"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 270 709
  • 7 385
  •   28
Отговори
# 7 320
Да ЕЗ няма отношение към това, но тук се застъпва идеята, че инфлацията е нещо супер положително и колкото повече се вдигат цените, толкова по-богати ставаме.

Айде поредния абсурд, който никой не е твърдял Laughing
Сериозно бе хора, как и защо си измисляте аргументи, че после да спорите сами със себе си?

# 7 321
  • София
Заглавието на темата е така поставено, че да предизвика конфликти за/против. Да ни кара да се самоизяждаме и някой да гледа сеир. Няма за/против от 20 години насам. Решили сме да сме в Европа, чакахме си чинно да ни поканят, поканиха ни, влязохме. Все едно да отворим тема За и против училището. Нали образованието ни е скапано, а и тетрадките и моливите са скъпи. Дайте да спорим защо е нужно да пращаме детето в първи клас. Не схващате ли колко е абсурден целия този спор?
На всеки, който не е роден със сребърна лъжичка в устата му се е случвало да е беден. Финансова култура му се казва решението.
Ние сме част от пазара и ако се съгласяваме (купуваме), то цените няма да паднат. Малко бойкот няма да навреди също така.

Вчера от една от омразните вериги с европейско участие, купих филе Елена за 11Е/кг, чери домати за 1Е/500г, земел за 0.06Е. Имаше и други ниски цени, но нищо друго не ми трябваше. Докато ние си чешим езиците, нашите производители и търговци се правят на капиталисти, истинските бизнесмени си плетат кошницата и накрая ще останат само големите вериги, защото знаят как се прави бизнес. Миналата година затвориха много магазини в квартала, сигурно навсякъде е така, само най-гъвкавите ще оцелеят. Причината за това е спорът за и против еврото, мантрата: Цените ще се вдигат - самоосъществяващо се пророчество му се казва. Хората, които инициираха този процес изобщо не се вълнуват колко сте бедни, те си броят копейките, превалутирани в евро, и хич не им дреме.

# 7 322
Добре де, повечето от вас ви интересува само вие да сте финансово добре ли, без оглед на това, което става наоколо? Учили сте, работите много, парите ви стигат, значи всичко е наред. И на мен парите ми стигат, но не ми харесва моя роден край да се обезлюдява, защото няма работа с прилично заплащане. Не ми харесва града да се пълни с узбекистански, индийски и прочие строителни работници и като сляза вечер в магазина до нас да си купя хляб и мляко, да не чувам българска реч. Не ми харесва детето ми да го е страх да излезе вечер. Да ЕЗ няма отношение към това, но тук се застъпва идеята, че инфлацията е нещо супер положително и колкото повече се вдигат цените, толкова по-богати ставаме. Между плановата икономика и крайно либералната, в която държавата не се намесва изобщо има много междинни положения и аз като данъкоплатец очаквам държавата да упражнява някакъв контрол върху цените.

Обезлюдява заради еврото ли? Може би е време да се ядосвате на местни управници, вместо на чуждите.

А индийци, узбекистанци и прочие идват, защото тук няма кой да върши тази работа. По-добре ли е предприятията да спрат дейност? Те не хранят ли семейства? Тъмнокожи работници събират боклука в София - Карбовски беше заснел един такъв, а отдолу ръсеха расистки коментари. По-добре ли ще е боклука да се разнася по улиците, да плъзнат епидемии и да живеем в смрад? Да не мислите, че преди 10-20 години, когато българите се трепеха да ходят да работят във Великобритани, Германия и прочие, чужденците не са писали такива неща за нас?! Приятно ли ви беше тогава?

Уж призиви да се поставим на мястото на другите, пък после правим ксенофобски коментари.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 18:14 от Solaris

# 7 323
  • Бургас
Мери_Ан, напълно нормално е да говоря за Путин, след като във форума, особено в политическите теми, които ме интересуват, се разпространява неговата дезинформация. Всички потребители, които се редят да пишат тук срещу ЕЗ, лесно ще ги откриеш и в темата за Украйна. Там те защитават руските убийства на невинни хора, повтаряйки кремълските опорки едно към едно.
Относно учениците ми, то спокойно, няма за какво да ти е жал. Това са нормално мислещи хора, които не се хващат на плиткоумна дезинформация. Wink
Наистина е феноменално как десетокласници и единадесетокласници имат по-висока финансова култура от възрастни хора и с нормални джобни успяват да си купят банички на нормални цени, при това им остават пари и за обяд.

Точно пък децата нямат собствено мнение, а взаимстват в голяма част това, което им говори някой по-голям авторитет , или слушат, или четат /евентуално/ някъде. Младите хора са много лесно манипулируеми.  Обективно и релевантно мнението се оформя малко като те поочука живота.

Относно джобните - Мама и тати дават наготово пари за джобни за да могат да си купят тези неща, не е като да не знаят колко точно ще имат този месец.

# 7 324
  • Наблизо
Ехеее браво, аз слагам около 400-500 г. Може би тавата ми е малка.
И не изхранваш явно мъже и подрастващи.
Моето дете яде повече от мен,и за да имаме за поне два пъти ядене килограм си отива като стой та гледай.

А такива като мен,които в евро си получават и заплатата и съм си За еврото,не може ли да се възмущавам от цените?И че не се прави нищо от страна на държавата това да се промени и сме стигнали до това дори брашното да е на една цена и по-скъпо от западна Европа,а уж поне него си произвеждаме?
Иначе ММ ме разпитва какво става с приемането на еврото в Бг,защото излизат тук таме новини,че преходът вървял зле и българите били против.Пак си говорихме,че в рамките на 2-3 години цените са станали на ниво един франк-едно евро,а влизането в било при 7 франка горе долу за евро.
Тъй че очаквам тези нива до края на годината за отношението лев-евро.Данони заплатите да последват обаче.

# 7 325
А, ей заради такива противоречия коментирам. Иначе всеки е свободен да си живее както иска. Ако ще и във Виена да ходи за банички, не ме интересува. Ама като твърди, че е скъпо и че много лошо се живее в тази държава, наистина да му е скъпо и да живее лошо. Другото са... казвам "противоречия", но иначе за мен са си откровени лъжи. За мен. Мое мнение. Сега пак да не се обиди някой.

Откровени манипулации бих ги нарекла по скоро. И като се посочат нЕкои несъответствия - ама то не е за мен, то за една позната.

С каква цел се прави това можем сами да си отговорим, ми се струва. Аз бих заложила на нарочно насаждане на негативизъм, недоволство, страх от бъдещето, идеализиране на някакво си минало незабравимо и несъществуващо, наливане на вода в мелницата на едни хора, които  драпат  да се кривне в друга посока...
Според мен много добре знаят какво правят и защо.

# 7 326
Не ми изглежда като точно това да им е дерта на повечето, даже съм сигурна.

За мен става въпрос за хора, които изобщо не искат да влизаме в еврозоната и няма никаква логика да не е сега, а някога си, това е точно нежелание да си защитят в прав текст позицията. То в въртене, то е сучене...

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 19:23 от Iris04

# 7 327
....
Иначе ММ ме разпитва какво става с приемането на еврото в Бг,защото излизат тук таме новини,че преходът вървял зле и българите били против...
Съвсем добре си върви преходът, следобяд пазарувах, никакви грижи.
Някои хора, пълни с необложени черни левове са много много против. Сега ще им е малко по-трудно да ги пласират. Много искам НАП да си свършат работата и в следващите месеци да поискат обяснения откъде са всички тези пари.

# 7 328
Не ми изглежда като точно това да им е дерта на повечето, даже съм сигурна.

Скрит текст:
За мен става въпрос за хора, които изобщо не искат да влизаме в еврозоната и няма никаква логика да не е сега, а някога си, това е точно нежелание да си защитят в прав текст позицията. То в въртене, то е сучене...
Точно това е, щом можаха да стъкмят нещата така, че всичко да изглежда вярно и съвсем естествено, какво ли още може. Това поражда несигурност и отвсякъде ти повтарят, че това, което виждаш реално не е вярно, истината е това, което казват. В това отношение надминаха и комунистите от едно време.

# 7 329
....
Иначе ММ ме разпитва какво става с приемането на еврото в Бг,защото излизат тук таме новини,че преходът вървял зле и българите били против...
Съвсем добре си върви преходът, следобяд пазарувах, никакви грижи.
Някои хора, пълни с необложени черни левове са много много против. Сега ще им е малко по-трудно да ги пласират. Много искам НАП да си свършат работата и в следващите месеци да поискат обяснения откъде са всички тези пари.
аз се чудя къде излизат такива новини. В България няма, напротив.

# 7 330
Може ли да ни споделите и на нас тия новини, дето излизат, че преходът върви зле и българите са против, мерси .

Къде излизат също ще бъде интересно и ще обогати темата, че нещо зацикли в откриване на топлата вода, а именно, че да се храниш навън е (по) скъпо.

Да се разнообразим малко.

# 7 331
Обясни ти как ценовата стабилност изведнъж се оказа, че не е толкова стабилна, а това е критерий за приемане и ние отговаряме на него за да ни приемат.

# 7 332
А, ей заради такива противоречия коментирам. Иначе всеки е свободен да си живее както иска. Ако ще и във Виена да ходи за банички, не ме интересува. Ама като твърди, че е скъпо и че много лошо се живее в тази държава, наистина да му е скъпо и да живее лошо. Другото са... казвам "противоречия", но иначе за мен са си откровени лъжи. За мен. Мое мнение. Сега пак да не се обиди някой.

Откровени манипулации бих ги нарекла по скоро. И като се посочат нЕкои несъответствия - ама то не е за мен, то за една позната.

С каква цел се прави това можем сами да си отговорим, ми се струва. Аз бих заложила на нарочно насаждане на негативизъм, недоволство, страх от бъдещето, идеализиране на някакво си минало незабравимо и несъществуващо, наливане на вода в мелницата на едни хора, които  драпат  да се кривне в друга посока...
Според мен много добре знаят какво правят и защо.
Точно в десятката.
Щом обожествиха зимата на 1996-1997 и всички с поне по една панелка на евтино купили тогава щот били много умни и обърнали в щатски долари...
Едва ли някой преживял тази зима, в която буквално гладувахме ( плачът за сега гладуващите е мега смешен на този фон)може да се върже на тези опорки, но младежите... те са им таргета явно за възхвалата на БКП управлението тогава, т.е. на великата икономическа компетентност на другаря Гечев, който сега самоотвержено се хвърля на амбразурата за фалиралия тогава заради него бг лев.

# 7 333
Обясни ти как ценовата стабилност изведнъж се оказа, че не е толкова стабилна, а това е критерий за приемане и ние отговаряме на него за да ни приемат.
що е то ценова стабилност?

Ирис, в Западна Европа. Там вървят тия новини, там си плащат с евро, но ни разправят, че в България да разплащаш с евро е гадно и ще настане апокалипсис.

# 7 334
  • София

Обясни ми ти защо потребителската ми кошница е със същата стойност като миналата година, а не сме фалирали, огладняли, метеорит убил и прочее?

Общи условия

Активация на акаунт