"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 264 449
  • 7 171
  •   3
Отговори
# 6 870
Грешиш, твоето се нарича манипулация. Не всички пенсионери имат по една чанта пари, която да мятат през прозореца. Не всички през уикенда са на СПА, нито обикалят Европа. Тези хора не пишат тук и затова не съществуват. А това са хората виждали бедност. Ти, не си виждала. Мислиш, че не схващаме нарочните ти провокации. Схващаме ги. Приземи се защото има и друг свят освен твоя.
Не знам, по какво знаеш, кой каква бедност е виждал, но твоето са манипулации и провокации.

Дори само фактът, че изчезна всеобщият комфорт на всякаквите пишман работодатели да не плащат заплати с по 5-10 месеца последователно, означава че днес сме по-добре.  В един момент това беше едва ли не масово.

Изобщо не е приключило.Пресен пример, това, че вие не сте чували..
https://www.borbabg.com/2026/01/09/1sviloza-svishhov-sprya-rabotnitsite-zaplati/

# 6 871
  • Пловдив
Аз също обърках цена на кроасан, а редовно купувам. Не е нито нарочно, нито манипулирам. Да, има повишени цени и ще се увеличават още, когато няма с какво да сравняваме. И това не е български патент. И примери. И статии се публикуваха, но което не ни е удобно, не го четем, защото има един аргумент: манипулация, което дори не е аргумент, а липса на аргумент!

# 6 872
Като цяло имаме късмет, че курсът е приблизително 1:2. Какво да кажат разни други държави, където курсът е бил примерно 5.34 местни пари за 1 евро. Там и с калкулатори пак са повтаряли сметката да не стане грешка.

# 6 873
Не е ромка, а социален асистент на сина си, инвалид, не може да го оставя сам и да ходи на работа. Молете се да благоденствате и забравете за тези хора, те и без друго са забравени.....По това си личи колко богата и социална е държавата, по грижата за истински бедните и онеправданите, а не по заетостта на хотелите във Велинград.

Дейзъл, аз съм социален асистент на майка ми + това работя на 8 часа по специалността ми. Има две програми за асистенти. В едната заплатата е 1200 лева за 8 часа. Другата програма е европейска и максимума часове са 4 часа на ден, като парите са 500 лева на месец.

Тези, които вият в момента срещу еврото и срещу ЕС, явно не осъзнават, че ако не сме в ЕС, сумати асистенти ще изгубим това заплащане. Също така, ако тази жена, за която пишеш, има проблеми с това да се изхранва, може да се обърне към ДСП и повярвай ми, ще се намери начин да й бъде осигурена храна както на нея, така и на сина й.

# 6 874
Барса, лошо е, че все още има такова нещо.
Преди бяха сякаш много, всички вестници бяха пълни с такива новини, родителите ми също работиха така.

Само дето трябваше хората да бъдат съкратени, да си вземат борсата, а когато предприятието (уж) започне работа, тогава да започне да назначава.
Сега ги държат заложници.

# 6 875
  • София
Бедни хора има на всякъде, хора които живеят на улицата, които се грижат за болни роднини и са много ограничено финансово, хора които им е трудно да си позволят жилище...наистина ли мсилите, че това е само в България?
Лошо е лекаствата да товарят семейния бюджет, но както писах по-рано, за да се подобри това, българският избирател трявба да се мобилизира и да гласува за хора, които искат и могат да променят нещо. А не за тези, които само повтарят, че всички са маскари.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 14:24 от pimpinela

# 6 876
  • Пловдив
Естествено, че не е само в България. Но, хайде направете справка как е организирано това в държави, към които претендираме, че принадлежим.
Соларис, това с ДПС не го разбрах, ти явно си по-наясно с тези далавери, можеш да поясниш и на ЛС. Ако инвалидът може да се обслужва сам, вероятно може асистентът да работи. Не съм се сблъсквала с това.

# 6 877
Не е ромка, а социален асистент на сина си, инвалид, не може да го оставя сам и да ходи на работа. Молете се да благоденствате и забравете за тези хора, те и без друго са забравени.....По това си личи колко богата и социална е държавата, по грижата за истински бедните и онеправданите, а не по заетостта на хотелите във Велинград.

Дейзъл, аз съм социален асистент на майка ми + това работя на 8 часа по специалността ми. Има две програми за асистенти. В едната заплатата е 1200 лева за 8 часа. Другата програма е европейска и максимума часове са 4 часа на ден, като парите са 500 лева на месец.

Тези, които вият в момента срещу еврото и срещу ЕС, явно не осъзнават, че ако не сме в ЕС, сумати асистенти ще изгубим това заплащане. Също така, ако тази жена, за която пишеш, има проблеми с това да се изхранва, може да се обърне към ДПС и повярвай ми, ще се намери начин да й бъде осигурена храна както на нея, така и на сина й.
Да се обърне към ДПС😳, и това ли доживяхме...Наистина ли животът ни зависи от тях...Това ми дойде в повече, честно....Потресена съм...

# 6 878
Вижда се колко сте наясно със социалните нужди, щом не разпознахте абревиатурата.

Манипулации от сорта "Аз нямам проблеми и си пазарувам от коледни пазари в Белгия, обаче много ме е грижа за жената, която видях вчера да проси са направо недостойни, айде спрете се вече.

# 6 879
  • София
Естествено, че не е само в България. Но, хайде направете справка как е организирано това в държави, към които претендираме, че принадлежим.
Правя веднга спраква, живея в Испания,  често съм попадала по държавния канал на репортажи за хора в такова положение. Тежък живот имат, и те и близките им. Като асистенти не взимат много, а натоварването някой път е огромно, включително и психически, нямат ваканции, винаги до болния.......абе да не дава Господ. Но не са цъфнали и вързали, разликата е, че лекастрватата не ги плащат, както в България и има много повече граждански  и НПОта, които, оказват някакво  съдействие (нещо което в България също се появява).
Ако държиш, мога да ти потърся и конкретни примери.

# 6 880
Да очакваме, че ще се превърнем в Балканската Германия ей така просто, е наивно. И по отношение на средни доходи има официална статистика и е видно, че ние сме по-назад от повечето европейски държави.
Видно е обаче и че стандарта ни на живот се повишава в сравнение с миналите десетилетия. Бедността няма да я преборим, не знам и някой да е успял. Но имаме по-висок стандарт на живот, по-висока покупателна способност, повече възможности за развитие, обучение, пътуване , култура.
Тези неща обаче се разглеждат на база статистика а не това, което виждаме около себе си, защото сме твърде ограничени и нашите обкръжения са доста изкривени. Така че ако някой иска да докаже, че състоянието ни се влошава, моля за официална статистика по въпроса.
Мен например ме впечатли какво изнесе банката като информация декември - 187 млрд в депозити на физически лица. Ясно е, че не са разпределени по равно, но при все това сумата е впечатляваща .

# 6 881
  • Пловдив
Така, да се правите, че тези хора не съществуват и държавата богатее и си е на мястото, не е адекватно. И, не. Жената, не просеше. Но аз съм свикнала по форумско да се вади от контекста текста. Разликата между мен и вас е, че аз не си правя илюзии за благоденствие само на база собствено социално положение.

# 6 882
Вижда се колко сте наясно със социалните нужди, щом не разпознахте абревиатурата.

Манипулации от сорта "Аз нямам проблеми и си пазарувам от коледни пазари в Белгия, обаче много ме е грижа за жената, която видях вчера да проси са направо недостойни, айде спрете се вече.

Ирис04 - пише дПс, а не дСп  Wink

# 6 883
Объркала съм в бързина, ДСП - дирекция социално подпомагане. Има и домашен социален патронаж, който осигурява услуги на хора с увреждания. Има и социални кухни, предполагам че в Пловдив също трябва да има поне една такава.
Не на последно място за ТЕЛК с над 90% увреждане се получават пари отделно от заплатата на асистента.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 14:35 от Solaris

# 6 884
  • София
Но може да направим един паралел с епохата, когато Русе бе Виена на Балканите, а България малката Швейцария/Австрия. Кога се случва това? Когато политиците бяха масово образовани в Западните университети, а държавата се стремеше към Европа като политика и култура. В момента с влизането ни към ЕС, ЕЗ, Шенген продължаваме тази традиция и отново стандартът на живот се покачва значително. Можеше и още по-бързо и уверено, ако и политиците ни бяха от онази класа след Освобождението, наследници на велики интелектуалци, а не на червени комунисти.

Общи условия

Активация на акаунт