"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 285 494
  • 7 669
  •   3
Отговори
# 7 650
Въвел изключения някой...
Правилното е евро, 20 евро, не евра.

Не отричам, прието е и е факт. Но защо, на каква база? Това не е физически закон, който да отразява нещо обективно. Просто така решили, друга аргумент не виждам.
Думата има чужд произход и затова не се променя.
Не знам защо обиждаш хората от БАН... Предполагам са по-компетентни от нас в спецификата на материята.
На мен пък "евра" ми звучи грозно и неправилно.  Чисто като звучене на езика.
На гръцки език също е само в единствено число (едва ли "дървените глави" имат пръст в тази работа).
πέντε δραχμές
μια δραχμή
πέντε ευρώ
ένα ευρώ

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 12:33 от petiaivanov

# 7 651
За чуждици и наши думи е различно, това за колела.
Пък разговорно така или иначе всеки сам си преценЯ  и така си праска

# 7 652
  • Буркина Фасо
западняците не са знаели, че ние ще имаме проблем с евро-евра.
така е написано и на банкнотите отпечатани преди 10 год - ЕВРО

# 7 653
Е, то и рубла е чужда дума, ама има рубли. И крона, и талер, и драхма...  Продължавам да мисля, че няма логика, а иначе не харесвам лингвистите в БАН - непрекъснато правят някакви странни промени и ме дразнят. Просто лично отношение.

# 7 654
Е, то и рубла е чужда дума, ама има рубли. И крона, и талер, и драхма...  Продължавам да мисля, че няма логика, а иначе не харесвам лингвистите в БАН - непрекъснато правят някакви странни промени и ме дразнят. Просто лично отношение.
Е да, ама и на руски език е така.
Евро-то е възприето от гръцкия език (древногръцка митология и значението на ипсилон) и континента ни, и си има своята символика.

# 7 655
И затова трябва да противоречи на логиката на нашия език?
Неведнъж сме писали колко нелогичности и изключения има в езика ни, а белобрадите професори не вземат да ги оправят, ами глупости правят. Тайничко подозирам, че го правят за да се гаврят с подредено и логично мислещите (математици, физици, инженери, програмисти...) Wink

# 7 656
В официалните ЕС документи на английски е прието единственото число euro без s , оттам насетне отделните държави решават дали да имат и правилна форма в множествено. Много имат, ние сме от тези, които сме решили да нямаме. Мисля, че и ЕЦБ е приела единственото число като правилно в документи. Т.е. имаме основание.

# 7 657
  • Наблизо
Но на френски си се пише euros - vingt euros..тоест множественото число съществува.

# 7 658
На мен 20 евро ми звучи много по-добре и уместно от 20 евра, където и да сложиш ударението, дали на "е"  или "а" за евра. Евра ми е грубо, просташко дори.

# 7 659
  • Mediterraneo
Е, то остана и на Е да сложиш ударение в мн.ч.

# 7 660
Така де, знае ли кой какво ще измисли. "Чанта", "чанти", стая, стаи, не сменяш ударената буква. Евро, евра, на Е, не сменяш.

# 7 661
И затова трябва да противоречи на логиката на нашия език?
Неведнъж сме писали колко нелогичности и изключения има в езика ни, а белобрадите професори не вземат да ги оправят, ами глупости правят. Тайничко подозирам, че го правят за да се гаврят с подредено и логично мислещите (математици, физици, инженери, програмисти...) Wink
Съмнявам се, че са белобради старци, едва ли има такива. По-скоро млади кариеристи   Simple Smile
Аз съм завършила точни науки и хич не  се дразня Simple Smile
ЕврА и на мен не ми звучи добре и също, както каза някой, ми звучи просташки. Междудругото, брокерите много обичат да казват еврА.

# 7 662
На мен 20 евро ми звучи много по-добре и уместно от 20 евра, където и да сложиш ударението, дали на "е"  или "а" за евра. Евра ми е грубо, просташко дори.

Спор няма. И на мен така. И в договор ще напиша "цената възлиза на 200 000 евро". Обаче когато стане дума за много по-масивните евромонети пък ми иде отвътре да кажа "много тежат тези евра, бре".

# 7 663
Но на френски си се пише euros - vingt euros..тоест множественото число съществува.

Да, те са от тези, които са приели да има множествено число като правилна форма. Тук изрових една статия от Уикипедия кой е приел да има множествено число и кой не.

https://en.wikipedia.org/wiki/Language_and_the_euro

# 7 664

Спор няма. И на мен така. И в договор ще напиша "цената възлиза на 200 000 евро". Обаче когато стане дума за много по-масивните евромонети пък ми иде отвътре да кажа "много тежат тези евра, бре".
Ще кажеш "много тежат тези центове, бре" и ето ти множествено число Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт