"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 274 245
  • 7 429
  •   2
Отговори
# 6 450
Щом Бънди вдигна ръце от темата нещата са много сериозни Joy

Интересно ми е защо, след като у нас само и единствено еврото е виновно за повишаването на цените,защо се увеличават цените и в другите държави?
Дължи се на комбинация от фактори, общи за всички и индивидуални за всяка държава. При нас колкото и да не се иска на някои да го признаят, смяната на валутата е индивидуален фактор, малко или много допринасящ за повишението.

Глупости. Повишенията в момента се дължат на характерната търговска практика позната у нас като 'Ден година храни'. Покрай въвеждането на нова валута много хитреци искат да намажат, но има лекарство и за това.

Не работят през този месец, защото не им се занимава? Няма лошо, хората ще пазаруват другаде. Февруари или Март обаче работа и хляб за тях вече няма да има. Хората внимават къде си дават парите.

Във веригите в момента текат добри промоции, една особено замрази цените на някои стоки до м.Април. Всеки може да следи кое къде е изгодно да купи.
Липса на финансова и покупателна култура, липса на желание за работа и бизнес нюх- това са основните проблеми на българите, които в момента реват. За щастие, това са много малък процент.

# 6 451

Веригите правят промоции.
Гледам на брошура в БГ цитросови плодове и риба са по-евтини от държавата, от която са внесени.
Хората им недоволстват и дават пример, че българите са по-добре от тях.
И тук идваме до следния въпрос - в България цената на труда е минимум 2 пъти по-ниска от другите държави. Щото един продавач в магазин получава 600-900 евро. Посочете ми в коя страна продавач в магазин получава толкова? Цените в България на едни и същи стоки спрямо другите държави трябва да са по-ниски. Прост пример - газирана вода Перие в Испания в кой да е магазин е 0,60 - 0,80 евро за малка бутилка. Тук обаче е 2 евро - да не би да я карат със самолет като чекиран багаж в нискотарифна авиокомпания?

# 6 452
Свърших левовете аз, сега вече ще ме е яд ако ми върнат в лева че ще връщам двоиния портфейл Joy

# 6 453
Точно това е форма на манипулация. Уж си говорим, а всъщност говорим глупост след глупост. Без връзка с реалността, само насъскваме по-лабилната публика и после ги гледаме по клипчетата как се излагат хората, а някои си губят и работата от това, че слушат недоказани глупости.
[/quote]

Точно така. И преди НГ, и сега, по магазини, аптеки,каси и пр.бяха плъпнали разни агитатори против еврото и ни в клин, ни в ръкав се намесваха в разговори да бълват техните страшки. И в социалните мрежи е същото. " Ще обеднеем, ще мизерстваме, хърватите пищят, другите още си искали марката, франка, гулдена. И други глупости се пишат-в България важало само бг евро, центовете били "тенекета", били фалшиви и подобни.
Кой както иска да си харчи парите. Дали ще се свива, дали ще ги пилее или харчи разумно-на никого не му пука.
Факт е, обаче, че наистина разяснителната кампания беше гола вода. Какво пречеше в пощите примерно по селата да се доставят брошури, да се дадат повече разяснения. Такива брошури само в ЛИДЛ съм виждала. А в малки магазини изключително рядко стъпвам. Няма никава вероятност да дам дори и цент там, където ми заявяват, че приемат само лева и връщат само лева.

# 6 454
И моето първо ресто в евро Heart Eyes Прибрах се от пазар, апокалипсисът се отлага засега. Затворени магазини (левче, втора употреба, малка аптека и магазинче за бельо) няма. Навсякъде ако плащаш евро, връщат евро, ако не - в лева. От предходните ми снимки сравних само цената на кафето, сметаната, картофите и граха, останалите неща са купувани от други магазини, през които днес не съм минавала. Не са мръднали и с цент/стотинка нагоре. И още две снимки, обикновен бял хляб над едно евро няма, а из фейсбук циркулира някаква снимка уж от Лидъл на 10 бр. яйца за 7.80 лева

Скрит текст:

player82, извинявай, ама такава зависимост "където заплатите са по-високи, там и цените са по-високи, а където са по-ниски, всичко е евтино" никъде няма. В Германия кутия 20 цигари е 9 евро и това е доста години така, а в България същата марка е 7.80 лева и това след като от ковид насам ги вдигат всяка година. Да не ти сравнявам пък цените на кастрация на котка между Германия и България, защото там вече направо ще ти побелее косата. В различните държави едни неща са по-скъпи, други по-евтини, всеки си подрежда приоритетите и си преценява за какво да харчи. Това, че храната при нас е равна, или дори по-скъпа в сравнение с други европейски държави е факт, който е налице от поне 15 години. И няма абсолютно нищо общо с еврото.

# 6 455
Днес на обяд на два банкомата на ПИБ

Ако искаш втори път да теглиш 10€, автомата изписва, че не може да РАЗДАВА повече.

Опашките са страшни навсякъде по банките. Носят се левове, буркани със стотинки, теглят се евро, плюс стандартните  неща.
Очаквам в края на месеца да стане още по-зле.

# 6 456
Скрит текст:
И моето първо ресто в евро Heart Eyes Прибрах се от пазар, апокалипсисът се отлага засега. Затворени магазини (левче, втора употреба, малка аптека и магазинче за бельо) няма. Навсякъде ако плащаш евро, връщат евро, ако не - в лева. От предходните ми снимки сравних само цената на кафето, сметаната, картофите и граха, останалите неща са купувани от други магазини, през които днес не съм минавала. Не са мръднали и с цент/стотинка нагоре. И още две снимки, обикновен бял хляб над едно евро няма, а из фейсбук циркулира някаква снимка уж от Лидъл на 10 бр. яйца за 7.80 лева

Скрит текст:

player82, извинявай, ама такава зависимост "където заплатите са по-високи, там и цените са по-високи, а където са по-ниски, всичко е евтино" никъде няма. В Германия кутия 20 цигари е 9 евро и това е доста години така, а в България същата марка е 7.80 лева и това след като от ковид насам ги вдигат всяка година. Да не ти сравнявам пък цените на кастрация на котка между Германия и България, защото там вече направо ще ти побелее косата. В различните държави едни неща са по-скъпи, други по-евтини, всеки си подрежда приоритетите и си преценява за какво да харчи.
Това, че храната при нас е равна, или дори по-скъпа в сравнение с други европейски държави е факт, който е налице от поне 15 години. И няма абсолютно нищо общо с еврото.
Мда, няма нито един търговец, доставчик, прекупвач ..... , който да използва смяната на лева с евро за лична изгода, всички са изключително честни, почтени и принципни.
Еврото само по себе си може да "няма вина", но да се твърди същото за ползвателите му е меко казано несериозно.

# 6 457
  • София
А какво чакаха тези хора в последните 6 месеца? Може би, че няма да се случи.
Плюс това подобни драми всъщност няма.

# 6 458

player82, извинявай, ама такава зависимост "където заплатите са по-високи, там и цените са по-високи, а където са по-ниски, всичко е евтино" никъде няма. В Германия кутия 20 цигари е 9 евро и това е доста години така, а в България същата марка е 7.80 лева и това след като от ковид насам ги вдигат всяка година. Да не ти сравнявам пък цените на кастрация на котка между Германия и България, защото там вече направо ще ти побелее косата. В различните държави едни неща са по-скъпи, други по-евтини, всеки си подрежда приоритетите и си преценява за какво да харчи. Това, че храната при нас е равна, или дори по-скъпа в сравнение с други европейски държави е факт, който е налице от поне 15 години. И няма абсолютно нищо общо с еврото.
Сериозно ли казваш, че цената на труда няма отношение към цената на стоката?
Акцизни стоки да сравняваме - няма нужда. В Швеция пък моите цигари са 60 крони/10 лв, ама заплатата ми (която не е минимална) е в пъти по-малка от тяхната минимална 2500 евро.

# 6 459
Днес на обяд на два банкомата на ПИБ

Ако искаш втори път да теглиш 10€, автомата изписва, че не може да РАЗДАВА повече.

Опашките са страшни навсякъде по банките. Носят се левове, буркани със стотинки, теглят се евро, плюс стандартните  неща.
Очаквам в края на месеца да стане още по-зле.

Къде това? Днес бях в два банкови клона на Уникредит, в единия имаше един човек, във втория само аз. Никой нищо не сменяше, една жена влезе да попита колко е най-голямата сума, която може да изтегли от банкомат. Забравих колко, но не беше малко.

# 6 460
А какво чакаха тези хора в последните 6 месеца? Може би, че няма да се случи.
Плюс това подобни драми всъщност няма.

Не само, че чакаха последния момент, но слушаха опашатите лъжи на негодници като Ченалова, Момчилова, Копейкин, Духалкото и други видни борци срещу еврото. И сега една немалка част вярват, че лв ще се върне още март???? месец, че Възраждане и лично Костя ще ни извадят от ЕЗ, че съдът в Люксембург ще спре еврото и всякакви безумия.

# 6 461

Никъде не го казвам. То точно защото двете са пряко свързани, нещата, които са на нашия пазар в момента, се произвеждат в Китай, Бангладеш и Пакистан. Само че H&M примерно ако решат да отварят магазини в Пакистан, няма да си намалят цените на половина, понеже заплатите на хората там са наполовина на европейските. Защото къде им отива тогава печалбата? И точно по тази причина и веригите отварят магазини тук - цени същите, заплати и данъци по-ниски, следователно по-голяма печалба.

# 6 462
Къде това? Днес бях в два банкови клона на Уникредит, в единия имаше един човек, във втория само аз. Никой нищо не сменяше, една жена влезе да попита колко е най-голямата сума, която може да изтегли от банкомат. Забравих колко, но не беше малко.

Вчера по това време пред мен имаше 38 човека на опашката в Уникредит. Днес един приятел е чакал два часа в ОББ за обмяна на левове в евро. Може би някои клонове са по-натоварени от други.

# 6 463
А защо е толкова важно да се обменят точно сега левовете в евро?

# 6 464
  • Наблизо

Само че H&M примерно ако решат да отварят магазини в Пакистан, няма да си намалят цените на половина, понеже заплатите на хората там са наполовина на европейските. Защото къде им отива тогава печалбата? И точно по тази причина и веригите отварят магазини тук - цени същите, заплати и данъци по-ниски, следователно по-голяма печалба.
Всъщност подчертаното не е вярно.Например когато Декатлон отвориха магазини в Индия,цените им бяха сигурно двойно по-евтини от в Европа.Сега мисля,че ги вдигнаха,но пак е съобразено с покупателната способност.
А в България сирене за мазане Филаделфия близо 4 евро,а в Германия - 2.
А щом в Бг разходите са по-ниски,а цената на едро на стоките е променлива с еднаква стойност (да кажем) като в Германия,защо в България е по-скъпо от там?

Общи условия

Активация на акаунт