Цитат
коментарите на хората, които ни плашиха, че ще ни залеят бежанци, щото влизаме в Шенген.
Цитат, сложи цитат кой те плаши, че всеки ден го повтаряш?
В квартален магазин( в центъра сме) шефа последно е ходил за евро пакет на 30.12.25г.Нямали в неговата банка.Принудил се да купува евро свободно на  друг курс.Той има два магазина.Затова на клиенти плащащи с лев, връщат в левове.Евро за евро, с карта най-лесно ясно.Малките търговски обекти в случая нямат вина за неуредиците на банките и държавата.То пък кога ли и какво ли ни е наред, нито ни е за първи, нито ще ни е за последен път.
Обменно бюро продава левове.Интересно кой и защо би си купил сега?

# 6 182
Не е интересно, тъжно е - малоумен или фен на възраждане/величие

# 6 183
  • София
Чудно ми е защо в началото на есента малките бизнеси не заявиха определена по-голяма сума в евро и то в различни копюри, която можеха да платят и вземат на 30 декември. Та сега са купували от пакетите за физически лица или ходят "по няколко пъти до банката" (не знам кои банки работят още, май само тези в МОЛ-те). На мен като физическо лице поне 3 пъти ми излиза съобщение "ако сте бизнес, елате и заявите пари - ЦКБ, знам със сигурност, че такива съобщения са пращали ДСК и ПИБ (и другите със сигурност са пращали, ама чукча не читател). Да отдавна беше, но за това евро се знае от половин година. И сега - дай да връщаме в лева, че по-лесно. Дори и да дадат заплатите/пенсиите в евро, то те ще са по 20/50/100 и пак няма да има онези за връщане. Така към края на месеца и следващите ще има "дайте точно, че няма да ви върна". Та проблемите изобщо не идват само от държавата и банките (те защо са виновни в случая не знам, но се споменават често), а в много не особено добри търговци, които не виждат повече от 2 месеца напред.

# 6 184
Чудно ми е защо в началото на есента малките бизнеси не заявиха определена по-голяма сума в евро и то в различни копюри, която можеха да платят и вземат на 30 декември.
Може би са чели bg-mamma, че не им е необходима по-голяма сума в началото на Януари Stuck Out Tongue Winking Eye Ако Декември са отваряли сутринта със 100 лева, значи Януари 2026 могат да отварят с € 51

# 6 185
  • София
Това се казва далновидност....... И после държавата пак не си е свършила работата

# 6 186
  • Пловдив
Чудеса с откриване на топлата вода. Всичко от последната страница го писахме още през лятото, защото с елементарна логика човек можеше са го предвиди. Естествено, че някой, в настоящата ситуация, трябва да помисли за хората и бизнеса. Писах как това се е случило в Австрия. Иначе, можеше да ме цитираш и там, където написах, че грижата за давещите се е грижа на самите давещи. Не е само до далновидност. Малкия бизнес няма толкова свободни средства, че да подсигури връщане на ресто изцяло в евро, без да виси през ден в банката. Това също е загуба на време и средства. За чуждия гръб и тоягите.

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 09:29 от dazel

# 6 187
  • Mediterraneo
Тоя страх от банки и карти... Търговски обект без ПОС терминал... Не вярвам да няма начин за договорка с банката относно таксите на транзакциите през ПОС, да си договорил процент, който те устройва и да влезеш в новото време, не да тъпчеш на едно място, заради 10 евро на месец комисионни.

# 6 188
Не е заради размера на таксите. С ПОС терминал всичко влиза в банката и трябва да се осчетоводява, а печалбата да се облага. По-добре е директно в джоба. БГ малък (и по-голям) бизнес не обича да плаща данъци и осигуровки.

# 6 189
Цитат
коментарите на хората, които ни плашиха, че ще ни залеят бежанци, щото влизаме в Шенген.
Цитат, сложи цитат кой те плаши, че всеки ден го повтаряш?
В квартален магазин( в центъра сме) шефа последно е ходил за евро пакет на 30.12.25г.Нямали в неговата банка.Принудил се да купува евро свободно на  друг курс.Той има два магазина.Затова на клиенти плащащи с лев, връщат в левове.Евро за евро, с карта най-лесно ясно.Малките търговски обекти в случая нямат вина за неуредиците на банките и държавата.То пък кога ли и какво ли ни е наред, нито ни е за първи, нито ще ни е за последен път.
Обменно бюро продава левове.Интересно кой и защо би си купил сега?

Тоя "шеф" сам си е виновен, на 20 дек отишъл за евро пакет? Защо не на 31дек. в 12 без 5.
Докато българинът не се дисциплинирана, научи се да се информира (от официални институции) и планира, ще е на тоя хал.
Въпреки всичко се разплащаме и с лев до 31 януари, така че има време. Само да не удължат срока за лева, защото на Ганя му е сложно.

# 6 190
Имало още 18 милиарда лева в банкноти в брой в обращение, казаха по телевизията преди няколко дни. Това са поне 90% сиви и черни пари... Хората са си ги кътали по бурканите и дюшеците. Сега тепърва голямо конвертиране предстои.

# 6 191
  • Пловдив
Стартираш с 100 евро каса, за колко време ще ти стигнат да връщаш само в евро, ако ти плащат в лева. До обяд. А после? Дори Кауфланди Лекси в края на работния ден са връщали ресто в лева, в Пловдив. Ще премине този гратисен период и ще се уредят нещата, но през януари ще е така.

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 10:07 от dazel

# 6 192
Чудно ми е защо в началото на есента малките бизнеси не заявиха определена по-голяма сума в евро и то в различни копюри, която можеха да платят и вземат на 30 декември. Та сега са купували от пакетите за физически лица или ходят "по няколко пъти до банката" (не знам кои банки работят още, май само тези в МОЛ-те). На мен като физическо лице поне 3 пъти ми излиза съобщение "ако сте бизнес, елате и заявите пари - ЦКБ, знам със сигурност, че такива съобщения са пращали ДСК и ПИБ (и другите със сигурност са пращали, ама чукча не читател). Да отдавна беше, но за това евро се знае от половин година. И сега - дай да връщаме в лева, че по-лесно. Дори и да дадат заплатите/пенсиите в евро, то те ще са по 20/50/100 и пак няма да има онези за връщане. Така към края на месеца и следващите ще има "дайте точно, че няма да ви върна". Та проблемите изобщо не идват само от държавата и банките (те защо са виновни в случая не знам, но се споменават често), а в много не особено добри търговци, които не виждат повече от 2 месеца напред.
Ихаа,как си представяш стотици кора на 30.12 в банката на опашка за евро?И пак...3 пъти ходим в банката, за да чуем-"пакетите свършиха, пробвайте друг ден"....
Та , да, грешка беше да има пакети за частни лица през декември...И грешката е на държавата, не на "бизнесмените"...Това,че зъм заявила 5000 евро, не значи, че ще ги получа на 30 декември...Искам, ама няма...Твоята камбанария друг звук издава...толкоз за готовността на държавата....

# 6 193
  • Буркина Фасо
малките бизнеси са поръчали евро, но банките не им дават (на някои). познати са поръчали в самото начало но до днес няма евро от поръчаното. надяват се утре нещата да се променят.

# 6 194
  • София
Ихаа,как си представяш стотици кора на 30.12 в банката на опашка за евро?И пак...3 пъти ходим в банката, за да чуем-"пакетите свършиха, пробвайте друг ден"....
Та , да, грешка беше да има пакети за частни лица през декември...И грешката е на държавата, не на "бизнесмените"...Това,че зъм заявила 5000 евро, не значи, че ще ги получа на 30 декември...Искам, ама няма...Твоята камбанария друг звук издава...толкоз за готовността на държавата....

Тези пари можеха да се взимат и на 15 декември. Написах 30-ти,  защото някой пак щеше да изреве, че не може "да затвори" 5000. Пакетите за физически лица се изкупиха от "бизнесмени", които не са се сетили, че еврото влиза от 1 януари и не са се подготвили по-рано. Хайде "малкият бизнес" да не си измива ръцете непрекъснато с държавата. Че и държавата има сериозни пропуски - факт, но че и огромна част от "малкия бизнес" не си мръдна и малкия пръст също е факт.

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 10:58 от Yellow_girl

Общи условия

Активация на акаунт