"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 283 710
  • 7 623
  •   2
Отговори
# 7 575
Аз пак не разбирам каква е връзката с еврото. Ако някой смята, че може да взима повече не е нужно да чака да се сменя валутата, може да си мени цените по всяко време.

# 7 576
Няма лошо някой да си вдигне цените, но дали е вдигнал качеството на предлаганата услуга?
В това е разковничето, и наистина няма общо с еврото.

# 7 577
Няма лошо някой да си вдигне цените, но дали е вдигнал качеството на предлаганата услуга?
В това е разковничето, и наистина няма общо с еврото.

Твърде често качеството е последна грижа, а спекулата първа. Някои искат тази думичка спекула да бъде забранена! Но точно тя отразява безобразната лакомия и издевателството над клиента. И желанието за натрупване на милиони в съвсем кратки срокове без много труд и усилия.......

# 7 578
Това е и единствения начин, да се освестят. Като останат без клиенти.
Кое е по-добре? Да имаш 100 клиента които си оставят 100 евро или 200 които то остават по 50?
10 оставящи  1000€, мечта

# 7 579
Скрит текст:
Не сме се сетили да се заредим с туршии, за да избегнем скока на цените на зеленчуците тази зима.

Когато някой има хипертоник вкъщи, едва ли ще наблегне на туршиите.
Аз правя компоти, сладко от ягоди, буркани с кьопоолу, пукани чорбаджийски чушки, пържен патладжан с лук, лютеници, печен пипер за фризера, щайги с ябълки и зелени домати за зреене (по 1,70 лв/кг).  При мен това е от ЕГН-то обаче.

В момента купувам само мандарини и портокали.

Абсурд през зимата да вземам каквито и да било местни зеленчуци или плодове, ако ще и без пари да ги даваха.
При тези цени пък да ги купувам - изобщо.

Ясно е, че цените растат,  но в случая, дори не е икономии, а просто не виждам, какво качество и вкус може да предложи пресен пипер през зимата.
Много добър пример, как се спасяваме поединично.

ПП И аз съм в тази категория и да, може би е от ЕГН - то, така сме възпитани от време оно.

# 7 580
  • София
А как предлагаш да се спасяваме заедно? Защото аз няма как да съм в хора на евроскептиците и копейките.
И на мен не са ми скъпи баничките, доматите, краставиците, но не съм и склонна да плащам повече, отколкото смятам, че една стока струва. Правя туршии, защото обичам.

# 7 581
Това не е спасяване по единично, а разумно потребителско поведение. И не само с оглед на цената. Няма как нещо, достъпно за масата, да е спасяване по единично.

# 7 582
Това не е спасяване по единично, а разумно потребителско поведение. И не само с оглед на цената. Няма как нещо, достъпно за масата, да е спасяване по единично.
За да прилагаш описания подход значи, че нещо не е достъпно за масата и тогава всеки прилага някакъв подход за да преодолее тази недостъпност.

# 7 583
За да се правят някакви изводи, трябва да се следят продукти, които се купуват масово. Не сезонни и екзотични плодове и зеленчуци, не и бургери от щраус или мляко от киноа.

Така че може да се смеете на баничките, пиците на парче и дюнерите, но това е обичайна храна на една огромна част от населението (както и на учениците), и не е никак за пренебрегване.

Но да оставим презряните банички и да погледнем други, по-основни продукти.

В момента 1 кг ориз "Крина" на промоция в Кауфланд е 1,42 евро.
В брошурата от януари 2025, 1 кг ориз "Иззи" на промоция в Кауфланд е била 2,42 лв = 1,24 евро.
Увеличение от 15% за една година. Много ли е, малко ли е?

# 7 584
И миналата година ориз "крина" сигурно е бил по-скъп от "иззи". Редно е да се сравнят еднакви марки.

# 7 585
Цените навсякъде и в Европа, а предполагам и по света се покачват лека полека. Инфлация си има и се усеща дори в богатите европейски държави. И нека да не сравняваме само хранителните продукти, защото при тях данъци, здравни осигуровки, а и част от услугите са различни. Само маникюристките ни (за София говоря) си повярваха толкова, че доближиха цените си до европейските. Въпреки че доходът им е основно в сивия сектор, за разлика от европейските им колежки. И пак, щом имат клиенти и графикът им е пълен, значи услугата им струва толкова.

А по повод пиците и дюнерите, в други държави също не са евтини и голяма част от учениците си носят храна от вкъщи.

# 7 586
  • Буркина Фасо
не само марки, а и "модел" ориз.  аз редовно купувам на Крина перлен ориз. цената му се увеличава, но на промоция почти остава непроменена.

# 7 587
За да прилагаш описания подход значи, че нещо не е достъпно за масата и тогава всеки прилага някакъв подход за да преодолее тази недостъпност.

Нана, и аз искам вечно всичко да расте навън, ама не живея Южна Испания. Безмислено е да спорим за достъпност, при положение, че нито производствените обеми са същите, нито факторите, определящи цената.

BernardaM, Крина и Иззи са първо различни марки. Отделно оризът не е един вид и цената между различните видове дори на една марка варира с повече от 15%.

# 7 588
За хората, които купуват промоционални продукти, марката далеч не е водеща. Наблюдавам отблизо потребителското поведение на група самотно живеещи пенсионерки - за тях важното е да е "на промоция", един път купуват една марка, на следващата промоция - друга, на третата - трета. Даже и параметрите не са им толкова важни, колкото цената - например за млякото - купуват и 1.5%, и 2%, и 3.6% - което е на най-ниска цена. Та и за ориза - български, жасмин, перлен - когато е на промоция, върви.

За нуждите на официалната статистика си има други източници.
Тук говорим за практическата страна на нещата, за личните ни наблюдения и усещания.

# 7 589
Та и за ориза - български, жасмин, перлен - когато е на промоция, върви.

Може. Но това не значи, че цената е нараснала с 15% за година.

Общи условия

Активация на акаунт