Нашите орхидеи – тема 46

• 15 838
  • 486
  •   1
Отговори
# 105
Аз също не смятам, че се справям добре с камбриите. Имала съм много, останаха три: Colmanara Massai Red (в саксия 15ка; цъфти зимата), Miltassia (Bratonia) Shelob 'Tolkien' (по 3-4 булби в 6 саксии 9ки; 3 имат цветоноси) и Brassada Mivada (2 растения в саксия 17ка; с общо 6 цветоноса в момента). На северен прозорец са, растат, цъфтят редовно, но явно не ги поливам достатъчно, защото често булбите са сбръчкани, листата са на хармоника, цветоносите са нагънати в пазвите им. Съмнявам се да им е добре, по-скоро са свикнали Stuck Out Tongue Winking Eye

# 106
  • София
Май на камбриевите на северен прозорец им е по-добре. При мен едната цъфти, но не както би трябвало - имаше 5 пъпки. Едната пожълтя и падна, сега гледам връхната и тя жълтее. Обаче при мен беше 38 градуса миналата седмица на терасата няколко дни.

# 107
Преди време беше редовна в темата една прекрасна съфорумка - *sve* Heart Eyes Помня я със страхотни камбрии на остъклен южен, мисля, балкон. Със сигурност влияят цял куп фактори, освен изложението, ама за моите каквото - такова, да се оправят Joy

# 108
Преди време беше редовна в темата една прекрасна съфорумка - *sve* Heart Eyes Помня я със страхотни камбрии на остъклен южен, мисля, балкон. Със сигурност влияят цял куп фактори, освен изложението, ама за моите каквото - такова, да се оправят Joy

На нея може да й цъфне и метла, ако си го постави за цел. Има такива хора, "зелени пръсти", как иначе да го наречеш.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 17:25 от _re_ge

# 109
Ето това се случва като се разходят памуклийки по колекцията ти. Носят си патогена на крачета и не им пука. Това са ми случаи с номер 3 и 4  за последната седмица. На първите два не обърнах внимание, мислех че е от горещината ...но не е. Развитието е идентично за всички поразени фалчета, почва от края на листото и пълзи навътре към стъблото. Рязах с захват на здрава тъкан, намазах среза директно, после с поливане обработих последователно с два фунгицида , но кой знае. Ще се наложи прекъсване в обгрижването за някакъв период защото е отпускарски , та е въпрос на оцеляване в крайна сметка.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 18:20 от _re_ge

# 110
  • Карлово
Искрено ти съчувствам. Представям си как боли.

# 111
И аз "хванах" на една орхидея и уж почистих, но видях доста по-късно и на друга, та и там чистих.
Тук там забелязах едни медни капчици под листото, на върха му, които забърсах със спирт. Не знам дали това са следи от памуклийки 🤔
Сега следя често какво се случва и ако забележа и малко, пак обтривам със спирт.
Стискам палци да няма повече 🤞

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 18:08 от greis

# 112
  • София
На _re_ge листата на бактериалка ми изглеждат.

greis, не всички капки са в следствие на вредители. Ако са топчести, то вероятно са си    “изпотяване” на растението. Ако са размазани и ги има не само по ръба /до около 1-1,5 см./ на листната пластина, то тогава гледайте за нашественици.

# 113
Raya, като каза "топчета" се сетих, че около моите от време на време вечер има едни миниатюрни буболечки точно като топчета. Мислех, че влизат отвън през дупчиците на мрежата. ММ набеди орхидеите ми, че били от тях, а аз споря, че влизат отвън. Thinking
Какви са всъщност и вредят ли, и как да се отърва от тях?

На мен  листата на_re_ge ми приличат на изгорени от слънцето. И аз имам една такава, която изпуснах и я парна слънцето. Листото изглежда по същия начин.

# 114
  • Мадрид / София
Sisly, може да са щитоносни въшки. Вредители са и се третират с инсектицид. Приличат на кафеникави твърди "хълмчета" по листата.
Ако е това третирай ги. Не са толкова страшни като трипсите, но си иска премахване.

# 115
По листата не съм виждала, а на щората над тях, бяла е и ясно се виждат.
Току-що хванах един диверсант, ето го:
Скрит текст:

Едва успях да го фокусирам, доста е бърз. Satisfied Но не ми прилича на щитоносна въшка, по топчесто е, твърдо и гладко като бръмбарче. Има крилца и лети. Много са миниатюрни, не са по-големи от милиметър и половина.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 07:46 от Sysly

# 116
На мен  листата на_re_ge ми приличат на изгорени от слънцето. И аз имам една такава, която изпуснах и я парна слънцето. Листото изглежда по същия начин.

Мекин са,  затова не е изгаряне.  При изгаряне тъканта изсъхва, в фокуса е като пергамент, отстрани на пергамента черно, или е на кръг или на лента. Никога такива странни петна. След изгаряне често тръгва гниене.
Аз се бадявах да е черно гниене, но формата и цвета на петната, нееднородността на тъканта вътрешно ме притесняват.

Сисли не са вредител който ми се е случвало да вида. Даже не мисля че е вредител. Щом летят не са щатоносни.

И аз "хванах" на една орхидея и уж почистих, но видях доста по-късно и на друга, та и там чистих.
Тук там забелязах едни медни капчици под листото, на върха му, които забърсах със спирт. Не знам дали това са следи от памуклийки 🤔
Сега следя често какво се случва и ако забележа и малко, пак обтривам със спирт.
Стискам палци да няма повече 🤞
следи самите растения с повече роса. При мен имаше ли много роса на конкретно растение намирах и памуклийка вредител. Знам , че не всичката роса е от вредител,  но при мен в тези случаи имаше корелация.това ми беше ориентир.

Росата при флачета е резултат от осезаеми темп разлики до 10 гр. На 4-5 гр орхите реагират умерено и с цъфтеж. Има фалчета,които традиционно се лигавят повече.  Иначе росата е явление  пролет и есен основно. В случая е лято и ако екстра роса ,  аз бих била двойно острожна.

Искрено ти съчувствам. Представям си как боли.

За съжаление ето това е основния проблем на вредителите а не че в някакъв момент ми гризат растенията. Затова трябва по-дългоотрайна (поне два месеца)  карантина, по-сериозно обмисляне на режима на обработка за вредител, съобразен със сезона ....и малко повепе късмет. А ако това  е бактериално,  наистина ме очаква голям мор с много поражения.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 09:07 от _re_ge

# 117
Благодаря ти, _re_ge, и аз така мисля, ама знае ли човек..... Grinning За сега не хапят нито нас, нито орхидеите. Както споменах, предположих, че се промъкват през мрежите вечер, когато светлината вътре ги привлича.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 09:38 от Sysly

# 118
  • Мадрид / София
Не са щитоноски щом се движат и летят даже. Щитоноските стоят на едно място.

# 119
Благодаря Рая! Постояно следя аз. Днес си е ден за поливане, та пак ще разглеждам една по една.

На _re_ge листата на бактериалка ми изглеждат.

greis, не всички капки са в следствие на вредители. Ако са топчести, то вероятно са си    “изпотяване” на растението. Ако са размазани и ги има не само по ръба /до около 1-1,5 см./ на листната пластина, то тогава гледайте за нашественици.

Общи условия

Активация на акаунт