"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 281 933
  • 7 575
  •   11
Отговори
# 7 545

Коментарът ми беше по повод поста на BernardaM и това, че въпреки повишените цени, пак има опашки. Даже постът ми, е веднага след нейния.
Това по повод на баничките.

Ок, извинявам се.

За канелените ми се върти цена 10 лв, но беше много отдавна.
Бих опитала, но не бих могла цялата да я изям, ще трябва да деля с някой.

# 7 546
  • София
Ооо, 10 е било даже преди октомври сигурно.
Тогава бяха между 9 и 14, според големината и украсата.
В евро ми е интересно. Да не са по 10 вече.

# 7 547
Предлагам да направите график, от утре, кой ще докладва цената на баниците за деня.

# 7 548
От 1 януари, цената на тока е повишена.За домакинствата с близо 8%, за бизнеса с 30%...Няма как и цените да не скачат, обосновано,така че не знам тия проверки защо изобщо ги правят ..
Колко време държавата плащаше енергийните разходи на бизнеса? Да са задържали цените без промяна или да е поевтиняло нещо?
Постоянно си измисляте поводи за поскъпване.
Пак ще дам пример с търговци, които нямат разходи за ток и не плащат заплати на продавачи. Сами си продават. През декември домати на пазара 3- 3.50 лв/кг. Вчера по пазара домати на цена 5 лв. или 2.50€. защото 2.50 € е по- близо до 3 лв. като число. На търговеца не му се иска да държи цена 3 лв- 1.50 €. Надуват цената в лева, та евровата равностойност да е по- близо до съотношение 1:1.
Ябълки по Коледа 2.50 лв/кг по пазара. Вчера са станали по 5 лв/кг или 2.50 €.
Не приемам за оправдание, че са извън сезона. И декември месец бяха извън сезона. Внасят ги от Гърция или Турция. Там няма драстичен скок на цените през последния месец.

# 7 549
  • Mediterraneo
Аз само чета и се потрисам от споменаваните цени...
Във фийда ми във ФБ се цитират сметки от по 400 евро за ток...

# 7 550
  • Deutschland/HE
Не може доматите през зимата  да ги смяташ за спекула. Първо е стока извън сезона, второ за отглеждането им в оранжерии се изразходва доста електричество.
В Германия съм и декември купувах краставиците за под 1евро/брой. В момента са 1.40евро за брой. Поскъпнали са и доматите, зелените салати. Но това не е за първа година. От поне десет години е така, като ни хване януарския студ и скачат цените на домати, краставици, салатки и после към средата на февруари започват да се връщат към старите си цени.

# 7 551
Нали ви казах преди няколко страници, че скоро ще обвиним еврото и за цените на зимния зарзават Joy

От януари и МРЗ е по-висока, не само тока.

# 7 552
  • Mediterraneo
Моят зимен зарзават е на друго мнение. Доматите ми са по 1.20, а три марули купувам за 1 евро, както и връзка репички.

# 7 553
Да сравняваме цените на зарзават, растящ целогодишно навън, или такъв, отгледан в соларни оранжерии в Южна Испания, с цените на зарзавата, гледан в оранжерии, отоплявани на ток по нашите ширини с нашите температури през зимата, е безсмислено.

# 7 554
Бабите ви все домати са яли през януари 😀
Яжте кисело зеле, полезно е.

# 7 555
"Извън сезона"  не е причина за повишение на цените. Предварително го написах и пак 5 човека повтарят "извън сезона, извън сезона", само и само да бранят търговеца. Извън сезона беше и ноември, и декември, ама надуха цените януари. Цените няма да се понижат и в сезона. Търговецът ще продължи да качва цените.

# 7 556
  • Deutschland/HE
Направила съм си няколко буркана туршия (моркови, карфиол), сложихме 6 зелки кисело зеле. Имам още и от двете. Отделно салати от червено цвекло, ряпа, алабаш върви чудесно.

# 7 557
Това категорично не е вярно! Няма никакво увеличение на ток и вода от 01.01.2026 г. за разлика от предходни години. И за да не съм голословна.
После с решение на КЕВР цените на електроенергията за променени от 01.07.2025 г.
https://www.dker.bg/uploads/2025/tseni-el-en-jul2025.pdf

Не знам във ФБ кои какви сметки за ток обявава, че е платил(400 евро за бая голяма крадратура ще да е), но само ще споделя нашата последна сметка за периода 10.12.2025 г. - 09.01.2026 г.( една тирифа за цена е посочена за целият период, без промана на същата спрямо предходната сметка)
За къща 100 кв.м. с отопление на термопомпа въздух - вода, Бойлер БВГ 300 л към тази система и всички нормални домакински разходи на електроенергия 162,35 евро или 317.53 лв.
А за тези, дето са им скъпи баничките ще постна моята домашна баница от вчера с ръчно точини кори от брашно класик на София Мел, с истинско краве сирене от ферма, с родопско кисело млако 4.5%, с 5 яйца и масло от ферма за няма 12 лв. Който иска да купува за 3 евро 200 гр. баница.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 18:42 от Fatalina

# 7 558
То не е и само извън сезона, ами и извън сезона цените варират, като кулминацията е февруари/март. Все пак това, което продават днес не е отгледано тази седмица. Очаквайте другия месец на пазара да е още по-скъпо.

# 7 559
Не сме се сетили да се заредим с туршии, за да избегнем скока на цените на зеленчуците тази зима.

Когато някой има хипертоник вкъщи, едва ли ще наблегне на туршиите.

Общи условия

Активация на акаунт