"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 285 093
  • 7 667
  •   11
Отговори
# 7 635
  • София
Не е само до дамаска и размер. Понякога при една и съща визия вътре са вложени различни материали, механизми и т.н.
От китайска стока до китайска стока има разлика, а и явно са прекупвачи (не са производители, нито са официални представители) и нищо не пречи да имат различни цени, дори да ги внасят от едно и също място.
Мебели от Китай не бих си купила, колкото и добре да изглеждат.

# 7 636
Но вече разликата не е 77%. Всъщност много изделия се продават на различна цена в различни сайтове. Това не е дошло сега или от еврото.

Винаги някои фирми зареждат директно, други може да минават през дистрибутор, дилъри и т.н. Как да имат еднакви цени?
Много ясно, че не е дошло от еврото (аз съм твърдо ЗА еврото). Просто показвам на противниците, че причината не е то, а алчността и некоректността на търговците.

# 7 637
Къде е алчността и некоректността? Ако едната фирма купува на по-висока цена, няма как да го продаде на по-ниската. Сайтът предлага стоките си, той не ги продава насила, нали?

Иначе аз ползвам понякога китайски стоки, но например никога нищо не бих си купила от тему, ако ще там да е със 150% по-евтино. Всеки си решава.

# 7 638
Къде е алчността и некоректността? Ако едната фирма купува на по-висока цена, няма как да го продаде на по-ниската. Сайтът предлага стоките си, той не ги продава насила, нали?

Иначе аз ползвам понякога китайски стоки, но например никога нищо не бих си купила от тему, ако ще там да е със 150% по-евтино. Всеки си решава.
Ако обичаш, не подкарвай разговора в друга посока.
Въпросните магазини разчитат на неинформираността на потребителя. Както казва един познат собственик на голям магазин "оххх, как ги обичам такива заблудени" и потрива ръчички. Недей да си мислиш, че всики търговци си формират цените почтено.
Чувала съм за Тему, но не знам подробности какъв магазин е и как функционира. Името ми звучи противно дори.
Естествено, че всеки си решава-няма ти да решаваш вместо мен или обратното.

# 7 639
Como са австрийска компания все пак, мебелите тук идват от там. Дори да са китайски, едва ли са като тези правени за БГ.

# 7 640
Все едно да кажем, че два магазина, в които сиренето е с разлика 2 лева, разчитат на неинформираността на потребителя. Не, той може да си купи от този, който му е по-наблизо, защото не му се разкарва за 2-та лева. Или да има позната продавачка в определен обект. Или сиренето да е не е напълно едно и също и т.н.

Давам пример със себе си. Аз никога не си купувам обувки онлайн. Съответно никога не следя точно в кой магазин те ще са с 5 лева разлика. Каквото ми става и ми е удобно от една определена марка го взимам на момента там, където го намеря. Със сигурност някъде из нета или на живо е могло да намеря с 10 евро по-евтино. Но аз държа да пробвам, и то не в офиса на куриера, а в магазин  и не обикалям да търся разлика в цените. Това ти може да наричаш неинформираност, за мен е удобство. Примерно.

# 7 641
Ценообразуването е според търсенето и според пазара.
при положение, че цените в Лидл, Кауфланд ...в цяла БГ са еднакви означава ли, че навсякъде търсенето и пазара са еднакви?

Поръчките им са към централен склад и от него се разпределят. И търсенето се усреднява на ниво държава, не може за всяка паланка да има различна цена. Виж за местната бакалия може - там бакалинът си поръчва само за себе си и си решава.

# 7 642
Bea_2022, нерде сирене и обувки, нерде дивани и разлики в цените 2 и 200 евро.

# 7 643
  • София
Единствено размерът е различен, принципът е аналогичен.

# 7 644
Отново – евро или евра? Кое е редно и кое бройно? На български се приема като среден род съществително. Значи има само единствено и множествено число,(или няма множествено число?): едно еврО,две еврА,много еврА. (По подобие на едно платно,две платна,много платна.)
С други думи не плащаме в евро,а в ЕВРА.

Апропо,лев и левове също се бъркаха,но левът вече е история и не ни интересува... Yum

"Кръстан ходеше от кръчма на кръчма,предвождан от цигулари,върху челата на които лепеше сребърни левове" – Йордан Йовков

# 7 645
Съществителното име евро – название на общата парична единица на страните от Европейския съюз, няма форма за множествено число. Правилните изрази са двайсет евро, няколко евро, милиони евро, цените са в евро. Формата евра е некнижовна.

# 7 646
Едно колело - две колелА, един паунд - два паундА, един долар - два доларА, едно писмо - две писмА, езеро - езерА и т.н. Така че някой, че е въвел изключение.....

# 7 647
Едно колело - две колелА, един паунд - два паундА, един долар - два доларА, едно писмо - две писмА, езеро - езерА и т.н. Така че някой, че е въвел изключение.....

И на мен не ми харесва, ама дървените глави в БАН са го решили да е така.

# 7 648
Въвел изключения някой...
Правилното е евро, 20 евро, не евра.

# 7 649
Въвел изключения някой...
Правилното е евро, 20 евро, не евра.

Не отричам, прието е и е факт. Но защо, на каква база? Това не е физически закон, който да отразява нещо обективно. Просто така решили, друга аргумент не виждам.

Общи условия

Активация на акаунт