"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 273 714
  • 7 427
  •   2
Отговори
# 6 435
Днес даваха пазар в Бургас в сутрешния блок и само една отворена сергия. Останалите заради еврото не отворили. Ами, още по-добре за оборота на възрастната жена, която явно няма проблем да работи и с двете валути. Даже не трябваше да излъчват репортажа, че сега другите ще видят, че не е толкова страшно и ще се върнат.
а какво каза за плащането от клиентите?

затворени магазини до неделя колкото щеш. и тук се писа, и аз го писах. нямат поръчаните стартови пакети за търговците.

А какво им пречи да работят като другите - в лева?

# 6 436
В моя град всички хранителни, денонощни магазини, баничарници, сергии на пазара работят. Единствените, които не работят, са в отпуск, който си пускат така или иначе всяка година поне първата седмица на месец януари. От години началото на януари е било мудно, мързеливо и пестеливо. Хората са изхарчили парите по празници, първите 10 дни на януари никога не съм успявала да си запиша час за маникюр, фризьор или да си пия кафето в кварталното заведение, защото са в отпуск след декемврийската сеч. Grinning Мъжът ми също е в отпуск цял месец, те почиват всяка година януари.

# 6 437
Цитирам...

Цитат
Курсът на еврото се повиши тази сутрин в междубанковата търговия във Франкфурт, съобщават германски сайтове за финансова информация, предаде БТА.

Спрямо долара единната валута поскъпва с 0,10 на сто до 1,1736 долара.

Спрямо швейцарския франк единната валута се котира нагоре с 0,07 на сто до 0,9287 франка за едно евро, спрямо британската лира поскъпването е минимално - с 0,01 на сто 0,8659 лири, а спрямо японската йена - с по-значителните 0,09 на сто до 183,46 йени за едно евро.

Поскъпването на еврото означава, че пазарите имат доверие в икономиката на еврозоната. По-високият курс спрямо другите валути показва, че инвеститорите предпочитат евро пред други валути.

# 6 438
Според мен проблемите сега започват, защото цените растат и ще продължават да растат, а заплатите и пенсиите  не.
Предвид,"за последните два работни дни на 2024г., в банките са внесени над 1 млрд. лв. " се разчита, че хората не са бедни т.е. вдигането на цените няма да им се отрази.

# 6 439
"Хаосът" трае няма и ден и половина Joy Преходният период е месец. А долната глупост няма смисъл дори да се коментира.

Явно си имаме пророк в темата. Wink

Какъв пророк съм, като с двете валути ще се плаща официално до края на януари? Не съм си го измислила аз.

И понеже ми писна от лъжи и пропаганда, реших да направя малко снимки и да сравня цените. Касови бележки пазя само когато пазарувам дрехи или обувки, ако реша нещо да върна, затова снимах каквото имам вкъщи в момента. След малко излизам в обедна почивка и отивам да пазарувам, ще докладвам дали са двойни и тройни. След три месеца, като се уталожи истерията, ще проверя отново, за да го видим това чудовищно двойно поскъпване дали се е случило.

Скрит текст:

# 6 440
  • София
Интересно ми е защо, след като у нас само и единствено еврото е виновно за повишаването на цените,защо се увеличават цените и в другите държави?

# 6 441
  • София
Фивър, не очаквай отговор. Най-много поредно есяване на паника и дезинформация.

# 6 442
A аз задавам друг въпрос - ако еврото го премахнат, то ще паднат ли цените? При последващо въвеждане, когато сме готови, дали ще видим НОВ растеж на цените Simple Smile Реторични въпроси са, знам Simple Smile

# 6 443
Интересно ми е защо, след като у нас само и единствено еврото е виновно за повишаването на цените,защо се увеличават цените и в другите държави?

За там Украйна им е виновна, нали такива са им опорките.

# 6 444
  • Обран бостан ;)
OK

Така да е.

Всички тук сте прави, аз не съм.

Приключвам с темата.

# 6 445

За там Украйна им е виновна, нали такива са им опорките.
Има се предвид войната.

# 6 446
  • Пловдив
Ооо, тук никакви цени, веднъж повишени например заради скъпо гориво и скъпи транспортни разходи, не се намалят. Дори когато петролът беше с рекордно ниски нива, а аргумента бяха транспортните пазходи, нищо не помръдна надолу. В България всякъв повод е причина за увеличение. 😀

# 6 447
От моите наблюдения отворени са големите вериги. Тук-там някое по-малко магазинче. Повечето не работят. Някои още през декември сложиха табели, че през януари магазина няма да работи. От малкото работещи, които съм посещавала до сега евро не са ми върнали. На бензиностанциите също срещу лев връщат лев. На пазара - две сргии. Хора също нямаше. Цените бавно и плавно продължават нагоре, да видим до кога. Хлябът, който купувам от 1,70 лв е с нова цена 1,15 евро. Не знам дали е обосновано и не ме интересува. Сигнали няма да подавам. Нали сме свободен пазар. И при нас таксата за паркиране от 1лев стана 1евро, както май се случва масово. Обедняването вече се усеща все по-осезаемо. Ще трябва да се свиват разходите отново, за кой ли път. Та това е, каквото очаквах, това и се случва. Обаче не е заради еврото, не.

И къде се случва това нещо?

Може би е добре да се запитате защо има спекулация при вас, а в по-големите градове не виждаме такова поскъпване. А щом няма да работят цял месец, после не се чудете защо са ви увеличили цените. Дори не желаете да се възползвате от правото си да подадете сигнал.
Не на последно място цените в София за паркиране останаха същите, защото хората протестираха. Така че не разбирам къде е това "масово поскъпване".

# 6 448
Ооо, тук никакви цени, веднъж повишени например заради скъпо гориво и скъпи транспортни разходи, не се намалят. Дори когато петролът беше с рекордно ниски нива, а аргумента бяха транспортните пазходи, нищо не помръдна надолу. В България всякъв повод е причина за увеличение. 😀
Веригите правят промоции.
Гледам на брошура в БГ цитросови плодове и риба са по-евтини от държавата, от която са внесени.
Хората им недоволстват и дават пример, че българите са по-добре от тях.

# 6 449
Дължи се на комбинация от фактори, общи за всички и индивидуални за всяка държава. При нас колкото и да не се иска на някои да го признаят, смяната на валутата е индивидуален фактор, малко или много допринасящ за повишението.

Общи условия

Активация на акаунт